Skip to main content
  • Hjertesygdom hos hunde

Hjertesygdom hos hunde

Vidste du at 10 % af alle hunde, vil udvikle en hjertesygdom på et tidspunkt i deres liv og at 60% af alle små hunde vil udvikle en hjertesygdom, når de når senioralderen? Der er således utroligt mange hunde, der rammes af en hjertesygdom.Hjertesygdom udvikler sig ofte i det skjulte og der ses først tegn på hjertesygdom, når din hund står tæt på et hjertesvigt. Det er derfor vigtigt, at vi opdager evt. hjerteproblemer så tidligt som muligt, da det giver det bedste behandlingsresultat og et længere liv med bedre livskvalitet.

Hjertesygdom skal stoppes så tidligt som muligt, fordi hjertet ikke har evne til at helbrede sig selv. Tidlig indgriben kan give udsigt til, at din hund helt undgår eller i mildere grad rammes af den hjertesygdom, som ellers kunne have medført en tidlig død.

Det er således en skrøne at din hund skal vise fysiske tegn på hjertesygdom, før din hund bør undersøges for en hjertesygdom. Hvis din hund viser tegn på hjertesygdom, f.eks. træthed, hoste, uro, besværet vejrtrækning og nedsat evne til at motionere, er hjertesygdommen nemlig ofte så fremskreden at din hund kun vil have en kort tid tilbage at leve i.

De mest almindelige hjertesygdomme hos hunde

Normalt hundehjerte

Hjerteklaps-insufficiens eller “utætte hjerteklapper” ses især hos små hunderacer. Kan høres med stetoskop.

Dilateret Cardiomyopati (DCM) eller “stort slapt hjerte” ses især hos store hunderacer. Kan ikke altid høres.

Hjerteorm eller “Angiostrongylus vasorum” rammer 2,5 % af alle hunde. Kan ikke høres med stetoskop.

Lungeorm eller “Crenosoma vulpis” rammer 1,5 % af alle hunde. Kan ikke høres med stetoskop.

Fotos: Modificerede billleder fra Diagnostic Imaging Atlas (c)

Der findes nu en ny blodprøve der kan screene for skjult hjertesygdom, dvs. meget tidlige stadier af hjertesygdom, men også give vigtig information om fremskreden hjertesygdom. Du vil blive informeret om blodtesten, når din hund undersøges hos os på klinikken i forbindelse med sin årlige sundhedsundersøgelse og hvis vi i den forbindelse finder det nødvendigt at undersøge din hunds hjerte nærmere.

Hvis der er mistanke om hjerteorm eller lungeorm, vil vores dyrlæge først bede om 3 afføringsprøver, for at screene for infektion, da hjerteorm og lungeorm ikke med sikkerhed viser sig i en proBNP blodprøve. 80% af alle tilfælde af lungeorm, samt 98% af alle tilfælde af hjerteorm, ses hos hunde der luftes i Nordsjælland, hvis du således lufter din hund nord for København eller hvis din hund tages med i sommerhus eller på ferie i Nordsjælland, er det altid vigtigt at I informerer vores dyrlæge om dette, ved jeres sundhedsundersøgelse.

Hvad er ProBNP?

ProBNP-testen er en ny blodprøve, der kan screene for hjertesygdom. ProBNP blodstesten er en sikker, let og hurtig måde at screene din hund for hjertesygdom.

proBNP er en biomarkør, som udskilles i større mængder, hvis din hunds hjerte er overbelastet, dvs. arbejder hårdede end det bør. ProBNP-testen er blevet brug i humanmedicinen siden 1994 og er nu heldigvis blevet tilgængelig for vores kæledyr.

Hvis der er mistanke om hjertesygdom hos din hund, kan vi udtage blodprøven på klinikken og du vil typisk få svar på prøven dagen efter. De fleste ejere vælger at få udtaget blodprøven i forbindelse med hundens årlige sundhedscheck.

Når vi har modtaget svaret på din hunds proBNP test, kan vi bruge svaret direkte: Testen kan bl.a. fortælle os hvor alvorlig hjertesygdommen er, hvor hurtigt den udvikler sig, hvornår der er risiko for hjertesvigt hos din hund og hvorvidt det anbefales at få din hunds hjerte ultralydsscannet for at igangsætte en behandling.

Blodprøvesvaret vil give dig konkrete informationer om, hvorvidt din hund har lav-, middel- eller høj risiko for at udvikle et hjertsvigt i den nærmeste fremtid. 

Vores dyrlæge vil herefter placere din hund i én af de 4 risikogrupper, du kan se nedenfor.


De fire risikogrupper

Gruppe 1: Ingen risiko

Din hund har ingen risiko for hjertesvigt på nuværende tidspunkt eller indenfor de næste 12 måneder.

