EOTRH er en smertefuld sygdom som hyppigst rammer fortænderne, indimellem hjørnetænderne og sjældent kindtænderne på heste. Symptomer har været observeret i mange år, men det var først i 2008 at sygdommen blev navngivet. Hos HS Hestepraksis og tandklinik-Vetgruppen, har vi stor erfaring med diagnosticering og behandling af EOTRH.
Det er oftest ældre heste 15 år+, der udvikler sygdommen, men vi ved stadig ikke hvad der forårsager den. Der er mange mulige årsager, men ingen af dem har kunnet bekræftes i videnskabelige undersøgelser. Nogle af teorierne er at sygdommen skyldes angreb fra immunforsvaret, bakterier eller den måde tænderne belastes på men ingen kender den fulde årsag endnu.
Det der sker med tænderne og nogle gange det omkringliggende knoglevæv er at de stille og roligt går i opløsning (resorption) og i et forsøg på at reparere skaderne danner kroppen ekstra tandcement (hypercementose). Resorptionerne giver ofte betændelse omkring tandrødderne, som ved højt nok tryk finder vej ud igennem tandkødet, dette ses som små røde pletter med pus i tandkødet (fistler). Hypercementosen danner fortykkelser omkring tandrødderne som får gummerne til at se deforme eller hævede ud. Mange mistolker symptomerne som værende almindelig alderdom, derfor er det vigtigt at være opmærksom og rådføre sig med en dyrlæge, der ved noget om sygdommen, så ingen heste kommer til at lide af unødige tandsmerter.
De kliniske symptomer som man selv kan holde øje med og som dyrlægen også tjekker for ved almindelige mundhuleundersøgelser er:
- Fistler i tandkødet (ligner små bumser)
- Tilbagetrukket tandkød
- Hævelser i gummerne
- Løse tænder
- Skæve eller deforme tænder
- Rødme i tandkødet
- Øget mængde tandsten
Af mere generelle symptomer kan man også se
- Hesten virker stille og trist
- Vægttab
- Dårlig accept af biddet
- Svært ved at bide gulerødder over
Hvis et eller flere af de kliniske symptomer er tilstede vil man typisk be- eller afkræfte mistanken om at hesten har EOTRH med røntgenbilleder.
Den eneste behandling, der i øjeblikket findes, er ekstraktion af de berørte tænder. Det kan virke voldsomt, men heste kan faktisk fint undvære fortænderne. De fortænder som er berørt af EOTRH er ofte så smertefulde at hesten i forvejen ikke bruger dem, men tværtimod skal gøre sig umage med at spise ”udenom” dem.
Vi oplever ofte at hestene spiser bedre og hurtigere efter vi har fjernet de smertefulde fortænder.
Når vi trækker fortænder ud, foregår det oftest på vores klinik i Ikast, da vi her har de bedste forhold til operationen. Der kan dog i særlige situationer aftales ekstraktion hjemme (til en lidt højere pris). Man kan aflevere hesten på klinikken aftenen før eller om morgenen eller man kan komme til en aftalt tid og, hvis man ønsker det, være med til operationen.
Operationen foregår i stående bedøvelse og med lokalbedøvelse og efterfølgende får man smertestillende pasta med til mindst den første uge og efterfølgende efter behov. Man kan ikke særlig godt sy tandkødet sammen og få det til at holde efter ekstraktionen, derfor efterlades sårene åbne, hvilket kan se lidt voldsomt ud de første dage. Langt de fleste heste vil dog spise næsten normalt allerede samme aften. Der vil samle sig lidt foder i hullerne hvor tænderne har siddet og det kan lugte ret dårligt, det må man gerne selv skylle ud hvis hesten tillader det. Sårene skal dog nok hele uanset om man kan skylle dem rene eller ej.
Vi oplever meget få komplikationer ved ekstraktion af fortænder, men ofte kan tungen komme til at hænge lidt ud hvis alle fortænder er fjernet, dette virker dog ikke til at genere hesten.
Vi er opmærksomme på at det for mange hesteejere er meget overvældende når ens hest får konstateret EOTRH, så vi tager os god tid til at snakke hele forløbet igennem og man kan som ejer få svar på sine spørgsmål. Det vigtigste er at man ikke negligerer hvor ondt de berørte heste har og tager ansvar ved at lade hesten få trukket de syge tænder ud eller i yderste konsekvens blive aflivet.