Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
Galten: +45 86 94 30 80 Ry: +45 86 89 11 22

KANINER

Vi tager hånd om dine dyr

KANINER

Kaniner er et yndet kæledyr, især til børn. De findes i mange størrelser, lige fra helt små dværgracer til de kæmpestore gigantracer. Kaniner er nemme at passe, kan gøres renlige på bakke, lugter stort set ikke og larmer ikke. Det er altså nemme kæledyr at have.

Adfærdsmæssigt er kaniner meget komplekse, og det kan undertiden gøre opdragelsen vanskelig. Hvis ikke kaniner er blevet vænnet til mennesker fra helt små, kan de være svære at gøre så tamme, at mindre børn kan håndtere dem.

Kaniner er planteædere, og både tænder og mave/tarmsystem er udviklet til at kunne omsætte selv meget ufordøjelie plantematerialer. Modsat mennesker vokser kaninens tænder livet igennem, ca. 3 mm om måneden. Foderet skal derfor hovedsageligt bestå af meget fiberrige plantedele, med et lavt indhold af fordøjelige kulhydrater. Derved bliver tænderne passende slidt, og tarmens bakterieflora holdes i normal balance.

Tørfoder skal kun ses som et supplement og som et tilskud af vitaminer og mineraler. Der findes ikke et fuldfoder til kaniner. Det absolut vigtigste for kaninen at spise er hø. De skal altid have adgang til en god kvalitet hø, masser af hø. En kanin skal spise en bunke hø der er lige så stor som kaninen selv. Mange kaniner kan godt lide at spise hø, mens de sidder på tissekassen. En god ide er at have hø flere steder hvor kaninen bor.

Fordelingen af deres foder skal være 80% græs/hø, 10 – 15% grønt og kun 5 – 10% af deres foder skal være foderpiller af god kvalitet såsom Burgess Excel. Müsliblandinger er så meget NO GO!

Hvorfor ikke mysliblanding?

Kaniner har en sød tand, fodrer man med müsliblanding sorterer de i foderet. De spiser alt det fedende og det med højt sukkerindhold, de får et glucosefix, bliver mætte, sætter sig hen i et hjørne og har ikke lyst til at spise hø. Müslifoderet indeholder for lidt fiber og kalk, men for mange letfordøjelige kulhydrater. Derfor anbefales det at fodre med et kvalitetsfoder som Burgess Excel, som består af ekstruderede piller, så kaninen ikke har mulighed for at sortere.

Kaninen må ikke få Avocado, kartofler, tomatplanter, majskolber, rabarber, alle former for løgplanter, såsom Påskeliljer, Hyacint osv. Græs slået med plæneklipper. Iceberg salat og agurk, ikke at det er giftigt, men det er bare vand.

×
Menu
Ring op
Mail