Skip to main content
 • P-piller til kat

P-piller til kat

På Frederiksberg Dyreklinik og Spa, fraråder vi helt brugen af p-piller til hunkatte, fordi der er så mange uheldige bivirkninger ved P-piller. Kattens Værn Danmark fraråder ligeledes brugen af P-piller til hunkatte.

Hvorfor er der nogle katteejere, der ønsker at bruge P-piller til deres kat?

Der kan være flere årsager til, at katteejer ønsker at give deres kat P-piller. Her er nogle af grundene:

 • Nogle katteejere ønsker at bruge p-piller til deres kat, fordi de tror at det er en billigere løsning end at lade deres hunkat sterilisere. Dette er dog en skrøne. På et helt liv er brugen af P-piller typisk dobbelt så dyrt som en sterilisation, og her er evt. behandling for de bivirkninger der kan opstå, endda ikke regnet med!
 • Nogle kattejere kan lide tanken om at have muligheden for at få et kuld killinger på deres hunkat. Realiteten er dog at katten først kan være en god mor, når den har en vis alder, hvilket betyder, at den skal være på p-piller i en længere periode, før den skal være drægtig
 • Nogle kattejere vælger P-piller, fordi de ikke vil have, at deres kat bliver overvægtig. Men risikoen er lige så stor med P-piller i forhold til at lade hunkatten sterilisere.

Hvordan virker P-piller til kat?

P-piller indeholder hormonet progesteron, der er formuleret på en effektiv måde, så hormon-tabletterne kun skal gives en gang om ugen (medroxyprogesteron acetat). Til sammenligning, skal kvinder tage deres p-piller en gang dagligt. Progesteron er et drægtighedshormon der forbereder de hunlige kønsorganer på den forestående drægtighed, ved at blokere for en ny løbetid.

Det er veldokumenteret, at der findes rigtigt mange alvorlige bivirkninger hos katte som holdes sterile vha. P-piller. Risikoen for at udvikle bivirkninger er forskellig fra kat til kat, men mange katte vil udvikle en eller flere af nedenstående problemer:

 • Cystedannelse i æggestokkene.
 • Fortykkelse af livmoderen.
 • Livmoderbetændelse.
 • God- eller ondartede kræftknuder i mælkekirtlerne.
 • Kræftknuder i livmoderen.
 • Overvægt.
 • Påvirkning af kroppens blodsukkerbalance og forøget risiko for sukkersyge.
 • Ikke-steriliserede katte har 7 gange større risiko for at udvikle kræftknuder i mælkekirtlerne.
 • De fleste (99%) af alle de kræftknuder der ses i mælkekirtlerne hos katte, ses hos ikke-steriliserede hunkatte. Næsten alle er af den ondartede type mælkekirtelkræft, der spreder sig til andre organer i kroppen.

Usikker løsning

Da de fleste p-piller gives til udendørskatte, er der også en forøget risiko for at katten bliver uønsket drægtig. Der er nemlig altid en risiko for at katten gylper pillen op eller at den ryger ud ved opkast. Hvis katten er udendørs, når dette sker, er katten i risiko for at blive drægtig, uden at ejeren er klar over dette. Hvis katten er blevet parret, uden at ejeren er klar over dette, vil tildeling af p-piller kunne give fosterskader og alvorlig sygdom hos hunkatten.

Opdrættere

Visse opdrættere har mange katte i deres katteri og et professionelt ønske om at kunne styre hunkattenes løbetider, i en kort periode, før den planlagte parring. I sådanne tilfælde er det muligt for os at udskrive en recept til p-piller.

×
Menu
Ring op
Bestil tid