Skip to main content
Halthed hos hund

Halthed hos hund

Har din hund smerter? Og ved du hvordan du kan genkende smerter hos din hund? Statistikker viser at 20% af alle hunde har smerter i deres bevægeapparat, dvs. muskler, knogler og led – men at alt for få ejere tager kontakt til deres dyrlæge, for at få styr på hundens smerter. Da de fleste ejere ikke ved hvordan de skal genkende smerter, er der alt for mange hunde med kroniske smerter, der først får hjælp, når smerterne er alvorlige.

Du kan få rigtigt mange vigtige informationer ved at holde øje med din hunds daglige adfærd og generelle bevægelsesmønster. På den måde kan du hurtigt vurdere om din hund bør tilses af vores dyrlæge. Tidlig genkendelse af smerter, halthed og muskelsvind en meget vigtig faktor for et langt hundeliv med en høj livskvalitet. Behandlingen består da i en specifik foderplan, sunde og støttende kosttilskud og evt. injektioner med sund medicin, der samarbejder med kroppens egen heling.

Vi ser hunde der lider af milde eller stærke ledsmerter og vi ser hunde, som vi anbefaler kosttilskud, allerede før problemerne opstår. En sundhedsundersøgelse og en vurdering af din hunds livsstil er med til at give jer den optimale rådgivning, så vi kan forebygge fremtidige problemer sammen.

Hvordan bevæger din hund sig, når den har smerter?

Hvis din hund har smerter i ét ben, findes der forskellige måder at læse dens bevægelsesmønster. Da en hund føler smerte i det syge ben, vil hunden nødigt støtte på det syge ben. I stedet aflaster hunden det syge ben ved at lægge sin kropsvægt over på det raske ben, og ved at støtte mere på det raske ben, når den bevæger sig.

Kig godt på din hund: Du ser denne aflastning ved at din hund løfter hovedet op, når det syge ben sættes til jorden, mens din hund sænker hovedet, når den træder det raske ben i jorden. Din hund forsøger med andre ord at gøre sig lettere, når den støtter på det smertefulde ben, mens den træder mere igennem, når den støtter på sit raske ben.

Når du kigger på din hunds skridtlængde er der også tydelig forskel mellem det syge og det raske ben. Da din hund nødigt støtter på sit syge ben, støtter din hund kortere tid på sit syge ben.

Hvis din hund har halthed på et af sine bagben, skal du lade din hund gå foran dig, så du kan lægge mærke til hoftens bevægelse. Inspektion bagfra viser nemlig at din hund synker mere ned i den side af hoften, hvor det syge ben er. Din hund knækker med andre ord ned i hoften i den side hvor den har smerter. På den modsatte side af hoften aflastes smerterne igen ved at din hund, støtter kortere tid på sit syge ben.

Du kan således læse meget ud af din hunds bevægelsesmønster, hvis den halter på ét ben. Hvis du observerer nogle af ovenstående tegn, er det vigtigt at du tager kontakt til en af vores dyrlæger, for at få din hund undersøgt for smerter.

Hvis din hund er glad for at gå op af trapper og glædeligt hopper op i bilen eller i sin yndlingssofa, men ikke bryder sig om at gå ned af trapper eller hoppe ud af bilen, så fortæller det også noget om din hunds sundhed.

Smerter i hoften og i den bageste del af ryggen viser sig ofte ved at din hund ikke er glad for at hoppe op eller gå op af trapper, mens smerter i forpartiet kan vise sig ved at din hund tøver, når den skal hoppe ud af bilen, skal gå ned at trapper eller hoppe ned fra sofaen.

Hvis din hund sidder skævt, bør den undersøges for smerter.

(Foto: virtuavet.wordpress.com)

Forskellige former for halthed

Støtte-halt

Hvis din hund tøver når den skal støtte på sit ben, så siger man at din hund er ”støtte-halt”. Støttehalthed ses ofte, hvis det er et bestemt sted i den yderste del af benet, der giver smerte, når din hund støtter på benet. En knækket negl, en betændt neglerod, en forstuvet håndrod eller et glasskår i poten, er eksempler på tilstande hvor din hund typisk vil vise støttehalthed.

Hvis din hund bevæger sig anderledes på forskellige typer underlag, er dette ofte et tegn på at smerterne stammer fra poten. Dette fordi visse typer underlag vil fremprovokere smerterne i poten, mere end andre typer underlag. Hvis din hund også slikker sig på poten, så er området hvorfra smerten kommer fra, næsten ikke til at tage fejl af.

Fremførings-halt

Hvis din hund bevæger sit syge ben frem i en unormal bevægelse, der ikke svarer til bevægelsen i det raske ben, men ellers støtter på det syge ben, så siger man at hunden er ”fremførings-halt”. Smerte i skuldre, nakke, albuer, ryg, hofter og knæ, samt kroniske muskelspændinger og muskelforkalkninger kan give en fremføringshalthed. Ved sådanne tilstande opstår smerterne altså ikke kun når din hund sætter benet i jorden, men viser sig allerede ved selve fremføringen af benet.

