Skip to main content
  • Laboratorieundersøgelser

Undersøgelser af hud og øjne

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

Schirmers tåretest af øjet
Denne test benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har for lidt tåreflåd og dermed tørre øjne.

1 min

Flourescin farvning af øjet
Denne test benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har et hornhindesår.

1 min

Tonometri af øjet
Trykmåling af øjet. Benyttes bl.a. til at vurdere om et kæledyr har fået grøn stær. Vi har det nyeste digitale tonometer på markedet, en såkaldt Tonovet Plus. Dette digitale tonometer kræver ingen bedøvelse af øjet og giver nærmest ingen gener ved undersøgelse.

5 min

Øresvab – øremider og/eller malazessia-svamp i øret
Denne test benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har øremider eller Malazessia svampe i øret. Øresvabet behandles og vurderes under et mikroskop.

10 min

Dybt hudskrab og tapetests – skabmider eller hårsækkemider
En tapetest kan ofte afgøre om din hund lider af hårsækkemider. Et dybt hudskrab benyttes bl.a. til at vurdere om dyret har skabmider eller hårsækkemider. Hudskrabet behandles og vurderes under et mikroskop. Skabmider kan også påvises vha. en blodprøve.

10 min


Vores laboratorium råder også over andre små øjen- og hudtests, som vi matcher det enkelte dyrs behov.

Biokemiske undersøgelser

 

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

Preventive Organprofil / Præ-operativ Blodprofil ©
Vores anbefaling til dig: Vi anbefaler at alle hunde og katte får undersøgt deres organer, bl.a. deres blodsukker, blodprocent, nyre- og leverfunktion vha. en blodprøve inden narkose. Bemærk at du hos os ikke skal betale for blodprøveudtagning, hvis du vælger at få lavet en organprofil før en narkose.
Indeholder 15 organværdier: ALT, ALB, ALP, AST, BUN, CA, CL-, CRE, GLOB, GLU, K+, NA+, TBIL, tCO2, TP

20 min

Nyre Blodprofil Plus ©
Vores Nyre Blodprofil Plus benyttes til hunde og katte med nyreproblemer.
Vores anbefaling til dig: Blodprofilen kan styrke ejerens kontrol med hundens eller kattens nyresygdom, så kæledyret får det længste liv, med en høj livskvalitet.
Indeholder 10 organværdier: ALB, BUN, CA, CL, CRE, GLU, K, NA, PHOS, tCO2

20 min

Skjoldbruskkirtel T4 Blodprofil Plus ©
Vores Skjoldbruskkirtel blodprofil Plus benyttes til katte med sygdom i skjoldbruskkirtlen.
Vores anbefaling til dig: Blodprofilen kan styrke ejerens kontrol med kattens forhøjede stofskifte, så katten får det længste liv, med en høj livskvalitet.
Indeholder 2 organværdier: T4, CHOL

20 min

Lever Blodprofil Plus ©
Vores Lever blodprofil Plus benyttes til hunde og katte med leverproblemer.
Vores anbefaling til dig: Blodprofilen kan styrke ejerens kontrol med hundens eller kattens leversygdom, så kæledyret får det længste liv, med en høj livskvalitet.
Indeholder 8 organværdier: ALB, ALP, ALT, BA, BUN, CHOL, GGT, TBIL

20 min


Vores laboratorium råder også over andre andre biokemiske undersøgelser, som vi matcher det enkelte dyrs behov.

Andre biokemiske undersøgelser

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

cPLI Semikvantitativ – STRAKStest
Da vi ser en stor andel af hunde med bugspytkirtelbetændelse, har vi en cPLI Semikvantitativ – STRAKStest for bugspytkirtelbetændelse. Testen viser ikke kun om hunden har bugspytkirtelbetændelse, men også hvor slem tilstanden er. Det betyder meget for hvordan vi skal planlægge behandlingen. VUE maskinen er digital og kan også teste for andre udvalgte sygdomme

