Skip to main content
  • MEDICIN TIL KÆLEDYR

Viden om medicin til kæledyr

Medicin skal gives med omtanke

Vi skal være meget taknemmelige for den moderne medicins forskning, der sammen med forskning i korrekt ernæring og naturlige kosttilskud, kan give vores kæledyr et længere liv med en større livskvalitet.

Vi lever i en tid, hvor der findes medicin der kan bekæmpe smerte, slå bakterier og parasitter ihjel, afhjælpe hormonelle sygdomme, give en lettere vejrtrækning – og der findes endda foder og kosttilskud der kan give vores dejlige senior dyr lidt af deres ungdommelige livsglæde tilbage. Den moderne medicin er en af grundene til at dyrlæger kan behandle sygdomme, som var umulige at behandle for bare 10 år siden.

Som hos os mennesker, ser vi at dyr lever længere end før. Men når det er sagt, så er alle typer medicin potentielt farlige. Ud over de bivirkninger medicin kan fremkalde, kan visse typer medicin være skadelige eller forgifte dit dyr, hvis du giver for meget af det, hvis det gives i for lang tid eller hvis det ikke udskilles sikkert fra kroppen. Dette ses f.eks. hvis kroppens organer er slidte eller beskadigede, som følge af kronisk sygdom eller mangeårigt medicinindtag.

På Frederiksberg Dyreklinik og Spa anbefaler vi derfor en halvårlig kontrol-screening af organernes sundhed – for de dyr der er på daglig medicin.

Personlig vaccinationsplan

Vacciner og antibiotika er de typer medicin der oftest provokerer immunsystemet til en allergisk overfølsomhedsreaktion.

På Frederiksberg Dyreklinik og Spa laver vi en personlig vaccinationsplan til dit dyr, så vi undgår at overvaccinere dit dyr. Vacciner er nemlig også en slags medicin, som kroppen skal arbejde med og som kroppen skal kunne tåle. Når din hund eller kat vaccineres hos os, laver vi en personlig risikovurdering, baseret på hundens eller kattens livsstil. På den måde er du er sikker på at dit dyr ikke bliver over-vaccineret, men er beskyttet overfor de sygdomme, der findes i dens nærmiljø.

Undgå overmedicinering

De fleste typer medicin til voksne dyr, bestemmes ud fra kæledyrets kropsvægt. Ofte gælder det dog, at medicin skal doseres anderledes til killinger og hvalpe eller at disse slet ikke kan tåle medicinen, fordi de stadigvæk er i vækst og kroppens organer endnu ikke er færdigudviklede til at kunne tåle medicinen. I sådanne tilfælde vil vi prøve at finde en alternativ type medicin til dit dyr. Hos killinger og hvalpe er det også ekstra vigtigt at vi doserer korrekt, og altså ikke overdoserer medicinen, da dette kan have alvorlige konsekvenser. Hos killinger og hvalpe skal du altså være ekstra omhyggeligt når du giver medicin derhjemme og vi udleverer så vidt muligt altid flydende medicin, så du har lettere ved at dosere korrekt.

Vi ved også, at visse hunderacer, meget overvægtige eller undervægtige dyr og dyr med kroniske sygdomme, kan reagere anderledes på medicin end almindelige sunde, voksne dyr. Dette skal der også tages højde for, når vi vælger medicin og doserer medicin.

På Frederiksberg Dyreklinik og Spa sørger vi for at dit dyr ikke overmedicineres, men kontrollerer løbende at dit dyr kun får den nødvendige medicin.

Kosttilskud og medicin kan være en farlig cocktail

Der findes mange kosttilskud på markedet og til salg på internettet. Desværre har forhandlere af disse produkter intet personligt ansvar overfor dig og dit dyr, hvis I oplever bivirkninger. Håndkøbsmedicin, naturlægemidler, kosttilskud og vitamin-produkter kan  have indflydelse på virkningen af den medicin, dit dyr skal tage, og kan derfor være med til at skabe uønskede bivirkninger. Sådanne ekstra tilskud kan også forstærke eller svække effekten af den medicin dit dyr behøver.

Vi fraråder derfor al brug af supplerende håndkøbsmedicin, veterinære naturlægemidler, kosttilskud og vitamin-produkter, med mindre dette er aftalt med vores dyrlæge.

Menneskemedicin til dyr

Du må aldrig tro at medicin der er sikkert for mennesker også kan bruges til dit kæledyr. Der er simpelthen for mange forskelle mellem mennesker, hunde, katte og andre dyr, til at man kan sammenligne dem rent medicinsk. Som eksempel kan det nævnes at katte er væsentlig bedre til at tåle binyrebarkhormoner end vi mennesker, mens en enkelt panodil (paracetamol) tablet kan slå din kat ihjel.

Hvordan kan du undgå bivirkninger?

Når vi udleverer medicin til dig og dit dyr, fortæller vi dig altid, hvordan medicinen skal tages og hvad du skal være opmærksom på. Der følger altid en indlægsseddel med, og medicinen vil altid være i original emballage.

Vurder først og fremmest, om du tager medicinen som foreskrevet. Du kan ofte undgå enhver form for bivirkninger, ved at sikre dig, at du giver medicinen som vi har anbefalet:

  • Du skal give medicinen på de rigtige tidspunkter (f.eks. morgen, middag og/eller aften).
  • Du skal give al den medicin der er aftalt og må ikke stoppe med brugen, bare fordi du ser en forbedring i dit dyrs sundhedstilstand.
  • Du skal give medicinen sammen med mad / eller på tom mave.
  • Du må ikke springe en enkelt dosis over eller give mere medicin, end vi har anbefalet.
  • Du skal opbevare medicinen mørkt og ved den rigtige temperatur i køleskabet / eller i skabet under 25˚C.
  • Du skal opbevare medicinen i original emballage, så du kan se på datomærkningen om medicinen er blevet for gammel. Det frarådes altid at give for gammel medicin.
  • Du skal undgå al form for ekstra håndkøbsmedicin, naturlægemidler, kosttilskud og vitamin-produkter, med mindrer dette er aftalt med vores dyrlæge. Får dit kæledyr flere forskellige typer medicin er risikoen for bivirkninger større.
  • Du skal ringe til os, senest dagen FØR jeres medicinske behandling slutter, så vi kan sikre os at medicinen har virket som den skal.

Opmærksomhed og omsorg

Kæledyr er individer og kæledyr, reagerer derfor forskelligt på den medicin de får. De fleste bivirkninger er ufarlige men kan være til stor gene. Hvis dit dyr viser et eller flere af følgende tegn efter indtagelse af sin medicin, så kontakt os hurtigst muligt:

  • Kløe.
  • Hævelse i hovedet.
  • Udslet eller nældefeber.
  • Vandige øjne.
  • Opkast og diarre.
  • Halthed som følge af smerter i led.
  • Vejrtrækningsproblemer.
  • Andre markante ændringer.

Har du spørgsmål til ovenstående eller ønsker du at bestille tid, så ring på 70 25 90 08 eller bestil online. Du kan træffe os på alle hverdage. Tidsbestilling er nødvendig.

×
Menu
Ring op
Bestil tid