Ifølge: lovbekendtgørelse nr. 259 lov om hunde
§1 Besidderen af en hund skal sørge for, at hunden, inden den er 8 uger gammel, er mærket og registreret. Besidderen af hunden skal endvidere sørge for, at hunden, fra den er 4 måneder gammel, bærer halsbånd forsynet med et skilt, der angiver besidderens navn og adresse.
Fødevarestyrrelsen har d. 1. februar 2011 ændret formuleringen i deres vejledning mht. krav til ID- mærkning af hunde ved passage af grænser i EU efter den 3.juli 2011;
- Tatovering er ikke gyldig som ID-mærkning efter denne dato.
- Hunde, katte og fritter, der har en letlæselig tatovering, som er foretaget før 3. juli 2011, vil efter EU reglerne betragtes som lovligt id-mærket, hvorfor de godt kan få udstedt pas.
- De dyr, der før 3. juli 2011 allerede har et gyldigt pas, uanset deres id-mærkning, kan fortsat rejse inden for EU og til EU (Danmark) fra tredjelande, som de hidtil har gjort.
Chipmærkning foregår typisk samtidig med en vaccination, hvor en lille transponder indsprøjtes under huden på venstre side af halsen. Nålen er lidt tykkere end en almindelig nål, men det er hurtigt overstået og giver ingen gener for hunden efterfølgende, hvor chippen blot lægger sig i underhuden og vokser fast.
Herefter registreres hunden i Dansk Hunderegister, der er det lovpligtige, landsdækkende register over hunde i Danmark.
Katte
Det er i dag ikke lovpligtigt at mærke eller registrere katte, selvom mange dyreværnsorganisationer arbejder for det. Pga. fordelene vælger mange heldigvis alligevel at få det gjort.
Der er flere muligheder for ID-mærkning af katte. Den mest anvendte metode består af en øretatovering. Metoden har den fordel at alle kan se, at katten er mærket og hvilket nummer den har. Ulempen er, at indgrebet kræver fuld narkose hvorfor det ofte sker i forbindelse med sterilisation/kastration.
Den anden mulighed for ID-mærkning er med en mikrochip. Ved en mikrochip-mærkning deponerer man en lille elektronisk enhed under huden. Denne enhed indeholder en stregkode, som kan aflæses med en scanner. Chip´en er under 1 mm i diameter og ca. 7 mm lang, så den kan sættes ind under huden ved hjælp af en kanyle, og ofte vil katten ikke føle denne procedure er værre end et vaccinationsstik. Ulempen ved denne metode er, at man skal have en scanner for at se om katten er mærket.
Langt de fleste katte øretatoveres. Øretatoveringen foregår under fuld narkose, typisk i forbindelse med sterilisation/kastration, og katten tatoveres i begge ører. Hver klinik har en unik bogstavkode, så man altid kan genfinde den klinik, hvor katten er tatoveret. Katten bliver efterfølgende registreret i Dansk Katteregister. Fordelen herved er at katten så kan genfindes i et landsdækkende register.