SDMA-Nyretest
SDMA-testen er en banebrydende, ny nyrefunktionstest, der kan diagnosticere nyresygdom måneder eller år før andre metoder. Hvor en almindelig nyreblodprøve først kan fortælle, når ca. 75% af nyrernes væv er ødelagt, kan en SDMA test allerede udpege nyreslid, når der er 25-40 % af nyrernes væv der er ødelagt. Undersøgelser viser således at en SDMA blodprøve kan afsløre tidligt nyreslid 17 måneder før en alm nyreblodprøve. Ved at udpege et tidligt stadie af nyreslid, kan der allerede tidligt igangsættes en livsstilsændring hos din hund eller kat, hvilket giver et længere liv, med en bedre livskvalitet.

1-2 dage

Undersøgelser af blodet

 

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

Hæmogram Stor Blodprofil
Vores Hæmogram blodprofil er en stor screeningsprofil, der giver et komplet billede af kroppens røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader. Denne blodtest kan bruges til at påvise sygdomsmæssige tilstande i kroppen, som f.eks. akut og kronisk infektion, blodmangel (anæmi), blodkræft (leukæmi) og blødningsforstyrrelser. Hvis der er tegn på infektionssygdom, klassificeres sygdommens varighed og type, ligesom vi laver en såkaldt anæmi-klassifikation, hvis der er tegn på blodmangel.

20 min

Hjertesygdom – ProBNP blodtest
ProBNP er en ny blodtest, der kan måle hvor meget stress der er på dit dyrs hjerte.
Vores anbefaling til dig: Vi anbefaler ProBNP til kæledyr der har forøget risiko for at udvikle en hjertesygdom som dyrlægen ikke kan høre ved den årlige sundhedsundersøgelse. Det drejer sig om alle racekatte og blandinger af racekatte, der har forøget risiko for at udvikle hjertesygdommen HCM (Hypertrofisk CardioMyopati / Fortykket hjerte), samt senior hunde af store og gigant hunderacer, der har en forøget risiko for at udvikle sygdommen DCM (Dilateret CardioMyopati / Slapt hjerte).

24-36 timer

Hjerteorm – Angiodetect snap blodtest
Denne bruger vi kun sjældent, som akuttest Frederiksberg Dyreklinik & Spa, idet testen kun kan påvise hjerteorm hos hund. Da vi ser lige så mange mange lungeorm hos hund, så anbefaler typisk Baermann afføringstest, der kan påvise begge parasitter.

30 min


Vores laboratorium råder også over andre andre blodundersøgelser, som vi matcher det enkelte dyrs behov.

Undersøgelser af urin

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

Urin IndholdsAnalyse (UA) – Urinprofil
(UA) maskinen arbejder helt digitalt for korrekt analyse af indholdet af mikro-elementer i din hund eller kats urin. Maskinen kan lave en almindelig eller stor sceening alt efter ønske, og kan bl.a. indeholde pH, Blod, Leukocytter, Ketonstoffer, Nitrit, Urobilinogen, Bilirubin, Glucose og Protein. Af specielle features kan den også screene for Ascorbinsyre (vitamin C), microalbumin, Calcium og Creatinin. Den kan bl.a. også udregne en Urin Protein Creatinin Ratio (PRO/CR), som er en meget vigtig faktor at måle, hvis dit kæledyr har nyresygdom.
En komplet urin analyse-rapport indeholder resultater fra UA (se ovenfor) og digitale fotos taget af SA-maskinen.

10 min

Urin Sediment Analyse (SA) – Urinprofil
Vi råder over den første Vetscan Sediment Analyse (SA) maskine i Europa. Maskinen arbejder helt digitalt for korrekt analyse af indholdet af elementer i din hund eller kats urin. SA-maskinen scanner urinen digitalt, hvor den med et indbygget mikroskop med høj opløsning og et digitalt CCD-kamera leverer 96 kvivskarpe fotos af de elementer i urinen, der skal analyseres. SA-maskinen scanner urinen digitalt og screener direkte for antal og type af krystaller, blæreceller, prostataceller, hvide blodlegemer, røde blodlegemer m.v.
En komplet urin analyse-rapport indeholder resultater fra UA og digitale fotos taget af SA maskinen (se nedenfor).

