Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 44 45 77 11

DIARRE

HS Hestepraksis er hestedyrlæger i Midtjylland

DIARRE
 

Diarre/tynd og vandig gødning hos hest

Ud over de heste, vi tilser hos HS Hestepraksis, går der også heste rundt med kronisk tynd/vandig afføring uden at blive tilset af dyrlægen. Via denne lille skrivelse, vil vi prøve at oplyse lidt om mulige årsager og behandling af diarre og oplyse dig om, hvad du selv kan gøre for din hest uden at du behøver at få besøg af dyrlægen.

Ved tilstanden diarre eller tynd mave, skal skelnes imellem akut eller kronisk sygdom. Akut betyder at sygdommen er nyopstået dvs. har stået på i et par dage eller et par uger. Hvis hesten har haft diarre i mere end 1 måned siger man at hesten har kronisk diarre.

Akut diarre
Der kan være flere årsager til akut opstået diarre som er listet op nedenfor:

  • infektion af mavetarmkanalen med farlige bakterier som fx salmonella
  • infektion af tarmslimhinden med parasitter/orm, hvilket kaldes cyathostomiasis
  • forgiftninger, hvis hesten har indtaget et toxin
  • antibiotika behandling
  • reaktion på behandling med smertestillende medicin
  • sand i tarmene

Når en hest har diarre, kan den blive dehydreret, da den ikke optager de store mængder vand fra tarmene som normalt. Derfor er det være svært for hesten at opretholde væskebalancen, når den har diarre, selvom den drikker masser vand. Det er dehydrering og evt. tilstødende feber som kan give anledning til at hesten bliver sløv, nedstemt, får kolik og i svære tilfælde dør pga. forgiftning som følge af en svækket tarmbarriere.
DU KAN SELV GØRE FLERE TING INDEN DU RINGER EFTER DYRLÆGEN, fx kan det være vigtig at tage hesten temperatur og tjekke på tandkødet om det er lyserød og fugtigt. Hvis temperaturen er normal og tandkødet er normalt og hesten ellers virker frisk og glad, kan du godt se tiden lidt an. Ved feber, dehydrering, koliksymptomer eller nedstemthed er det en god ide at tage kontakt til dyrlæge samme dag.

Kronisk diarre

Hvis du har set tiden lidt an og hesten fortsat har tynd afføring er der flere andre årsager til kroniske diarre man kan have med på listen:

  • Kræft i tarmvæggen
  • Ubalance i gæringsprocessen i tyktarmen pga. miljøskifte eller foderskifte
  • Inflammatoriske sygdomme – fx IBD, som er en forkortelse for Inflammatory Bowel Disease
  • Ubalance i den normale tarmflora med sunde normale tarmbakterier
  • Sand i tarmene, nævnes igen da det er aktuelt for vinteren med meget lidt græs på foldene
  • Mavesår, mange heste går rundt med lavgradig/milde mavesår og viser kun få symptomer
  • Lever eller nyresygdom

Hesten med kronisk diarre er sjældent dehydrerede eller nedstemt, men kan ofte være svære at holde huld på, på trods af store mængder kraft og grovfoder.

HVIS DU HAR EN HEST MED KRONISK DIARRE KAN DU GØRE FLERE TING INDEN DU RINGER EFTER DYRLÆGE, fx undersøge om hesten har skiftet foder eller om høet er blevet leveret fra en anden leverandør end tidligere. Foderskift er nemlig ofte årsag til ubalance i tarmen, som kan give tynd afføring. Disse heste kan du selv behandle med håndkøbsmedicin/fodertilskud som fx: GUT-BALANCER, LOPPEFRØSKALLER ELLER QUICK-FIX pasta. Produkter som du kan købe hos HS Hestepraksis.Hvis disse tiltag ikke afhjælper den kroniske diarre kan det være en god ide at kontakte dyrlægen for nærmere undersøgelse af hesten, især hvis hesten også har tabt sig over et stykke tid eller altid har været svær at holde huld på. Disse heste kan nemlig have et mavesår af større eller mindre karakter som påvirker hestens tarmfunktion og generelle trivsel og præstation.
Ved undersøgelse af hesten kan dyrlægen udtage en blodprøve for at komme nærmere en diagnose og for at udelukke fx lever- og nyresygdom samt kræft. For at konstatere om hesten har mavesår er det nødvendigt at lave en kikkertundersøgelse af mavesækken. Det hedder Gastroskopi og udføres bl.a. af HS Hestepraksis.
Hvis du har nogle spørgsmål til netop din hest er du velkommen til at kontakte os hos HS Hestepraksis og få en snak.

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook