Skip to main content
  • Drægtighed og løbetid hos hunde

Drægtighed og løbetid hos hunde og tævehunde

Der er stor forskel på hvor hurtigt tævehunde vokser og modnes. Små hunderacer vil komme i løbetid før store hunderacer. Små hunderacer har deres første løbetid når de er 6-8 måneder gamle. Mellemstore hunderacer har deres første løbetid når de er 8-12 måneder gamle. Hos tæver af gigant racerne, der vejer over 45 kg som voksne, kan første løbetid ses ved 12-24 måneders alderen.

Tævehundens hormonelle cyklus varer i ca. 6 måneder, hvilket svarer til 2 løbetider pr. år. Der ses individuelle forskelle mellem tævehunde. Hunde fra de mere oprindelige racer, f.eks. basengi, har ofte kun én løbetid om året. Tævehunden er først mentalt og socialt moden når den er ca. 2,5 år gammel og bør ikke blive drægtig, før den har fået denne alder, da den ellers ikke psykisk klar til at blive en god hundemor.

Tævehundens cyklus inddeles i 4 perioder: Forbrunst, brunst, efterbrunst og den hormonelle hvileperiode.


Forbrunst og brunst

En normal “løbetid” varer ca. 18-21 dage. Løbetiden inddeles i to perioder, den såkaldte “forbrunst” og “brunst”.

Forbrunst

Forbrunsten kaldes også “proøstrus”. Der ses blødning fra tævehundens skedeåbning. Perioden varer i gennemsnit 9 dage, men kan vare 2-23 dage.

Hanhunde viser stor interesse for tævehunden i forbrunsten. Tævehunden er dog afvisende og er ikke interesseret i at blive parret, hvorfor det nogle gange kan ende med aggression, hvis der kommer en hanhund der ikke forstår tævens afvisning. Tævehundens kønsorganer vil svulme op, og der kan ses blodigt udflåd fra kønsåbningen, hvorfor en del ejere forveksler forbrunsten med brunsten, da de fejlagtigt tror at tævehunden bløder i sin brunst. Der er stor forskel på hvor meget tævehunde bløder – visse tævehunde bløder så meget, at det kan give et problem i forhold til hygiejne i hjemmet. Andre tævehunde er gode til at holde sig rene, eller bløder kun lidt.

Brunst

Brunsten, kaldes også “østrus”. Der ses gennemsigtigt, strågult flåd fra tævehundens skedeåbning. Perioden varer i gennemsnit 9 dage, men kan vare 2-23 dage.

Hanhunde viser stor interesse for tævehunden i denne periode og tævehunden er nu interesseret i at blive parret. Tævehundens kønsorganer vil være mindre opsvulmede end i forbrunsten. Tæven vil acceptere hanhundens tilnærmelser og er villig til parring. Tæven står gerne stille og trækker halen til side, ved berøring af hendes ryg eller hvis hanhunden forsøger parring.

Parring

Det optimale tidpunkt for parring er 2-4 dage inde i brunsten. Ved ægløsningen er tævehundens æg endnu ikke klar til befrugtning – de kræver 2-5 dages modning. De modne æg kan herefter overleve op til 5 dage i livmoderen. Da hanhundens sædceller har en overlevelsestid på ca. 7 dage i livmoderen, kan parringsperioden udvides med flere dage på begge sider af løbetiden. Sædcellernes overlevelsestid afhænger af hanhundens sædkvalitet. Generelt har unge hanhunde en bedre sædkvalitet i forhold til ældre hanhunde, og det anbefales altid at finde en hanhund, der har ca. samme alder som tævehunden. For at opnå den største chance for befrugtning, anbefaler vi at din tævehund parres hver 2. dag i den periode, hvor hun accepterer hanhunden.


Efterbrunsten og den hormonelle hvileperiode

Efter løbetiden kommer tævehunden i den såkaldte “mellembrunst”. Mellembrunsten deles op i en “efterbrunst” og i den “hormonelle hvileperiode”.

