Skip to main content
 • Opmærksomhedssøgende adfærd hos din hund

Opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri hos din hund

Har du en hund, der til stadighed tigger om din opmærksomhed ved at pive, puffe eller skubbe? Og får din hund din opmærksomhed, når den gør det?
Sådan opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri skaber stress for både ejer og hund. På denne side kan du læse lidt mere om opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri, og hvordan denne uheldige adfærd brydes.

Mange hundeejere reagerer bevidst eller ubevidst, når deres hund er urolig og tigger om opmærksomhed. Hunden lærer da hurtigt, hvad den skal gøre, for at få ejerens opmærksomhed. Det kan være i form af lyde, kropskontakt eller en bestemt type adfærd.

Hvilke tegn skal du lægge mærke til, hvis din hund har opmærksomhedssøgende adfærd?

Har du set din hund gøre noget af det følgende:

 • Piveri i mange forskellige situationer.
 • Pufferi.
 • Lægger poten eller snuden på dit skød, når du sidder ned.
 • Bideri i ærmer eller bukseben.
 • Indendørs hyperaktivitet.
 • Jagter f.eks. sin egen hale.
 • Læner sig op af dig.
 • Stjæler ting, du holder af.

Ovenstående er eksempler på opmærksomhedssøgende adfærd, som du kan forstærke, ved at belønne din hund i form af klap, berøring, ros eller godbidder. Hvis du “belønner” din hund, vil den uønskede adfærds forstærkes.

Din reaktion er vigtig

Læg derfor mærke til, hvordan du reagerer, når din hund f.eks. piver eller puffer til dig:

 • Du siger et ord, f.eks. “schh”, “nej” eller hundens navn.
 • Du lægger din hånd på din hund for at berolige denne, eller klapper den blødt.
 • Du tager selen og går en tur udenfor.
 • Du åbner døren ud til haven.
 • Du giver din hund en godbid eller mad.
 • Du skælder din hund ud.
 • Andre former for kontakt.

Kan du genkende situationen?

Hvis du som hundeejer reagerer på din hunds opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri, vil din hund få præcis den opmærksomhed som den ønsker. Ejerens adfærd grunder mange gange i dårlig samvittighed, fordi mange ejere føler at de ikke har nok tid sammen med deres hund eller at deres hund har det dårligt.

Dette adfærdsmønster er farligt og selvforstærkende, idet din hund da hurtigt vil sætte dagsordenen for kontakt, hvorved du vil få en usikker, stresset og rastløs hund. Selve adfærden stresser nemlig din hund unødigt, da den skal tage stilling til en masse ting og situationer, den egentligt ikke burde bekymre sig om. I forhold til alene hjemme problemer er dette adfærdsmønster også farligt, idet din hund ikke kan forstå, hvorfor du ikke kommer hjem, når den ønsker dette.

Hvordan forebygger du opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri?

Du kan bryde den opmærksomhedssøgende adfærd ved at du sætter dagsordenen og ved at planlægge kvalitetstid med din hund. Du skal med andre ord enten være der for din hund 100% eller 0%. Hvis dine tanker konstant er andensteds 50% af tiden, føler din hund at den skal tigge om din opmærksomhed.

Hvis du bestemmer, hvor, hvornår og hvordan I skal gå tur, lege, træne, slappe af eller sove, så lærer din hund at slappe af, idet den ikke skal bekymre sig om dagsordenen i hjemmet. Det er vigtigt at din hund kan stole på dig og ved hvad den kan forvente, så den ikke udvikler sig til en usikker, stresset og rastløs hund.

Hvis din hund udviser opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri, skal du i første omgang sikre dig at du ikke har en understimuleret hund, der i virkeligheden bør have flere planlagte gåture og mentale udfordringer. Her er der stor forskel blandt de forskellige hunderacer.

Hvad kan din hund forvente af dig?

