Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 47 31 37 33

TANDPROBLEMER 

Dyrlæger for familiens kæledyr i Frederikssund og Nordsjælland

TANDPROBLEMER HOS KATTE

Katte udvikler ikke lige så meget tandsten som hunde, men de kan godt få forskellige grader af gingivitis (tandkødsbetændelse) af plak, og dette kan være et stort problem hos især racekatte.

I slemme tilfælde hvor størstedelen af munden er kraftig inflammeret kaldes det gingivostomatitis. Ved denne sygdom er der ofte dårlige helbredelses-udsigter ved medicinsk behandling og den bedste kur er faktisk udtrækning af alle tænderne.

Et andet og desværre meget udbredt problem hos katte er en tandlidelse kaldet resorptive læsioner. Dette er en sygdom, hvor kattene udvikler hullæsioner i tænderne og den ses ofte med stigende alder. Denne ses desværre hos næsten tre ud af fire ældre katte og hos enkelte yngre katte, her især racekatte, kan sygdommen bryde ud i en tidlig alder.

Læsionerne starter ved at immunforsvaret aktiverer nogle celler i kæbeknoglen, der starter nedbrydningen af tanden. Årsagen til denne aktivering er desværre stadig ukendt men ved at holde en god mundhygiejne, så kan man som ejer mindske immunforsvarets fokus på tænderne. Når tandresorptionen er under tandkødsranden, så mærker kattene formodentlig ikke noget til den, men når læsionen ses over tandkødsranden, og især når resorptionen og inflammationen berører blodkar og nerve, så vil tanden gøre ondt. Nedbrydningen af tanden kan tage måneder og derfor anbefales det, at man bortopererer den dårlige tand eller tænder og giver smertestillende i dagene efter. Nogle katte får kun læsioner i et par tænder i løbet af et helt liv, og andre katte vil med tiden få det i alle tænderne og ofte flere tænder samtidigt. Katte med tendens til resorptive tandlæsioner bør have deres tænder tjekket i klinikken hver halve til hele år, så læsionerne opdages i et tidligt stadie.

Som katteejer kan det være svært at se om sin kat lider af sygdommen, da de ligesom hunde oftest spiser trods smerter fra en tand. Hvis du er i tvivl om din kat lider af tandsygdommen, så kan vi på klinikken tjekke det for dig. Hvis din kat i klinikken har fået konstateret manglende tænder og/eller resorptive læsioner på en eller flere tænder, så bør den få alle tænderne undersøgt grundigt under bedøvelse og også få alle tænderne røntgenfotograferet, så man kan se hvor udbredt lidelsen er, da resorptionerne kan sidde på både kronen, tandhalsen og rødderne. Røntgenfotografering er også helt afgørende for hvordan den syge tand skal fjernes, da man her kan se tilstanden af tandrødderne. En syg tand kan nemlig undergå så meget forandring, at den begynder at gå i et med kæbeknoglen, og så er det ikke muligt at operere den ud på normal vis.

Vi har på Frederikssund Dyreklinik et specielt tandrøntgenapparat med både store og små røntgenfilm, så vi kan tage gode billeder af tænderne på alt fra store hunde til små katte. Vi fremkalder billederne digitalt, hvilket gør det muligt for os, at forstørre billeder, zoome ind og ændre på kontrasten i billedet, så vi har optimale muligheder for at se tændernes tilstand. Røntgenbillederne bliver oprettet og gemt under dit dyrs navn og tilhørsforhold, så vi har mulighed for at se tilbage, og følge helingen af kæbeknoglen efter operation eller følge tænder, der er under mistanke for sygdom.

×
Menu
Ring op
Mail