Sådan skaber du de bedste rammer, når du har din hund med til dyrlægen
På dyreklinikker møder man ofte stressede og angste hunde. Ejerens følelser smitter af på hunden og vice versa. Det vil vi gerne undgå på vores klinik, og vi har nedenfor skrevet lidt om, hvordan man undgår stress, når man som hundeejer og hund besøger en dyreklinik.
Symptomerne på stress hos hunde er mange, og kan vise sig som ekstremt hyperaktiv og / eller inaktiv adfærd, hvor hunden nærmest fryser. Nogle hunde er livlige det ene øjeblik og unaturligt rolige det andet øjeblik. Inaktiv adfærd er altid en reaktion på negativ stress. Ved akut stress udsættes din hund for en enkelt påvirkning over kort tid f.eks. transport og håndtering/fiksering. Det er denne form for stress, man oftest ser i en dyreklinik.
Hundens kropssprog – “de dæmpende signaler”
En stresset hund vil udsende såkaldte “dæmpende signaler”. Signalerne ses udenfor kontekst. De dæmpende signaler er en del af din hunds kommunikationsform. Signalerne bruges overfor andre hunde, men også overfor mennesker.
De dæmpende signaler er en reaktion på en stressende eller truende situation. Din hund benytter de dæmpende signaler til at få en trussel til at forsvinde, til at løse konflikter og til at genskabe harmonien.
Der findes mange forskellige dæmpende signaler, og din hund udsender dem i mange situationer. En del af dem er lette at få øje på f.eks. at smaske, slikke sig om snuden, gabe, blinke med øjnene, vende hovedet væk, vende siden til, løfte den ene pote m.m. Derudover vil din hunds krop være anspændt, din hund vil lægge sin kropsvægt på bagkroppen, krybe ved tilnærmelse, have lav hovedholdning, vende ørerne ud til siden eller bagud, have halen mellem benene eller hen langs siden, svede fra poterne, bevæge sig langsomt rundt og hyperventilere. Hvor hurtigt og kraftigt din hund reagerer på stress og angst er afhængig af race, socialisering og tidligere oplevelser.
Du kan beskytte din hund mod angst og stress, hvis du lærer at forstå din hunds dæmpende signaler.
Gode råd før, under og efter jeres besøg hos dyrlægen
Før besøget
- Sørg for at dagen starter med de gode faste rutiner. F.eks. morgentur og fodring. Hvis din hund skal under bedøvelse, må din hund ikke få morgenmad.
- Stress ikke rundt – din stress smitter af på din hund.
- Tag af sted i god tid, så stress under transporten undgås.
- Under transporten skal din hund være placeret, så den har det bedst under kørslen f.eks. i et transportbur eller spændt fast på bagsædet
- Hvis I ankommer til vores klinik i god tid, så bliv siddende i bilen eller gå en tur. Lad være med at sidde i venteværelset, da de mange oplevelser kan give uro. Kom gerne ind, når det er 5-10 min til jeres konsultation starter, så vi kan få skrevet jer ind og finde det bedste rum til jeres besøg.
I venteværelset
- Undgå at tvinge din hund ind i venteværelset ved at hive den i linen. Prøv at sætte dig på hug og kalde den ind. Vi har mangelækre godbidder på klinikken, som vi kan bruge til at lokke med. Bare spørg personalet – vi hjælper gerne.
- Placer jer et roligt sted hvis det er muligt og forhold jer i ro. Jo mere rolig du er, jo mere rolig vil din hund også være.
- Undgå at skælde ud og irettesætte din hund. En stresset hund hører ikke efter – den bliver bare mere usikker, stresset og bange.
- Undgå at bære rundt på din hund. Dette fremkalder usikkerhed og signalerer at den skal være bange for det der foregår på gulvet. Lad den hellere sidde mellem dine ben.
- Ynk ikke din hund, men ros den og brug positive ord. Ynk – gør kun din hund mere usikker og bange.
- Alle vores undersøgelsesborde er med integreret vægt, så din hund automatisk vejes, når den bliver løftet op på bordet for at få lavet sin undersøgelse. Dette har vi rigtigt god erfaring med, da hunden så ikke skal op på en gulvvægt, som den evt. kan blive bange for.
Ved undersøgelsen
- Forhold dig roligt.
- Fortæl os gerne, hvis din hund kan finde på at reagere med at bide eller hvis din hund før har forsøgt at bide.
- Hvis du ikke bryder dig om at være i konsultationen eller du ikke kan lide at holde din hund i forbindelse med undersøgelsen, så sig til. Imens du venter i venteværelset, hjælper veterinærsygeplejersken dyrlægen. Din hund slapper mere af, hvis den ikke kan mærke din bekymring.
- Tving ikke din hund op på undersøgelsesbordet. Lok i stedet med en godbid og masser af ros. Vi hjælper dig gerne hele vejen.
- Undgå at skælde ud og irettesætte din hund. Tal sagte og stryg din hund langs siderne.
- Hvis din hund vil tage godbidder, så spar endelig ikke på dem. Vi har altid masser af lækre godbidder klar til jer.
I venteværelset efter konsultationen
- Hvis din hund er stresset eller bange, så sig det gerne til vores personale. Vi anbefaler da at du sætter din hund i bilen, inden vi giver dig de sidste informationer, afregner og klargører din faktura til forsikringen.
Hvis din hund skal afleveres hos os
- Tag eventuelt et tæppe med der dufter af dig. Dette kan virke beroligende på din hund.
- Forhold dig roligt.
- Afvent veterinærsygeplejerskens / dyrlægens anvisninger vedr. indlæggelsen.
- Rent psykologisk er det bedre at din hund ”forlader” dig, end omvendt, for at undgå at din hund føler sig forladt. Vi beder derfor altid ejeren blive siddende i venteværelset, mens vi indlægger din hund i vores indlæggelsesstue med lydsvage rum og dæmpet lys.
- Ynk ikke din hund og lav ikke store afskedsscener. Din hund kan også blive stresset, hvis den ikke kan forstå, hvorfor den skal blive.
Når I er kommet hjem
- Gå en god tur med din hund. Tag evt. i skoven, hvor din hund kan få lov til at løbe løs og aktiver den med sjove træningsøvelser. Dette er en god afslutning på en mindre sjov oplevelse hos dyrlægen.
- Har din hund været under bedøvelse, skal du køre direkte hjem. Din hund skal have mulighed for at slappe af og være i fred. Lufteture skal være i snor og meget korte. Tilbyd foder og vand i mindre portioner.