20 min

Flexicult® Vet
Flexicult® Vet er et 24-timers dyrkningskit til diagnosticering af urinvejsinfektioner (UVI) hos hunde og katte, som gør det muligt at: Identificere typen og antallet bakterier. Bestemme bakteriernes følsomheden over for 5 udvalgte slags antibiotika. Følge de nye danske guidelines for diagnostik og antibiotikabehandling fra SvHKS under Den Danske Dyrlægeforening. Dyrkning af urin er den eneste sikre metode til at stille diagnosen urinvejsinfektion, og derudover anbefales det, at en behandling af alle urinvejsinfektioner hos hunde baseres på en resistensbestemmelse.

flexicult

Se eksempler på dyrkninger her

18-24 timer


Vores laboratorium råder også over andre andre urin undersøgelser, som vi matcher det enkelte dyrs behov.

Undersøgelser af afføring

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

Imagyst – digital genkendelse af tarmparasitter
Flotationsprøver benyttes til at påvise synlige og usynlige stadier af tarmparasitter hos hund og kat, f.eks. spolorm, hageorm, bændelorm, piskeorm m.v. På Frederiksberg Dyreklinik & Spa er vi dog så heldige at være den første klinik i Danmark der har en Vetscan Imagyst, en maskine der med digital billed-genkendelse kan genkende parasitter indenfor kort tid.

Sådan afleverer du prøverne: Du skal aflevere 1 afføringsprøve, hvis vi skal lave en almindelig undersøgelse for tarmparasitter. Hvis der skal laves en kontrol afføringsprøve efter behandling mod giardia, skal du indsamle din hunds morgenafføring 3 dage i træk – undgå dog skidt, som sand og blade i prøven, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Prøven skal opbevares i køleskabet indtil den afleveres på klinikken. Prøven kan afleveres inden kl. 12.00 på klinikken.

30 min

Hjerteorm / lungeorm – Baermann-afføringsprøver
Baermann afføringsprøver benyttes til at påvise hjerteorm eller lungeorm hos hund.
Vores anbefaling til dig: Hvis din hund færdes i risikoområder, hvor der er stor risiko for at blive smittet med de livsfarlige hjerteorm eller lungeorm, som f.eks. Bernstorffsparken eller i naturen nord for København, så anbefaler vi 3 årlige undersøgelser for hjerteorm og lungeorm. Samme anbefalinger gælder, hvis din hund tidligere har været smittet med en af disse parasitter.

Sådan afleverer du prøverne: Du skal aflevere 3 prøver, for at få den største sikkerhed for et rigtigt resultat. Prøverne skal indsamles 3 dage i træk. Du skal indsamle hundens morgenafføring – undgå dog skidt, som sand og blade i prøverne, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Alle 3 prøver skal opbevares i køleskabet eller ved stuetemperatur indtil de afleveres på klinikken. Prøverne skal afleveres senest kl. 12.00 på klinikken, mandag til torsdag. Fredag modtages ingen Baermann-prøver.

24-36 timer

Tarmparasitterne Giardia og Cryptosporidium
Denne prøve benyttes til at påvise de usynlige stadier af tarmparasitterne Giardia og Cryptosporidium hos hund og kat. Giardia og Cryptosporidium giver skiftende afføring med diarre. Sygdommen ses hyppigst hos hvalpe og killinger under 1 år, mens voksne dyr ofte er symptomløse smittebærere.
Vores anbefaling til dig: Der er påvist mange tilfælde af Giardis på Frederiksberg og indre København. Vi anbefaler derfor altid denne test, til hvalpe og killinger med skiftende afføring og/eller vedvarende diarre.

Sådan afleverer du prøven: Du skal aflevere 1 afføringsprøve. Du skal indsamle hundens morgenafføring – undgå dog skidt, som sand og blade i prøven, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Prøven skal opbevares i køleskabet indtil den afleveres på klinikken. Prøven kan afleveres inden kl. 12.00 på klinikken, mandag til fredag.

