Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 44 45 77 11

DEN ÆLDRE HEST 

HS Hestepraksis er hestedyrlæger i Midtjylland

DEN ÆLDRE HEST (+15)
 

For hvert år, at din hest bliver ældre stiger risikoen for at den bliver syg og/eller erhverver sig en række lidelser der er aldersrelateret. Nogle af disse lidelser, eller måske rettere syndromer, kan du læse lidt mere om nedenfor..

PPID (pitutary pars intermedia dysfunction) / Cushing’s Disease

Forskning har vist at ca. hver 4. hest over 15 år lider af PPID. Det er en alders betinget neurodegenerativ lidelse i hjernens hypofyse. Lidelsen fører til overproduktion af ACTH (AdrenoCortikoTropt Hormon), som stimulerer binyrebarkens produktion af hormoner, især cortisol (stresshormon).

Opdatering på diagnosticering og behandling
De symptomer man som hesteejer først observerer, er typisk ændret hårlag (lang pels /forsinket fældning), unormal fedtdeponering rundt om og over øjnene, spækkam, vægttab eller tab af muskler på overlinjen, hængevom og gentagne tilfælde af forfangenhed (laminitis). Dernæst er det kroniske infektioner – eksempelvis i hud, hove, mundhule, næsehule, urinveje eller luftveje, forøget drikkelyst og urinering, tandlidelser, vægttab, unormal væskeaproduktion i yveret og infertilitet samt nedsat sårheling og neurologisk tegn f.eks. kramper.

EMS/Equint Metabolisk Syndrom

Det er ofte heste også med insulinresistens /EMS (Equint Metabolisk Syndrom), der rammes af forfangenhed. Heste med EMS genkendes ved abnorme fedt depoter, specielt spækkam og fedtpuder ved skulder, yver/forhud og ved halerod. En sikker diagnose på EMS får man ved at måle insulinniveauet.

Diagnosen PPID kan stilles ved en enkelt blodprøve, ofte vælger man at teste for EMS (insulinresistens) ved samme lejlighed, da en stor andel af heste med PPID også lider af EMS. PPID kan behandles (symptomer holdes nede) med pergolid. Det anbefales at tage en kontrolblodprøve ca. 4 uger efter behandlingen er påbegyndt, da dosis kan være meget individuel og i enkelte tilfælde er det nødvendigt med flere blodprøveanalyser, indtil dosis er justeret korrekt.
PPID kan ikke kureres, men det kan behandles, så hesten kan opretholde et godt liv. På nuværende tidspunkt er det ikke tilladt at starte stævner på heste, der er i behandling for PPID.

Hvornår skal man overveje om hesten har Cushing’s Disease/PPID?

  • Hesten er over 15 år
  • Ændret hårlag – pelsen bliver længere end normalt og begynder evt. at krølle
  • Forsinket/unormal fældning/pelsskifte
  • Forfangenhed (Laminitis), evt. gentagne tilfælde
  • Hovproblemer fx hovbylder, ringe i hovvæg, øget tilvækst i tåen, konveks sål
  • Vægttab eller tab af muskler på overlinjen og hængevom
  • Unormal fedtdeponering rundt om og over øjnene
  • Træthed/nedsat motionstolerance
  • Svedudbrud
  • Forøget tørst, som medfører at hesten tisser mere end normalt
  • Øget modtagelighed over for infektioner
  • Kroniske infektioner i fx mundhule.

Vi tilbyder at lave en klinisk undersøgelse med fokus på de ovennævnte lidelser, blodprøve udtages til analyse for EMS og PPID, mundhuleundersøgelse samt evt. tandraspning.

Hvis du er i tvivl om din hest eller pony opfylder nogle af kriterierne ovenover og har mistanke om at de kunne have PPID eller EMS, så ring ind på klinikken og få en snak.

Se evt. også siden omkring EORTH

×
Menu
Ring op
Facebook
Mail