Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 47 31 37 33

TANDKØDSBETÆNDELSE

Dyrlæger for familiens kæledyr i Frederikssund og Nordsjælland

TANDKØDSBETÆNDELSE HOS HUNDE

Vi har stor erfaring af med at behandle tandkødsbetændelse hos hunde, hvis problemet er ude. Du kan også kontakte os for gode råd til forebyggelse af tandkødsbetændelse hos hundes. 

I løbet af en dag vil en hunds tænder blive fyldt med en blød belægning. Dette er bestående af foderrester og bakterier – kaldet plak. Denne plak indeholder millionvis af bakterier. Når plakken har siddet i et stykke tid, så vil mineralerne i spyttet kalcificere belægningen. Netop så den bliver hård – heraf navnet tandsten. Tandsten der sidder yderligt på kronen og ikke er i kontakt med tandkødet er ikke ligeså farligt som den plak og tandsten, der sidder helt op langs tandkødet eller under tandkødsranden.

BEHANDLING AF TANDKØDSBETÆNDELSE HOS HUNDE

Hvis plakken er i kontakt med tandkødet vil bakterierne irritere immunforsvaret, og der vil komme en lokal betændelsestilstand kaldet gingivitis. Her fremstår tandkødet rødt, let ømt og let blødende. Gingivitis er reversibelt, hvilket vil sige, tandkødet kan blive til normalt væv igen! Hvis årsagen til betændelsen altså fjernes, eks ved en tandrensning. Hvis årsagen ikke fjernes, vil tandkødsbetændelsen gradvis udvikle sig til en kronisk form kaldet periodontitis eller parodontose. Her vil man se en nedbrydning af tandkødet, ligamenterne omkring tanden og selve kæbeknoglen, der omgiver roden på tanden. Resultatet af en længevarende periodontitis bliver løse og dårlige tænder. Ofte ser vi infektion og bylder omkring tandroden og nogen gange også knoglebetændelse og frakturer af knoglen.

PROBLEMER MED MUNDHULEN OG KÆBERNE?

Det er ikke kun vigtigt at holde tænderne rene for at mindske de lokale problemer i mundhulen og kæberne. Sunde, rene tænder er ikke bare vigtigt for at bevare tænderne og mindske ubehag i munden. Bakterierne i plakken og tandstenen kommer i kontakt med blodet, hver gang hunden tygger. Hundens immunforsvar skal derfor hele tiden bekæmpe den lokale infektion. Dette kan godt lade sig gøre, når immunforsvaret er velfungerende, og infektionen ikke er stor men på ældre hunde eller hunde med anden sygdom i kroppen, så kan denne konstante byrde på immunforsvaret belaste kroppen.

RISIKO FOR HELBREDSPROBLEMER FOR DIN HUND

Der er risiko for bakteriespredning til vigtige organer såsom hjerte, nyrer og lever og også aflejring af bakterier og immun komplekser i led. Denne belastning på hundens helbredstilstand kan være svær at opdage for ejer, da den sker så gradvis og ofte er årevis om at komme. Det er også et så basalt livsinstinkt for hunde at spise, så de sjældent går fra foderet, før end de har meget ondt i munden.

Som ejer opdager man ofte tandproblemet ved, at hunden lugter ud af munden pga. bakterierne. Det kan også være, at man lægger mærke til nogle gule-brune belægninger på tænderne eller en rødme af tandkødet. Mange ejere tvivler på, at hunden virkelig har ondt eller påvirkes af tandstenen og dens følgevirkninger, da den stadig spiser sin mad og generelt virker glad. Efter en tandrensning/tandbehandling, så vil de fleste opleve, at hunden alligel har været påvirket, da den kan live op, opføre sig som en yngre hund og der også ofte ses forbedring af almen helbredet og blodprøveparametre.

FORBYGGENDE TANDBEHANDLING TIL HUNDE!

Det allerbedste du kan gøre forebyggende for at holde dit dyrs tænder sunde er daglig tandbørstning. Hvis din hund eller kat allerede har tandsten, så kan denne ikke børstes af, og det vil kræve en tandrensning først. Herefter kan du vedligeholde de rene tænder. Book en tid hos os og vi vil sammen gennemgå et program tilpasset netop din hund eller kat, som vil øge chance for at tandbørstningen lykkes. Programmet får du med hjem og vi kan følge op på det ved behov. Hvis du ikke vil børste tænderne, så er der også flere alternativer i form af specielle tyggeben, tandstensdiæter og klorhexidin-produkter.

På Frederikssund Dyreklinik er vi efteruddannet i at vurdere omfanget af tandkødsbetændelse vha grundig klinisk undersøgelse og digital tandrøntgen. Vi har efteruddannelse i behandling af periodontitis og kan vha. af forskellige operationsteknikker på tandkødet og grundig tandoprensning kunne bevare flere tænder sunde i længere tid end, hvis der bare renses normalt.

×
Menu
Ring op
Mail