Skip to main content
 • Surt opstød hos hunde

Surt opstød hos fladsnudede hunderacer (GERD)

Mange ejere kender refluks som en slags “surt opstød”, eller ser refluks som “opgylp af en slimlignende klat”.

Generelt kan man sige at en refluks er et ufrivilligt/spontant tilbageløb af mavesækkens indhold til spiserøret. Det er ikke altid at indholdet fra en reflux kommer helt ud af munden – men hvis det gør, vil du som ejer opdage det. Refluks må ikke forveksles med opkast: Opkast kræver at mellemgulv og mavesæk aktivt trækker sig sammen. Refluks er en mere passiv process.

Man bruger betegnelsen reflukssygdom, når refluks giver daglige og vedvarende gener for en hund. Refluks er en sygdom, hvor det vigtigste symptom er smertefuld halsbrand og hvor de sure opstød og de sviende eller brændende smerter opadtil i maven giver hunden en brændende fornemmelse i brystet. Hos mennesker ved man, at hvis der er mere end to sure opstød pr. dag, så giver det kronisk ubehag hos den der lider af surt opstød.

Refluks hos hund har flere navne

 • Gastroesophageal Reflux Disease (GERD).
 • Surt opstød
 • Refluks.
 • Gastroøseofageal reflukssygdom.
 • Syregener.
 • Refluksproblemer.
 • Reflukssygdom.
 • Gastroøseofageal refluks.
 • Halsbrand.

Refluks kan skyldes mange ting, og en hund kan have flere problemer på én gang

 • Slaphed af den nedre lukkemuskel i spiserøret (LES). Denne lukkemuskel lukker mellem mavesæk og spiserør og skal normalt hindre maveindholdet i at flyde tilbage i spiserøret.

 • Forsnævret pylerus. Pylerus er den lille lukkemuskel mellem mavesækken og tolvfingertarmen. Hvis denne er for snæver, kan der opstå meget pres på mavesækken, så indholdet skvulper op i spiserøret.

 • Udspiling af mavesækken sfa. store måltider, der kan lede til periodevis afslapning af den nedre lukkemuskel i spiserøret.

 • Problemer efter stort vandindtag pga. overfyldning af mavesækken.

 • Akut ophidselse. Unormalt tryk og påvirkning af spiserør og mavesæk kan også ske ved akut ophidselse, f.eks. gøen eller træk i et halsbånd.

 • Hvis hunden løber vildt og leger, kan der også opstå refluks.

 • Kronisk irriteret mavesæk som følge af f.eks. foderintolerance eller foderallergi.

 • Hvis en hund er overvægtig, kan dette lede til forøget tendens for refluks.

 • Hos brachyphale hunde (fladsnudede hunderacer), såsom mops, fransk bulldog og engelsk bulldog, kan der ses hel eller delvis lammelse af strubehovedet, såkaldt larynxparalyse. Nyeste undersøgelser* viser at det er 53% af alle brachycephale racer, der har let eller mere alvorlig lammelse af strubehovedet. Tilstanden kan forværres med årene. En larynxparalyse gør det sværere at trække vejret, fordi luften har svært ved at passere den lille plads der er omkring strubehovedet. Hvis en hund har en hel eller delvis larynxparalyse, bruger hunden mellemgulvets muskler til at trække vejret, hvilket vil presse mavesækken op mod mellemgulvet. Dette kan give daglig refluks.

 • Hos brachyphale hunde (fladsnudede hunderacer), såsom mops, fransk bulldog og engelsk bulldog, kan der ses problemer med at trække vejret. Nyeste undersøgelser* viser at det er 46% af alle brachycephale racer har forsnævrede næsebor og at 100% har en for lang blød gane. Hvis en hund har lukkede næsebor eller en for lang blød gane, bruger hunden mellemgulvets muskler til at trække vejret, hvilket vil presse mavesækken op mod mellemgulvet, hvilket også kan give daglig refluks. I nogle tilfælde kan vejrtrækningen blive så voldsom, så mavesækken glider ind igennem mennelgulvet og helt ind i brysthulen. Dette kaldes et “glidende mellemgulvsbrok”, hvilket også vil give kroniske gener.

Sådan er du bedst forberedt inden dit besøg hos os

For at være bedst forberedt på jeres første besøg på vores klinik, vil det være en god ide at filme din hund, når den har refluks. Vi anbefaler også at du registrerer din hunds refluks på vores spørgeskema, så dyrlægen bedst kan hjælpe jer.

Hvis vi skal finde ud af hvorfor din hund har refluks, er det vigtigt at du får en omfattende samtale med vores dyrlæge. Her skal din hund bl.a. gennemgå en basis undersøgelse og du vil blive vejledt i videre registrering af din hund i hjemmet.

I de fleste tilfælde vil en god og grundig samtale og en objektiv undersøgelse i klinikken give mulighed for at starte en medicinsk behandling op. Da alle hunde er forskellige, kan det dog være at der skal afprøves flere tiltag, før den bedste løsning findes. En kikkertundersøgelse af spiserøret og mavesækken kan vise, hvor slemt spiserøret er medtaget i forhold til syreskader. For at få viden om hvordan foderet passerer ned gennem mavetarm-kanalen, kan det anbefales at få lavet en såkaldt kontrast røntgenundersøgelse.

Andet indhold, der kan være relevant for dig

Læs mere: Test: Har din hund vejrtrækningsproblemer?
Læs mere: Sikker bedøvelse af dit kæledyr
Læs mere: Priser på operationer af brachycephale hunde / Fladsnudede hunde

*Ref.: Companion Anim Med. 2013 Aug: 28(3). p. 91-96. Meola. Brachycephalic airway syndrome.

×
Menu
Ring op
Bestil tid