Spring-halt

Hvis din hund nægter at støtte på det syge ben og altså springer rundt på 3 ben, så siger man at hunden er ”springhalt”. Springhalthed er ofte tegn på en alvorlig tilstand, idet springhalthed ofte skyldes en pludselig skade, såsom et hårdt slag på benet, et ben der er gået ud af led, en kraftig forstuvning eller et brækket ben (fraktur). Hvis benet også sidder på en unormal måde, så skal du straks kontakte os eller vagthavende dyrlæge.

Kortvarig springhalthed ses også ved pludselig stærk smerte. Vi kender alle springhalthed fra håndbold og fodboldkampe, hvor en spiller pludseligt bliver sparket på skinnebenet og må hoppe ud af banen. Sådanne pludselige skader kan også ses ved bl.a. voldsom leg. Hunden vil da hyle op og springe på 3 ben i en kortere periode, hvorefter smerten ret hurtigt aftager. Hvis hunden er pludselig halt og virker meget smertepåvirket i mere end et par minutter, så kontakt os.

Neglene kan vise tegn på forkert slid

Men det er ikke kun din hunds bevægelse, der fortæller noget om dens sundhedstilstand. Når du undersøger din hund for halthed er det også vigtigt at se hvordan din hunds negle er slidt. Hvis neglene er slidt mere på den ene pote end på den anden, tyder det ofte på en forkert belastning af det pågældende ben. Hvis neglene er slidt mere på ydersiden end på indersiden, kan det tyde på at din hund går mere på ydersiden af poterne. Dette ses f.eks., hvis din hund har smerter i skuldre eller hofter.

Ældre hunde har ofte slid fortil, på de to midterste negle. Dette skyldes at hunden er svag i benene, har svært ved at løfte benene når den går, og derfor slæber poterne langs jorden. Selvsamme fænomen kan ses hos hunde med problemer som f.eks. smerter i ryggen og hofterne. Smerter i ryg og hofter er også typisk for ældre hunde, og du bør derfor tage en god snak med vores dyrlæger, hvis du ser et skævt slid af hundens negle.

Dårlig potepleje er også et problem. Vi ser desværre mange små hunde der har alt for lange negle. Lange negle leder til neglerodsbetændelse og forsøg på aflastning i skuldre, hofter og ryg. Hvis du ikke selv kan klippe din hunds negle, er det således meget vigtigt at kontakte os, så vi kan få styr på din hunde-potepleje.

Musklernes sundhed er meget vigtig

Kroniske smerter vil give kroniske aflastningsproblemer, som din hunds muskler skal kompensere for. Ved at kigge på din hunds muskler, giver din hunds krop vigtige informationer om halthedens oprindelse og varighed.

Ved kroniske ledsmerter ses et tydeligt muskelsvind i det smertefulde område. Dette fænomen ses bl.a. meget tydeligt hos ældre hunde med kroniske hofte- og lændesmerter og hos yngre hunde med meget dårlige hofter. Hvis tilstanden forbliver ubehandlet, vil hunden miste så meget muskelmasse i hofteregionen, at den til slut bliver slinger i bagparten.

Hvis din hund har smerter i bageste del af ryggen, samt over hoften, vil din hund fordele sin kropsvægt op mod forpartiet. Ved sådanne problemer vil din hunds forparti ofte blive mere muskuløst, fordi forpartiets muskler kommer på overarbejde. Hvis din hund således virker meget muskuløs og bred fortil, og er meget smal over bækkenpartiet, kan det være tegn på kroniske smerter i hofter og lænd. Også her bør du tage kontakt til vores dyrlæge.

Tegn på smerter i bevægeapparatet

Smerter og muskelsvind er et stort problem for hunde, især seniorhunde. Vi har lavet en liste over tegn du skal være opmærksom på:

  • Smertepåvirkede hunde sover typisk mere.
  • Smertepåvirkede hunde bevæger sig mindre og virker hurtigt trætte på deres gåtur.
  • Smertepåvirkede hunde kan udvise aggression, snappe eller knurre, fordi de ikke kan lide at blive rørt ved.
  • Smertepåvirkede hunde kan have svært ved at hoppe op på deres yndlingsplads i sengen eller sofaen.

Respekter alderdommen

Alder er ikke en sygdom, og seniorhunde kan leve et godt og smertefrit seniorliv, hvis du er en god og opmærksom hundeejer, der opdager smerter på et tidligt tidspunkt. Træthed, aggression og svaghed er ikke en naturlig og acceptabel tilstand.

Mange ejere overser at deres hund behøver hjælp. Hvis kroniske smerter får lov til at stå på, vil hunden til slut have så mange smerter og så lidt muskelmasse, at den ikke selv kan rejse sig for at gå ud og besørge. På det tidspunkt beslutter ejere sig ofte til en aflivning – en aflivning der kunne have været undgået, hvis hunden havde fået hjælp meget tidligere.

Du bør derfor holde øjnene åbne for evt. ændringer i din hunds adfærd og bevægelsesmønster. Spørg også
gerne venner eller naboer til råds, idet de ikke ser din hund hver dag. For venner eller naboer er det typisk lettere at se om din hund har mistet muskelmasse, virker mere slinger eller træt.

×
Menu
Ring op
Bestil tid