NARKOSE
Nogle gange kan man nøjes med en lokalbedøvelse, men da det er svært at forklare vores patienter, at de skal sidde stille under indgrebet, vil man ofte være nødt til at bedøve dem helt. Nogle patienter er også meget bange for at komme til dyrlæge, og for dem kan det være en befrielse at blive bedøvet før selv ikke-smertevoldende undersøgelser skal udføres.
På Galten Dyreklinik bruger vi de nyeste former for narkose og narkoseanlæg, og vi har dagligt adskillige patienter i fuld narkose. Dette sikrer en stor rutine i proceduren og dermed en stor sikkerhed.
Der findes talrige gode måder at bedøve dyr på. Den metode vi oftest anvender er skitseret her:
Når patienten indlægges til operation gives en beroligende indsprøjtning. På den måde vil dyret ikke blive urolig eller angst i den tid der går før operationen indledes. Den beroligende indsprøjtning har også en smertedæmpende effekt, så patienten ikke oplever ubehag når den senere skal have en indsprøjtning i forbindelse med den totale narkose indledes. I nogle tilfælde vil man også undersøge en blodprøve før patienten bedøves, for at sikre sig mod “skjulte” organsygdomme.
½-1 time efter patienten har fået den beroligende indsprøjtning indledes den totale narkose. Først gives en indsprøjtning af sovemedicin i en blodåre. Dette får patienten til at sove meget dybt. Herefter kan man lægge en tubus (en slange) ned i luftrøret, hvorefter patienten vil indånde bedøvende luftarter sålænge man ønsker den skal sove. Denne form for bedøvelse er en meget sikker form, og sikrer en hurtig mulighed for at kunne regulere bedøvelsens dybde. Dvs. patienten kan hurtigt enten vækkes eller bedøves mere. Når operationen er afsluttet lader man patienten indånde ren ilt, og den vil herefter roligt vågne af sig.
Selv om mange klienter udtrykker betænkelighed ved at lade deres dyr bedøve, er det altså et godt hjælpemiddel vi ofte anvender, og som vi meget sjældent ser komplikationer til.