Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
Galten: +45 86 94 30 80 Ry: +45 86 89 11 22

HESTENS ORM

Vi tager hånd om dine dyr

HESTENS ORM

Hvorfor skal hver hest i en besætning undersøges for orm? 

De fleste heste huser orm i små mængder, og en mindre ormebyrde kan hesten godt leve med uden at tarmen tager skade af det. Det er kun de heste, som huser en større ormebyrde, der er i risiko for at få problemer. I en hesteflok forholder det sig sådan, at det er 20% af hestene, der huser 80% af ormene. Ved at behandle hele besætningen, som var den strategi man benyttede i gamle dage, er der stor risiko for, at ormene udvikler resistens (at behandlingen ikke virker) imod de ormemidler, der er tilgængelige på markedet i dag. Når ormene først har udviklet resistens imod et ormemiddel, forsvinder resistensen ikke igen. Det er altså vores ansvar at undgå, at ormemiddelresistensen ikke breder sig, så vi fortsat kan behandle de ormeinfektioner, som er behandlingskrævende! En lav ormebyrde er gavnlig for hestens immunitet. Ved kun at behandle de heste der er højudskillere, udskilles der stadig orm, der ikke er resistente. Det betyder, at ormbyrden på marken bliver en blanding af resistente og behandlingsfølsomme orm. Således forsinkes udviklingen af ormemiddelresistens.

Ægudskillelsen er størst omkring april/maj og august/september. Gødningsprøver skal derfor tages i disse to perioder. For at udlevere ormekur skal der være stillet en diagnose og dyrlægen skal have kendskab til hesten.

Den mest anvendte metode til at påvise orm er ved en gødningsprøve. Prøven skal være HELT FRISK når den opsamles. Allerhelst skal man se den falde til jorden, og hvis ikke det kan lykkes, skal gødningen i det mindste stadig være varm. Afføringen opsamles i en pose, ca. 100-150 g., og AL LUFTEN KLEMMES UD AF POSEN før man slår en knude på den. Prøven gemmes herefter ved stuetemperatur eller koldere, og indleveres indenfor det næste døgn.

På vores klinik vil vi undersøge prøven kort tid efter du har afleveret den. Ved at blande gødningen med forskellige væsker, evt. centrifugere den, og undersøge den under mikroskop, kan vi påvise ormeæg. Hvis man kun finder få ormeæg vil man ikke behandle hesten, mens en massiv ægudskillelse vil medføre behandling.

Der kan ikke skelnes imellem de små og store strongylider ved den almindelige undersøgelse. Ønsker man dette, skal der laves en larvedyrkning, som tager omkring 14 dage. Ønskes der undersøgelse for bændelorm, anbefaler vi, at der udtages en blodprøve, hvor antistof titeren undersøges.

×
Menu
Ring op
Mail