 • Har du faste arbejdstider, din hund kan regne med?
 • Kan din hund regne med faste måltider?
 • Kan din hund regne med faste tidspunkter for dagens gåture?
 • Har du kvalitetstid sammen med din hund, hvor du er 100% til for din hund? Er du den type ejer der kigger på din mobiltelefon på hele jeres gåtur, så er du der ikke for din hund!
 • Leger du med din hund, eller er det altid din hund, der skal opfordre til leg?
 • Ved din hund hvad der skal ske i løbet af dagen, eller bliver den slæbt med på kortere, uventede ture (under 2-3 timer) til veninder, på cafe eller på shoppingture?

Når du har gennemgået de mest grundlæggende ting, skal du lægge mærke til, hvordan du selv forstærker evt. uønsket adfærd, ved at reagere på din hunds adfærd og tiggeri. Det kunne f.eks. være ved at lægge din hånd på din hunds hoved.

Hvordan skal du reagere i situationen?

Når din hund udfører den uønskede adfærd kan du gøre to ting:

 1. Hvis situationen tillader det, er det bedst at ignorere din hund venligt, men bestemt, uden at gøre noget. Du ignorerer hunden ved at gå din vej eller ved at vende ryggen eller siden til din hund, hvorefter du giver kommandoen “sit”. Du kan også bede din hund gå over i sin kurv. Ved at ignorere din hund, svarer det til at den ”ikke får dig”, dvs. ikke nogen belønning – hverken positiv eller negativ. Lad være med at skælde din hund ud, da den ikke vil forstå, hvorfor den bliver skældt ud. Du skal heller ikke skubbe din hund væk, idet dette kan opfattes som en belønning eller opfordring til leg.

 2. Hvis situationen kræver aktion, dvs. hvis din hund er gang med noget den absolut ikke må, eller som er farligt for din hund, så skal du bryde situationen. Hvis din hund f.eks. har taget en af dine ting, skal du sige “nej”, og tage genstanden ud af munden på hunden. Når din hund har sluppet den pågældende ting, skal belønne den, ved at bytte genstanden ud med et stykke yndlingslegetøj eller en godbid. Herefter skal du rose din hund.

Når den uønskede adfærd er brudt, skal du vente mindst 3 minutter til du tager kontakt til din hund igen. Her er det dig der skal tage initiativet til leg, gåture eller hygge. Det gør du ved at sige “sit”, hvorefter I starter jeres kvalitetstid på dit initiativ. Ved at sige ”sit” får du ro på din hund og får din hunds uforbeholdne opmærksomhed, før den gode kvalitetstid startes. På den måde er din hund ikke i tvivl om at det er dig der har taget initiativet, hvilket giver din hund ro.

Husk at rose din hund når den slapper af i sin kurv. Lad være med at forstyrre den ved at opfordre til leg fra kurven – gå roligt hen mod kurven og tilbyd i stedet en lækker godbid eller noget legetøj som din hund kan hygge sig med i kurven. Kurven skal være et godt sted! En tryg og afslappet hund skal med andre ord roses for sin adfærd, idet det jo reelt er hvad alle parter ønsker. Indre ro, tryghed og selvtillid.

Hvad kan du forvente?

Det er altid hårdt at bryde med dårlige vaner!

Ved opmærksom på, at opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri kan forstærkes i op til 14 dage efter at du har startet med jeres nye vaner. Din hund vil nemlig blive mere og mere insisterende på at få din opmærksomhed, indtil det punkt, hvor den fralægger sig sin dårlige vane.

Vi ved at det er en hård periode, men tænk på at 14 dage er en god investering for jer begge to. Hvis der er andre medlemmer i jeres familie, skal ALLE være med til at bryde den uheldige adfærd. I skal her være helt enige om, hvilke regler der gælder. Her vil det værst tænkelige være, at ejeren giver efter – idet hunden så lærer at det kan betale sig at være EKSTRA stædig. Det vil da vare endnu længere at få brudt med den opmærksomhedssøgende adfærd og tiggeri.

Så snart den uheldige adfærd er væk, skal du fortsætte med jeres nye vaner, og ikke vende tilbage til jeres gamle adfærd.

Målet er at få en hund der slapper af i hverdagen. Hvis din hund ved hvad den kan forvente, vil den rent naturligt vente på, at det bliver dens tur til kvalitetstid. En afslappet hund vil have større selvtillid, indre ro og vil have en bedre livskvalitet.

×
Menu
Ring op
Bestil tid