Hvad er patella, og hvordan vil en patella-luxation påvirke din hund? Det kan du læse mere om i denne artikel om løs knæskal hos hund. Det vurderes at der ses varierende grader af løs knæskal hos op mod 80% af alle små hunde, der har en voksenvægt på op til 10 kg. Patella-luxation betyder “Ledskred af knæskallen”. Populært kan patella-luxation beskrives som en “Løs knæskal”.
Knæskallen kaldes patella – en lille rund knoglestruktur, der er fæstnet i senen fra den store lårbensmuskel og knæskallens eget ledbånd, der fæstnes ned mod skinnebenet. Knæskallen ligger godt beskyttet i en knoglerille i bunden af lårbensknoglen. Patella-luxation opstår, når knæskallen bevæger sig ud af denne knoglerille, og når knæskallen, senen og ledbåndet ikke er justeret korrekt med den underliggende knoglerille.
Problemet er ikke medfødt, men skyldes nogle vækstforstyrrelser i hoften, lårbenet og skinnebenet, som samlet kan give en drejning omkring knæleddet. Patella-luxation betragtes som en arvelig sygdom og man kan kun undgå sygdommen ved at udelukke de hunde fra avl, der lider af sværere grader af patella-luxation. Her ser du to eksempler:
Knæskal med normal placering (venstre). Knæskal med medial patella-luxation (højre).
Knæskallens løshed kan bevirke at knæskallen kan bevæge sig mod indersiden af knæleddet. Dette kaldes medial luxation. Denne løshed ses hyppigst hos små hunderacer under 10kg. Hvis knæskallen bevæger sig mod ydersiden af knæleddet kaldes dette en lateral luxation. Denne form for luxation er mere sjælden og ses typisk hos store hunderacer.
Patella-luxation er som sådan ikke en smertefuld tilstand, men vil med tiden kunne give slidgigt i knæet. Hvis knæskallen på uheldig vis låser knæet fast, vil dette give akutte smerter, og du bør da kontakte os, så vi kan få vurderet knæskallens grad af løshed.
Hvis vores dyrlæge henviser din hund til en vurdering hos en knogle- og leddyrlæge, vil dyrlægen vurdere knæenes sundhed vha. en undersøgelse og et røntgenfoto, der kan give yderligere oplysninger, især med hensyn til tilstedeværelsen og/eller sværhedsgraden af evt. slidgigt og knoglenydannelser i knæet.
Det er langt fra alle hunde med patella-luxation, der kræver en operation. Kirurgi kan anbefales hvis din hund er generet af problemet: Hvis der er tilbagevendende, korte episoder af halthed, hvis knæet låser sig fast eller hvis der ses vedvarende halthed i 3 uger eller mere. Grad 3-4 patella-luxation er ofte operationskrævende, mens der er få grad 2 patella-luxationer der er operationskrævende. Vurderingen er individuel og vurderes af den behandlende knogle- og leddyrlæge.
Du er altid velkommen til at bestille en tid online eller ringe til os, hvis du har spørgsmål. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.
Nordre Fasanvej 74
2000 Frederiksberg
Tlf: 70 25 90 08
CVR nummer: 33167652
Mandag 08.00 - 19.00
Tirsdag 08.00 - 19.00
Onsdag 08.00 - 19.00
Torsdag 08.00 - 19.00
Fredag 08.00 - 16.00
SKADESTUE EFTER AFTALE
2 timers GRATIS parkering foran klinikken*
METRO M1
METRO M2
METRO M3 Cityringen
BUS Nr. 30 – 73 – 74 – 4A
TAXA
* Husk at registrere din bil i en parkerings-app
VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dit kæledyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af din hund eller kastration af din kat.
© 2023 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Privatlivspolitik