Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 44 45 77 11

KIROPRAKTIK

HS Hestepraksis er hestedyrlæger i Midtjylland

KIROPRAKTIK
 

Hvad er kiropraktik til heste?

I den kiropraktiske undersøgelse fokuseres på de såkaldte VSC (vertebral subluksation complexes), det vil sige led, der har nedsat bevægelighed i én eller flere retninger. Kiropraktoren gennemgår hele hvirvelsøjlen fra hale til nakke inkl. bækken, kæber, ribben og evt. ben og undersøger bevægeligheden af alle hvirvlerne i forhold til hinanden.

Betydningen af nedsat bevægelighed i et led er større end den lokale effekt i selve leddet, da der ved nedsat bevægelighed ikke kommer det korrekte og nødvendige input til nervesystemet og hjernen. Alle ledkapsler, muskler og sener er fulde af små receptorer, der konstant registrerer og justerer kroppens positur og bevægelse. Hvis det input nervesystemet og hjernen får fra kroppen ikke er præcist ændres hele kroppens biomekanik og man kommer hurtigt ind i en ubalance imellem led, muskler og nervesystem.

Denne ubalance forårsager nedsat præstation i både led og muskler og kan føre til smerter. Når et led har nedsat bevægelighed, vil de øvrige led skulle kompensere for dette og dermed opstår der let overanstrengelse, hypermobilitet eller smerter i de kompenserende led.

Kroppen har en medfødt evne til at opretholde og helbrede sig selv og det er denne proces som kiropraktik igangsætter og støtter ved at sikre normal bevægelighed i hvirvelsøjlen og dermed korrekt input til nervesystemet.

Den kiropraktiske justering er et lynhurtigt lille skub, der kortvarigt skubber leddet ud i yderposition og dermed genskaber leddets normale bevægelse. Det kan også beskrives som om at leddet og dets receptorer ”vækkes” igen efter en periode med nedsat funktion.

Kiropraktik er anvendeligt ved rigtig mange forskellige problematikker, eksempler:

  • Optimering af præstationen og forebyggelse af skader sfa. overkompensation.
  • Gangartsændringer, fx: går kort-lang, snubler, smeder, dårlig vægtbæring, ubalance på den ene volte, mm.
  • Nedsat brug af ryggen og dårlig muskeludvikling
  • Modvillighed mod at søge fremad under rytter, problemer i specifikke øvelser som fx, galopanspring, versader, changementer etc.
  • Nedsat præstation helt generelt
  • Problemer med at acceptere biddet, rækker tunge, lægger hovedet på sned, åbner munden, etc.
  • Gentagne tilfælde af skader fx haltheder
  • Svært ved at løfte hovedet eller efter hold i nakken
  • Genoptræning efter halthed


Alle ovenstående eksempler kan også have andre årsager, fx tandproblemer, halthed, rygsmerter, mavesår, astma og mange andre sygdomme.

Hos HS har vi to dyrlæger, der er uddannede og certificerede i kiropraktik hos IAVC og vi ser det som en stor fordel, at vi ved den kiropraktiske undersøgelse, er i stand til at skelne mellem problemer, som vil have fordel af kiropraktik og problemer, som egentlig bør udredes først.

Hvis du er i tvivl om din hest kan have gavn af en kiropraktisk undersøgelse eller har andre spørgsmål vedr. kiropraktik er du altid meget velkommen til at ringe og tage en snak med os.

×
Menu
Ring op
Facebook
Mail