Efterbrunst
Efterbrunsten kaldes også “metøstrus” eller “diøstrus”. Perioden varer i gennemsnit 60 dage.

Falsk drægtighed

Falsk drægtighed er et fænomen der kan optræde i tævens efterbrunst. Tilstanden skyldes en hormonpåvirkning, med hormonet prolaktin, der fra naturens side er velment. I naturen vil en tævehund oftest parres i sin løbetid og herefter være drægtig i godt 9 uger, hvorefter den vil føde hvalpe. De tævehunde der ikke parres, bliver i stedet, det man kalder “falsk drægtige”, fordi deres hormonelle påvirkning bilder dem ind, at de rent faktisk har været drægtige. På den måde skaber naturen en form for babysittere, dvs. ikke-drægtige tæver, der har lyst til at passe på de hvalpe der er født i deres familie. Hvis din tævehund bliver falsk drægtig, vil du kunne se nedsat appetit, oppustet bug og forøget bugomfang pga. den hormonelle påvirkning, samt mælk i brystkirtlerne. Tævehunden kan virke depressiv, virker ofte rastløs og beskytter små tøjdyr og legetøj, som den tror er hvalpe. Hvis din tævehund er meget påvirket af en falsk drægtighed, skal du kontakte os for at udelukke anden sygdom. Vi har også mulighed for at blokere hormonet prolaktin, med en type medicin, der kan stoppe den falske drægtighed.

Hvis I oplever en længerevarende falsk drægtighed eller ser, at jeres hund bliver falsk drægtig efter hver løbetid, så anbefaler vi en snak med vores dyrlæge. Da vi typisk ser at meget hormon-plagede tævehunde, er de hunde, der har størst risiko for at udvikle en livstruende livmoderbetændelse, er det vigtigt, at vi i samråd vurderer, om jeres tævehund bør steriliseres.

Livmoderbetændelse

Livmoderbetændelse er en livstruende, akut sygdom, der kræver omgående dyrlægebehandling. Livmoderbetændelse kan ses på alle tidpunkter af tævehundens cyklus, men ses hyppigst i slutningen af efterbrunsten, dvs. ca. 60 dage efter slutningen af løbetiden. Hvis du har en tævehund, der har ildelugtende udflåd fra kønsorganerne, drypper blod, drikker mere, urinerer mere, virker oppustet i bugen, har feber eller virker smertepåvirket eller nedstemt, så skal du straks kontakte os. Livmoderbetændelse findes i en åben form, hvor man ser udflåd og i en skjult, lukket form, hvor der ikke er udflåd. Begge tilstande er livstruende og det er altså ikke altid der ses udflåd ved en livmoderbetændelse. Kontakt os på 70259008 hvis du har spørgsmål.

Den hormonelle hvileperiode

Den hormonelle hvileperiode kaldes også “an-østrus”. Perioden varer i gennemsnit 120 dage. Anøstrus er den hormonelle hvileperiode, hvor hormonkoncentrationen er lav for alle kønshormoner. I denne perioder er der ingen ægløsningsaktivitet og der opleves normalt ingen forandringer i tævens adfærd.

Kontakt os, hvis:

  • Din tævehunds adfærd påvirkes væsentligt, hvis din tævehund f.eks. virker smertepåvirket eller aggressiv.
  • Din tævehund bløder i mere end 3 uger.
  • Din tævehunds udflåd er grønligt, gulligt eller ildelugtende.
  • Din tævehund drikker mere end normalt.
  • Din tævehund virker nedstemt eller hvis hendes helbredstilstand er påvirket.
  • Din tævehund har symptomer på falsk drægtighed.

Kontakt os altid inden beslutningen om sterilisation tages, idet sterilisation ikke altid er den rigtige løsning.

×
Menu
Ring op
Bestil tid