Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 7022 4442

Forebyg nytårsangst og julestress

Jul og nytår giver ofte anledning til stress hos dyrene. Fyrværkeriangst og julestress kan behandles på flere måder. Behandlingen består af træning, eventuelt kosttilskud og som sidste udvej, sløvende og angstdæmpende receptpligtig medicin.

Kosttilskud
De hunde eller katte som bliver utrygge kan have stor gavn af en elektrisk duftspreder eller spray til hjemmet og/eller kosttilskud med beroligende stoffer.

Adaptil og Feliway
Adaptil til hundene er en kopi af tævehundens beroligende feromon (signalstof), der giver hvalpe tryghed og velvære. Feliway til kattene er en kopi af kattens naturlige ansigtsferomon, der får katten til at føle sig tryg og veltilpas i dens omgivelser. Adaptil og Feliway fås både som en spray og som en el-diffuser, som sikrer at feromonerne fordamper ud i rummet.

Adaptil spray kan enten påføres tæpper eller håndklæder, som normalt ligger i hundens kurv, men som med fordel kan medbringes når man er på besøg hos andre. Også her vil feromonerne have en beroligende virkning på hunden. Nogle bruger endda sprayen til at behandle halsbånd/bandana med, så hunden har den beroligende duft med sig på gåture. Ulempen ved spray, er at der skal genbehandles hver 2. time, for at opretholde fuld effekt.

Behandling af de hjemlige omgivelser, opnås mest effektivt ved at opsætte en elektrisk Adaptil- eller Feliway-diffusor, i det rum som hunden opholder sig mest i. Det er vigtigt at diffusoren er tændt hele døgnet. En opsat diffuser, skal sidde mindst 14 dage før den har effekt. En el-diffuser rækker til 50-70 kvadratmeter bolig, i en periode på op til 4 uger. Det er en god ide at forebygge angsten, inden den optræder, da hunde som allerede udviser angst, er langt sværere at behandle- også med feromoner!

Anxicalm
AnxiCalm er et kosttilskud som øger udskillelsen af Serotonin i hjernen. Serotonin er det stof som får os til at føle os godt tilpas. Anxicalm kan bruges dagligt i længere perioder eller ved særlige lejligheder.

Zylkene
Zylkène er et kosttilskud som er lavet af et mælkeprotein som virker beroligende på hunde og katte.

Royal Canin Calm Foder
Fuldfoder til katte og hunde under 15 kg mod stress. Det indeholder et mælkeprotein som virker beroligende.

Sådan får du dit kæledyr sikkert igennem jul og nytår

I god tid før nytårsaften:

  • Kontakt din dyrlæge i god tid hvis du ved, at hunden bliver meget bange, og skal have noget beroligende nytårsaften.
  • Kontakt en hundepension på landet eller lej et sommerhus et øde sted, hvis du ønsker at skåne hunden for fyrværkeriet.

I dagende før nytårsaften:

  • Tal med naboerne om, hvornår og hvordan de har tænkt sig at skyde nytåret ind. Snak også med børnene i nabolaget. Fortæl dem, at dyr nemt kan blive forskrækkede, og forklar børnene hvordan de kan vise hensyn over for dyrene.
  • Hold altid hunden i line når I færdes uden for hjemmet. Hunden kan blive forskrækket og flygte, hvis den overraskes af fyrværkeri.

På selve dagen:

  • Sørg for at motionere hunden rigtigt grundigt tidligt på dagen. En god lang tur i skoven eller på stranden vil hjælpe hunden til af slappe af senere på aftenen.
  • Sørg for at holde hunden i line på lufteturen eller i en indhegnet have – et højt brag kan gøre hunden så forskrækket, at den løber bort i panik eller bliver kørt ned i trafikken.
  • Hold også hunde, der ikke er bange for fyrværkeri, i line. De kan nemlig finde på at løbe mod lyden og synet af raketter og forsøge at fange det, hvilket er meget farligt. Hvert år kommer dyr alvorligt til skade, fordi de enten kommer for tæt på fyrværkeri, eller fordi de forsøger at apportere raketter eller “fusere”.
  • Straf eller ynk endelig ikke hunden, hvis den viser utryghed ved fyrværkeri. Det vil blot bekræfte hunden i, at der er noget at være bange for. Det ønsker vi ikke at gøre. Forsøg i stedet at aflede hundens opmærksomhed med lidt sjov leg, træning eller noget andet hunden holder af.
  • Hvis hunden er utryg og gemmer sig, eksempelvis under sofaen, så lad den være dér. Forsøg ikke at trække den frem fra dens gemmested.
  • Giv kun hunden medicin ifølge aftale med dyrlægen. Giv aldrig hunde medicin ordineret til mennesker.
  • Træk gardinerne for så hunden ikke ser de kraftige lysglimt – hunden kan nemlig godt forbinde lysglimtene med den ubehagelige lyd, og det kan gøre den mere utryg.
  • Tænd for musikken. Hvis man lader musikken spille i et tilpas højt leje, kan det virke camouflerede på fyrværkerilyde.
  • Lad ikke hunden være alene. Sørg for at den har selskab og at den er optaget af noget interessant, som f.eks. et stort, saftigt kødben, søgen efter godbidder eller lidt nyt legetøj. Sjov beskæftigelse kan være med til at aflede hundens opmærksomhed fra bragene udenfor.
  • Husk på, at spirituspåvirkede menneskers adfærd virker “mystisk” på mange hunde, og at det kan forstærke hundens angst.
  • Forsøg ALDRIG at vise hunden, “at fyrværkeri ikke er farligt”, ved at tage hunden hen til fyrværkeriet. Hunden forstår det alligevel ikke, og oplevelsen kan forrette mere skade end gavn.

Dagen derpå – 1. januar:

  • Vær opmærksom på, at der fortsat affyres raketter m.m. flere steder – HUSK linen på hunden!
  • Pas på glasskår! Dagen derpå ligger der mange glasskår på veje, fortove og i græsset. Flasker bruges ofte som raketholdere og smadres ofte efterfølgende. Glasskår og dyrepoter er en dårlig kombination, så pas på.
  • Pas på raketaffald. Afbrændte raketter ligger overalt, og de kan give opkast og mavepine, hvis de bliver indtaget af en nysgerrig hund. Raketpinde splintres let og er ikke hundelegetøj.

1. februar – Hjælp til bange hunde:

  • Hvis hunden var utryg eller bange i forbindelse med nytårsfyrværkeriet, anbefaler vi så hurtigt som muligt at starte med et lydtræningsprogram. Er man i tvivl, eller er angsten mere udtalt, bør man kontakte en dyrlæge eller professionel adfærdsbehandler, så hunden kan få den nødvendige hjælp.
×
Menu
Ring op
Mail