Gruppe 2: Lav risiko

Din hund har en lav risiko for at udvikle hjertesvigt i de kommende 12 måneder. Vi vil derfor anbefaler en ny proBNP blodtest om 6-12 måneder, for at få en indsigt i, hvor hurtigt din hunds hjertesygdom udvikler sig.

Gruppe 3: Middel risiko

Din hund har en forøget risiko for at udvikle hjertesvigt i de kommende 12 måneder og et forstørret hjerte kan allerede nu være til stede. Vi vil derfor anbefale en scanning af din hunds hjerte.
En scanning kan fortælle os, hvilken type hjertesygdom din hund lider af og om der vil være brug for specielt foder, kosttilskud eller medicin der kan støtte din hunds hjerte. Der kræves en ultralydsscanning af din hunds hjerte for at vi kan tilrettelægge den rette form for medicinering, samt dosis.
Hvis du ikke ønsker at få din hunds hjerte ultralydsscannet på nuværende tidspunkt, vil vi anbefale en ny proBNP blodtest om 3-6 måneder, for at få en indsigt i, hvor hurtigt din hunds hjertesygdom udvikler sig.

Gruppe 4: Høj risiko

Din hund har en høj risiko for at udvikle hjertesvigt i de næste 12 måneder. Vi vil derfor anbefale en snarlig scanning af din hunds hjerte, da din hunds hjerte har brug for støtte for at kunne fungere optimalt.
En scanning kan fortælle os, hvilken type hjertesygdom din hund lider af og om der vil være brug for specielt foder, kosttilskud eller medicin der kan støtte din hunds hjerte. Der kræves en ultralydsscanning af din hunds hjerte for at vi kan tilrettelægge den rette form for medicinering, samt dosis.
På dette stadie vil vi ligeledes indkalde til en revurdering af din hunds helbred, 3 måneder efter opstart af hjertemedicinen.


Ultralydsscanning af din hunds hjerte

Alle former for ultralydsscanning foretages direkte på vores klinik af en scanningsspecialist. Ved en ultralydsscanning, bruger dyrlægen lydbølger (ultralyd) til at genskabe et billede af din hunds hjerte. Ultralydsscanning er en smertefri og fuldstændig ufarlig undersøgelse, som vi bruger. Du kan være med under hele undersøgelsen, din hund skal ikke være bedøvet og vores scanningsspecialist vil kunne besvare dine spørgsmål. Der vil ligeledes være mulighed for at måle din hunds EKG (elektrocardiografi), hvis der er mistanke om en ledningsforstyrrelse i din hunds hjerte.

En ultralydsundersøgelse med diagnose og rådgivende samtale tager typisk 1 time, du skal derfor bestille tid, så vi har reserveret den tid I behøver. På den måde vil dit kæledyr, få den bedste og mest stressfri oplevelse. Ultralydsbillederne vil straks blive vurderet af vores scanningsspecialist her på klinikken, hvor de diskuteres, og der skrives en ultralydsbeskrivelse.

Ved undersøgelse af hjertet bliver du bedt om at lægge din hund på siden, på et blødt undersøgelsesleje. Du kan følge hele scanningen på en skærm, der står lige ved undersøgelseslejet – her vil dyrlægen fortælle dig, hvad man kan se på skærmen.

Der kræves en ultralydsscanning af din hunds hjerte for at vi kan tilrettelægge den rette form for medicinering, samt dosis. Vi kan med andre ord ikke starte en medicinsk behandling op, før vi har fået din hunds hjerte ultralydsscannet.

Der findes mange typer medicin der kan støtte hjertets funktion og en ultralydsscanning kan fortælle os hvilken eller hvilke typer medicin der passer præcist til den sygdom din hund lider af. Fælles for alle typer hjertemedicin er, at belastningen på hjerte og blodkar skal mindskes, da en videre overbelastning af hjertet er farligt. Der findes bl.a. medicin der påvirker hjertets rytme eller regulerer hjertets evne til at trække sig sammen, mens andre typer medicin kan påvirke hundens kredsløb og blodtryk på forskellig vis.

Eksempler på medicin, foder og kosttilskud, der bruges ved hjertesygdom

Medicin, foder eller kosttilskud med direkte påvirkning af hjertet, f.eks.:

  • Kosttilskud.
  • Betablokkere med direkte påvirkning af hjertet.
  • Calcium kanal blokkere med direkte påvirkning af hjertet.
  • Specialfoder.

Medicin, foder eller kosttilskud mod forhøjet blodtryk, f.eks.:

  • Kosttilskud.
  • Medicin der udvider blodkarrene i kroppen.
  • ACE hæmmere og angiotensin II hæmmere med påvirkning på kroppens blodkar.
  • Vanddrivende medicin.
  • Special foder.
×
Menu
Ring op
Bestil tid