Skip to main content
  • Hjertesygdom hos katte

Hjertesygdom hos katte

Vidste du, at 10 % af alle katte vil udvikle en hjertesygdom på et tidspunkt i deres liv og at visse katteracer er ekstra udsatte for at udvikle en hjertesygdom. Hjertesygdom udvikler sig ofte i det skjulte og der ses først tegn på hjertesygdom, når din kat står tæt på et hjertesvigt. Det er derfor vigtigt, at vi opdager evt. hjerteproblemer så tidligt som muligt, da det giver det bedste behandlingsresultat og et længere liv med bedre livskvalitet.

Hjertesygdom skal stoppes så tidligt som muligt, fordi hjertet ikke har evne til at helbrede sig selv. Tidlig indgriben kan give udsigt til, at din kat helt undgår eller i mildere grad rammes af den hjertesygdom, som ellers kunne have medført en tidlig død pga. hjertesvigt.

Det er således en skrøne at din kat skal vise fysiske tegn på hjertesygdom, før din kat bør undersøges for en hjertesygdom. Hvis din kat viser tegn på hjertesygdom, f.eks. træthed, hoste, uro og besværet vejrtrækning, er hjertesygdommen nemlig ofte så fremskreden at din kat kun vil have en kort tid tilbage at leve i.

Der findes nu en ny blodprøve der kan screene for skjult hjertesygdom, dvs. meget tidlige stadier af hjertesygdom, men også give vigtig information om fremskreden hjertesygdom. Du vil blive informeret om blodtesten, når din kat undersøges hos os på klinikken i forbindelse med sin årlige sundhedsundersøgelse og hvis vi i den forbindelse finder det nødvendigt at undersøge din kats hjerte nærmere.

Den mest almindelige hjertesygdom hos katte er HCM

Normalt kattehjerte

Hypertrofisk Cardiomyopati (HCM) eller
“fortykket hjerte” ses især hos racekatte og
blandinger. Ses også ved forhøjet stofskifte.
Kan ikke altid høres med stetoskop.

Lungeorm eller “aelurostrongylus abstrusus”
kan ramme alle katte. Kan ikke høres med
stetoskop.

Fotos: Modificerede billleder fra Diagnostic Imaging Atlas (c)

Der findes nu en ny blodprøve der kan screene for skjult hjertesygdom, dvs. meget tidlige stadier af hjertesygdom, men også give vigtig information om fremskreden hjertesygdom. Du vil blive informeret om blodtesten, når din katundersøges hos os på klinikken i forbindelse med sin årlige sundhedsundersøgelse og hvis vi i den forbindelse finder det nødvendigt at undersøge din kats hjerte nærmere.

Hvis der er mistanke om lungeorm, vil vores dyrlæge først bede om 3 afføringsprøver, for at screene for infektion, da lungeorm ikke med sikkerhed viser sig i en proBNP blodprøve.

Hvad er ProBNP?

ProBNP-testen er en ny blodprøve, der kan screene for hjertesygdom. ProBNP blodstesten er en sikker, let og hurtig måde at screene din kat for hjertesygdom.

proBNP er en biomarkør, som udskilles i større mængder, hvis din kats hjerte er overbelastet, dvs. arbejder hårdere end det bør. ProBNP-testen er blevet brug i humanmedicinen siden 1994 og er nu heldigvis blevet tilgængelig for vores kæledyr.

Hvis der er mistanke om hjertesygdom hos din kat, kan vi udtage blodprøven på klinikken og du vil typisk få svar på prøven dagen efter. De fleste ejere vælger at få udtaget blodprøven i forbindelse med kattens årlige sundhedscheck.

Når vi har modtaget svaret på din kats proBNP test, kan vi bruge svaret direkte: Testen kan bl.a. fortælle os hvor alvorlig hjertesygdommen er, hvor hurtigt den udvikler sig, hvornår der er risiko for hjertesvigt hos din kat og hvorvidt det anbefales at få din kats hjerte ultralydsscannet for at igangsætte en behandling.

Blodprøvesvaret vil give dig konkrete informationer om, hvorvidt din kat har lav-, middel- eller høj risiko for at udvikle et hjertsvigt i den nærmeste fremtid.

Vores dyrlæge vil herefter placere din kat i én af de 4 risikogrupper, du kan se nedenfor.


De fire risikogrupper

Gruppe 1: Ingen risiko

Din kat har ingen risiko for hjertesvigt på nuværende tidspunkt eller indenfor de næste 12 måneder.

Gruppe 2: Lav risiko

Din kat har en lav risiko for at udvikle hjertesvigt i de kommende 12 måneder. Vi vil derfor anbefaler en ny proBNP-blodtest om 6-12 måneder, for at få en indsigt i, hvor hurtigt din kats hjertesygdom udvikler sig.

Gruppe 3: Middel risiko

Din kat har en forøget risiko for at udvikle hjertesvigt i de kommende 12 måneder og et forstørret hjerte kan allerede nu være til stede. Vi vil derfor anbefale en scanning af din kats hjerte.
En scanning kan fortælle os, hvilken type hjertesygdom din kat lider af og om der vil være brug for specielt foder, kosttilskud eller medicin der kan støtte din hunds hjerte. Der kræves en ultralydsscanning af din kats hjerte for at vi kan tilrettelægge den rette form for medicinering, samt dosis. Hvis du ikke ønsker at få din kats hjerte ultralydsscannet på nuværende tidspunkt, vil vi anbefale en ny proBNP blodtest om 3-6 måneder, for at få en indsigt i, hvor hurtigt din kats hjertesygdom udvikler sig.

Gruppe 4: Høj risiko

Din kat har en høj risiko for at udvikle hjertesvigt i de næste 12 måneder. Vi vil derfor anbefale en snarlig scanning af din kats hjerte, da din kats hjerte har brug for støtte for at kunne fungere optimalt.
En scanning kan fortælle os, hvilken type hjertesygdom din kat lider af og om der vil være brug for specielt foder, kosttilskud eller medicin der kan støtte din hunds hjerte. Der kræves en ultralydsscanning af din kats hjerte for at vi kan tilrettelægge den rette form for medicinering, samt dosis.
På dette stadie vil vi ligeledes indkalde til en revurdering af din kats helbred, 3 måneder efter opstart af hjertemedicinen.


Ultralydsscanning af din kats hjerte

Alle former for ultralydsscanning foretages direkte på vores klinik af en scanningsspecialist. Ved en ultralydsscanning, bruger dyrlægen lydbølger (ultralyd) til at genskabe et billede af din kats hjerte. Ultralydsscanning er en smertefri og fuldstændig ufarlig undersøgelse, som vi bruger. Du kan være med under hele undersøgelsen, din kat skal ikke være bedøvet og vores scanningsspecialist vil kunne besvare dine spørgsmål. Der vil ligeledes være mulighed for at måle din kats EKG (elektrocardiografi), hvis der er mistanke om en ledningsforstyrrelse i din kats hjerte.

En ultralydsundersøgelse med diagnose og rådgivende samtale tager typisk 1 time, du skal derfor bestille tid, så vi har reserveret den tid I behøver. På den måde vil dit kæledyr, få den bedste og mest stressfri oplevelse. Ultralydsbillederne vil straks blive vurderet af vores scanningsspecialist her på klinikken, hvor de diskuteres, og der skrives en ultralydsbeskrivelse.

Ved undersøgelse af hjertet bliver du bedt om at lægge din kat på siden, på et blødt undersøgelsesleje. Du kan følge hele scanningen på en skærm, der står lige ved undersøgelseslejet – her vil dyrlægen fortælle dig, hvad man kan se på skærmen.

Der kræves en ultralydsscanning af din kats hjerte for at vi kan tilrettelægge den rette form for medicinering, samt dosis. Vi kan med andre ord ikke starte en medicinsk behandling op, før vi har fået din kats hjerte ultralydsscannet.

Der findes mange typer medicin der kan støtte hjertets funktion og en ultralydsscanning kan fortælle os hvilken eller hvilke typer medicin der passer præcist til den sygdom din kat lider af. Fælles for alle typer hjertemedicin er, at belastningen på hjerte og blodkar skal mindskes, da en videre overbelastning af hjertet er farligt. Der findes bl.a. medicin der påvirker hjertets rytme eller regulerer hjertets evne til at trække sig sammen, mens andre typer medicin kan påvirke kattens kredsløb og blodtryk på forskellig vis.

Eksempler på medicin, foder og kosttilskud til kattes hjertesygdom

Medicin, foder eller kosttilskud med direkte påvirkning af hjertet, f.eks.:

  • Kosttilskud.
  • Betablokkere med direkte påvirkning af hjertet.
  • Calcium kanal blokkere med direkte påvirkning af hjertet.
  • Special foder.

Medicin, foder eller kosttilskud mod forhøjet blodtryk, f.eks.:

  • Kosttilskud.
  • Medicin der udvider blodkarrene i kroppen.
  • ACE hæmmere og angiotensin II hæmmere med påvirkning på kroppens blodkar.
  • Vanddrivende medicin.
  • Special foder.
×
Menu
Ring op
Bestil tid