1-2 timer

Tarmparasitter generelt – Flotations afføringsprøve
Flotationsprøver benyttes til at påvise synlige og usynlige stadier af tarmparasitter hos hund og kat, f.eks. spolorm, hageorm, bændelorm, piskeorm m.v.

Sådan afleverer du prøverne: Du skal aflevere 3 afføringsprøve. Du skal indsamle hundens morgenafføring 3 dage i træk – undgå dog skidt, som sand og blade i prøven, da dette kan ødelægge resultatet. Tag derfor kun toppen af afføringen med i en pose. Prøven skal opbevares i køleskabet indtil den afleveres på klinikken. Prøven kan afleveres inden kl. 12.00 på klinikken, mandag til torsdag. Fredag modtages ingen Flotations prøver.

24-36 timer

Eksempler på andre tests

TYPE AF UNDERSØGELSE

svartid

Øresvab – Podning, dyrkning og resistensbestemmelse
Øresvab, dvs. podning af øret, med en efterfølgende dyrkning af bakterier og svampe, samt resistensbestemmelse, hvor det vurderes om organismerne er blevet resistente overfor de øredråber, der hidtil er blevet brugt.

Vores anbefaling til dig: Vi møder til stadighed ørepatienter, hvor almindelige øredråber ikke længere har effekt. Vi anbefaler da altid en podning af øret, for at undgå længerevarende, kroniske, smertefulde øreproblemer hos kæledyret. Podning kan anbefales hos kæledyr, hvor almindelige øredråber ikke kan nedkæmpe øresygdommen indenfor 14 dage.

4-7 dage

Hudbiopsier i forbindelse med hudsygdomme
En hudbiopsi er en dyb vævsprøve, der stammer fra huden. En hudbiopsi tages, fordi man vil undersøge hudens mikroskopiske sammensætning. En hudbiopsi tages, fordi man vil undersøge hvilken type hudlidelse ens kæledyr står med. Det er ikke alle hudlidelser der kan diagnosticeres vha. en hudbiopsi, idet visse betændelsestilstande kan ødelægge huden så meget, så en diagnose bliver besværliggjort. Vi udtager altid 3-5 hudbiopsier, da dette kræves, for at få et sikkert indblik i kæledyrets hudproblem. Alle hudbiopsier undersøges af et specialist laboratorium, der er specialiseret i undersøgelsen af hudbiopsier hos kæledyr.

7-10 dage

Undersøgelse af celleforandringer, samt godartede og ondartede kræftknuder
En vævsprøve, kan stamme fra alle typer af væv i kroppen. Når en knude fjernes, kan man indsende dele af knuden (en biopsi), fordi man ønsker at vide, om det drejer sig om en celleforandring, eller en godartet eller ondartet knude. Man ønsker at få at vide, hvilken type celler det drejer sig om, om alle celler er fjernet, om der er risiko for spredning – og hvordan man bedst behandler evt. ondartet kræft. Vi anbefaler altid at en knude undersøges af et specialist laboratorium, der er specialiseret i undersøgelsen af kræft hos kæledyr. Undtagelser kan være fedtknuder (lipomer), grødsvulster (atheromer), samt vorter (papillomer) som vi med stor sikkerhed kan diagnosticere direkte på vores klinik. Dette gøres da uden ekstra beregning.

7-10 dage

RealPCR DNA-dyrkning for ringorm (dermatofytose) på huden
Vi ved at ringorm i hjemmet kræver en masse rengøring og tiltag – vi går derfor meget op i at vælge den absolut mest præcise undersøgelse, når vi tester dit dyr for ringorm. RealPCR-panelet er den bedste test på markedet, som giver dig et hurtigere og meget mere præcist svar, end hvis der bruges en traditionel 12-dages dyrkning af svampekulturer på dyreklinikken. Panelet indeholder de mest almindelige typer ringorm: Microsporum spp., Microsporum canis og Trichophyton spp. PCR testen udføres med mere end 95% følsomhed og 99% specificitet.

Vi laver også mange andre typer tests.

3 dage
×
Menu
Ring op
Bestil tid