Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 47 31 37 33

TANDBØRSTNING HUND

Dyrlæger for familiens kæledyr i Frederikssund og Nordsjælland

TANDBØRSTNING HUND

Det er vigtigt at sørge for en god tand – og mundhygiejne for din hund. 

Dette program kan bruges til alle hunde, men da hunde er forskellige, så vil nogle hunde hurtigere accepterer trinene i tilvænningsprogrammet end andre. Nogle hunde vil kunne lære mange trin på samme dag, og andre hunde kan være dage eller uger om at lære et enkelt trin. Giv ikke op selvom det måske tager flere måneder, før din hund accepterer de sidste trin i tilvænningsprogrammet. Hvis tandbørstningen lykkes, så kan den bruges livsvarigt og gavne din hunds mundtilstand og generelle fysiske heldbredstilstand.

Det kan være, at du vil tilrette nogle af trinene lidt, så de passer bedre til dig og din hund. Det er helt fint. Alfa og omega er, at du bevæger dig så langsomt frem, så hundens grænse ikke bliver overskredet på noget tidspunkt. Hvis hunden ikke accepterer handlingen, så stoppes og du går et eller flere skridt tilbage i tilvænningen. På intet tidspunkt vil tvang eller hårde ord gavne proceduren, da hunden meget gerne skulle forbinde tilvænningsprogrammet og til sidst tandbørstningen med noget godt.

Hvis trinene i programmet øves dagligt, så lærer hunden hurtigere tandbørstningen. Målet vil være daglig tandbørstning af din hunds tænder, og dette skulle gerne kunne gøres på et par minutter.

HELD OG LYKKE MED TRÆNINGEN!

STEP 1:

Find den perfekte godbid eller belønning til hunden. Det skal være noget som den virkelig vil nyde, så den er motiveret for at få den. Det kan være mad men også kæl, klap, ros og legetøj kan bruges. Der findes hundetandpasta med kylling og leversmag, så hunden bedre accepterer børstningen. Brug ikke flourholdige tandpastaer.

STEP 2:

Find et velegnet sted til tandbørstningen. Det kan være på et bord, et tæppe på gulvet, ved siden af dig i sofaen eller på skødet af dig. Det skal helst ikke være på hundens sædvanlige liggested. Nu belønnes hunden hver gang den selv bevæger sig til det udvalgte område. Lad være med at lokke, da det er hundens eget initiativ, der skal belønnes. Dette gentages til hunden meget gerne vil gå hen til det valgte område for at få en godbid.

STEP 3:

Så findes tandbørsten frem. Den kan lægges på området eller holdes i hånden, bare den er synlig for hunden. Nu belønnes hunden kun for at gå til området, når tandbørsten er fremme. Alle andre forsøg ignoreres, men husk nu at tage den frem hyppigt, så der er anledning til belønning.

STEP 4:

Hvis du ikke allerede er på stedet, så stiller du dig sig selv hen til området med tandbørsten. Hunden skal nu belønnes for at komme hen til dig og stå eller sidde i den ønskede stilling med tandbørsten tæt på. Har hunden ikke lyst til at komme hen til dig, skal du ikke lokke den, men gå hen og lægge tandbørsten på plads og foretage dig noget andet /ignorere hunden. Du er så gået for hurtigt frem og går tilbage til punkt 3.

STEP 5:

Når hunden selv opsøger dig og det valgte område og står/sidder, der hvor du gerne vil have den. Så udvides øvelsen med, at du forsigtigt holder hovedet og stryger den ved mundvigene inden belønningen gives. Det behøver ikke være med tandbørsten i samme hånd, men den skal være i hundens synsfelt.

STEP 6:

Næste skridt vil være at løfte lidt op i den ene overlæbe inden belønning gives. Det er vigtigt at blive på dette trin til hunden viser sig helt fortrolig med proceduren og glæder sig til, at du løfter op i læben i forventning om godbidden. Vægrer hunden sig eller går, så stopper du handlingen og foretager dig noget andet/ignorerer hunden, som nu ikke får belønningen. Herefter bevæger man sig et lille skridt tilbage i tilvænningsprogrammet.

STEP 7:

Når hunden forventer at blive strøjet i mundvigen og få løftet op/ned i alle læberne før belønningen falder, så er det tid til at begynde tandbørstningen. Start med at bruge din finger og ikke selve tandbørsten men hav den stadig tæt på hunden. Dyp gerne fingeren i hundetandpasta, bouillon, leverpostej eller lignende, så den smager godt. Bevæg fingeren i små cirkelbevægelser på en hjørnetand og tandkødet over. Accepterer hunden handlingen får den sin belønning. Hvis ikke, så stoppes proceduren, og du bevæger dig igen et skridt tilbage i tilvænningsprogrammet.

STEP 8:

Når hunden accepterer børstningen med fingeren, så udvider man til flere tænder. Start eks med de forreste kindtænder i overmundens ene side. Når dette lykkes, kan behandlingen langsomt udvides til at omfatte hele rækken af kindtænder, herefter også den anden side, fortænderne og tænderne i undermunden. Vent med at børste tyggeflader og inderside, da det kræver at du åbner munden helt op på hunden.

STEP 9:

Når hunden accepterer børstningen med fingeren på alle tændernes yderside, så er det tid til at skifte til tandbørsten. Igen kan det være en fordel at putte noget på som smager godt. Gå evt. et lille skridt tilbage og børst kun en-to tænder før belønning, så hunden accepterer den nye fornemmelse. Når hunden fuldt ud accepterer tandbørstningen på ydersiden af alle tænder, så kan du forsøge at børste på tyggeflader og inderside. Igen gå langsomt frem, så det ikke bliver for grænseoverskridende.

STEP 10:

Når tandbørstningen er lært. Så fortsættes enten med rent vand på tandbørsten eller en hundetandpasta. Det er den mekaniske bevægelse, der er den vigtigste, men hundetandpastaen kan også tilføre lidt enzymer og slibemiddel til at få renset tænderne. Husk at blive ved med at rose og belønne undervejs og efter endt procedure hver gang, så hunden ikke mister motivationen igen.

Tillykke I har nu fuldført programmet begge to!! Det er utroligt flot holdt ud, og det vil gavne jer begge to på længere sigt :o) Kontakt os eventuelt ved nogle spørgsmål!

×
Menu
Ring op
Mail