LOPPER OG SKOVFLÅTER
Dyrlæger for familiens kæledyr i Frederikssund og Nordsjælland
LOPPER OG SKOVFLÅTER
Lopper og flåter bliver en stadig større plage hos vore hunde og katte!!
Skal vi helbrede eller forebygge?
I denne lille artikel vil vi gerne prøve at vende en problemstilling. For mange kæledyrsejere er dette et superaktuel emne, med det eskalerende problem i mente.
LOPPER OG SKOVFLÅTER – KAMPEN IMOD DE BLODSUGENDE INSEKTER
Lad os starte med at se på lopperne. Hvad er det for nogle små dyr? og hvad kan de lave af skade på vore kæledyr og for den sags skyld også på os selv? Lopper er små blodsugende insekter som formerer sig hurtigt og derfor hurtigt kan blive en plage. Lopperne sprøjter en smule ”spyt” ind i bidsåret inden den begynder at suge blod. Dette spyt er den direkte årsag til at mange dyr og mennesker udvikler en allergi. Denne reaktion kan både klø nederdrægtigt og som kan give voldsomme hudforandringer i form af eksemer og hudbetændelser.
LOPPERNE LEVER PÅ VÆRTSDYRET
…og vil ikke gerne forlade dette, hvis der vel at mærke ikke bliver trængsel. Man har konstateret, at når der bliver flere end 200 lopper på et dyr. Vil nogle af lopperne begynde at se sig om efter en anden vært der er knap så befængt. Lopperne lægger æg på værtsdyret. Disse æg drysser af dyret når dette færdes rundt i sine omgivelser. Dog er det mest der hvor dyret sover eller i øvrigt opholder sig meget. Sammen med æggene vil der også drysse noget ”loppesnavs” af. Loppesnavs er i virkeligheden loppernes efterladenskaber som de uden pli lægger på dyret når de har suget blod. Disse efterladenskaber vil virke som ernæring for de kommende generationer af små lopper.
ÆGGENE SOM FALDER AF VÆRTSDYRET
…klækkes til larver der gennemgår 3 stadier før det bliver til en puppe. I puppen bliver loppen så gjort ”færdig” og kommer ud som en voksen loppe. Udviklingen fra æg til voksen loppe vil under gunstige betingelser (varme og fugtighed) kunne ske på 14 dage, og de nye voksne loppehunner begynder straks æglægning når de har fået deres første måltid på værtsdyret. Voksne lopper kan overleve i måneder uden føde, og mange mennesker, der har været på ferie med deres dyr, har oplevet bogstavelig talt at blive overfaldet og ædt op af sultne lopper i tusindvis når de kom hjem.
Loppernes foretrukne vært er naturligvis hunde og katte, men de kan sagtens ”spise” på mennesker når de er sultne. Det siger sig selv at det er meget svært at bekæmpe lopper når de først har fået etableret sig i hjemmet. Hvert eneste sted hunden/katten færdes er der æg, larver, pupper og små voksne lopper der venter på sit første måltid. Antallet af æg, larver og voksne lopper er helt afhængig af hvor lang tid lopperne har været i hjemmet, men hvis det har stået på i et stykke tid kan antallet være mange mange tusinder af de små kræ!!!!!
ETABLERING I HJEMMET ER ET NO GO!
Derfor er det sund fornuft at lopperne aldrig må få lov til at etablere sig i hjemmet. Dette gøres ved at forebygge at hunde og katte får lopper, og det er der i dag masser af muligheder for. Tag en snak med din dyrlæge hvis ikke du allerede er i gang med forebyggende loppebehandling af dit kæledyr. Der er på markedet mange midler mod lopper, og nogle af disse kan også beskytte mod andre parasitter som f. eks.
LOPPER OG SKOVFLÅTER – KAMPEN IMOD TÆGER!
Skovflåter, som fejlagtigt også bliver kaldt ”tæger” er en blodsugende mide, der i den seneste tid har påkaldt sig stor opmærksomhed, fordi den via sit bid kan overføre grimme sygdomme som f. eks. Borreliose og TBE. Disse sygdomme kan overføres til vore hunde og katte, men også direkte til mennesker hvis de bliver bidt af en inficeret skovflåt.
SKOVFLÅTEN HAR EN LIVSCYKLUS
…der varer fra et til seks år, og den gennemgår følgende stadier: æg, larve, nymfe og voksen. Både larver, nymfer og voksne hunner suger blod en gang i hvert stadie, og og de udvikler sig hurtigere jo nemmere det er for dem at finde værter de kan suge blod af. Skovflåten er blind men sidder ofte i lav vegetation og kan fornemme et varmblodigt dyr via dettes udskillelse af kuldioxid og varme. Larver og nymfer suger blod i flere dage, og når den er ”mæt” lader den sig falde af for udvikle sig til det næste stadie. Når den voksne hun har suget blod, vil den lægge tusindvis af æg for derefter at dø.
Det siger sig selv, at det er vigtigt hele tiden at undersøge sine kæledyr for disse parasitter, og hvis man finder dem skal de øjeblikkeligt fjernes. Dette kan gøres med en lille specielt konstrueret tang som blandt andre steder kan købes på apoteker og hos dyrlægen. Det er imidlertid også for disse parasitters vedkommende bedre at forebygge angreb, og hertil findes der også udmærkede midler.
Det anbefales dog på det kraftigste at søge råd og vejledning hos dyrlægen inden man vælger middel, da visse af midlerne er meget giftige over for katte. Med en passende vejledning og med passende midler er der ingen grund til at hverken mennesker eller dyr skal være plaget af lopper eller skovflåter i dette forår som dog lader noget vente på sig.