Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
Galten: +45 86 94 30 80 Ry: +45 86 89 11 22

MARSVIN

Vi tager hånd om dine dyr

MARSVIN

Marsvin er en af de mest populære kæledyr til mindre børn.

De er nemme at holde som kæledyr, de er rolige, bider ikke og kradser ikke med bagbenene, som nogle kaniner kan finde på. Da de ikke springer op kan man have dem i åbne kasser, hvor kun en lav kant vil holde dem inde. Det er stort set umuligt at gøre marsvin renlige, derfor holder man dem i bur.

MarsvIn er flokdyr og meget sociale. De trives ikke i ensomhed og man skal derfor altid have to eller flere dyr sammen. Marsvin findes i utallige variationer hvad angår pels og farvevariationer. Der findes noget for enhver smag. Størrelsen er mere ensartet, og et normalt marsvin vejer mellem 900 og 1200 g. Hannerne er generelt de største.

Tandproblemer. Forvoksede kindtænder er en meget alvorlig tilstand. Tænderne fra underkæben vokser ind over tungen, mens tænderne i overkæben vokser udad mod kinden. Dette medfører, at dyret gradvist mister evnen til at tygge, og til sidst bliver tungen fanget i den “tandbro”, der udgøres af tænderne i under-kæben, når de næsten mødes på midten. Til sidst bliver det også umulig for marsvinet at synke.

De første tegn på tandfejl er, at dyret indtager foderet langsommere end det plejer. Senere vil dyret virke sulten men vil alligevel fravælge de hårde foderemner som foderpiller og gulerødder m.v. Det foretrækker blødt foder som græs, salat og agurk. På dette tidspunkt vil dyret begynde at tabe sig.

Ofte savler dyret meget pga. irritationen i munden. Det medfører våd pels under hagen og på halsen. Der kan desuden høres en skurrende lyd når dyret forsøger at æde.

Marsvin er ikke selv i stand til at danne C-vitamin. Da C-vitamin ikke kan oplagres i organismen, skal det derfor tilføres i foderet hver dag. Og der er tale om så store mængder, ca. 10 mg dagligt, at man ikke finder det i normale danske grøntsager. Man kan enten købe foderpiller specielt produceret til marsvin, eller tilsætte vitaminblandinger med et højt indhold af C-vitamin. Hvis ikke man sørger for tilstrækkeligt C-vitamin i foderet, vil dyrene i løbet af uger udvikle skørbug, som bl.a. forårsager led- og knoglesygdomme, samt en række andre sygdomme relateret til et svækket immunforsvar.

Er du interesseret i marsvin kan vi anbefale dig at blive meldt ind i Dansk Marsvineforening.

Du finder foreningen på www.marsvineklub.dk

×
Menu
Ring op
Mail