Når man får konstateret en seneskade på sin hest, kan man let opleve fortvivlelse og usikkerhed om hestens fremtidsudsigter og genoptræning. Seneskader har også en risiko på 40-50 % for at komme igen på samme sted eller på overgangen mellem den ophelede skade og det normale væv. Så hvad gør man? Mange hesteejere har i årenes løb lukket heste med ”håbløse” skader på fold i ét eller flere år i håb om, at tiden vil hele skaden. Den nyeste forskning viser dog, at der findes en anden strategi som giver væsentligt bedre resultater idet kun 22 % af de heste, der bliver overladt til selv med en seneskade, vender succesfuldt tilbage til arbejde. Sener heler nemlig dårligt og bliver uelastiske, hvis ikke man laver aktiv genoptræning efter en skade.
Sener består groft sagt af en masse fibre opbygget af stoffet kollagen, i raske sener ligger kollagenet i fine strenge side om side i samme retning. Når der opstår brud eller skade på senefibrene vil kollagenet blive genopbygget, men fibrene vil nu ligge og rode i forskellige retninger. Dette giver betydeligt nedsat styrke og elasticitet i senen sammenlignet med før skaden, hvor fibrene lå ensrettet.
Det er derfor slet ikke lige meget, hvad hesten laver i sin helingsperiode, og forskning har vist at boksro giver dårligere heling end bevægelse. Men samtidig giver fri bevægelse på fold hele tiden små nye opbrud i skaden og forlænger helingsperioden betydeligt. Heste på fold har tendens til enten at stå alt for meget stille eller styrte alt for meget rundt. Derfor bruger man regelmæssig kontrolleret motion som genoptræning. Begrebet kontrolleret motion betyder, at hesten enten trækkes med eller rides i det tempo rytteren bestemmer og hermed undgås voldsomme opbremsninger, udskridninger og hurtige rotationer.
Det optimale genoptræningsprogram sammensættes først og fremmest efter skadens omfang, hestens race, alder, brug og form, når skaden sker. Det kræver en del disciplin og vedholdenhed fra hesteejerens side at gennemføre et optimalt genoptræningsforløb. Den gode nyhed er imidlertid, at hesten kommer stærkere ud af forløbet, end den var før og med betydeligt mindre risiko for en ny skade samme eller andre steder.
Helt grundlæggende består et godt genoptræningsprogram af 2 gange daglig kontrolleret motion og under hele forløbet, må hesten gå på sygefold (max 10x10m). I starten er det primært trækketure, men ret hurtigt kan de fleste begynde at erstatte den ene af de to daglige ture med skridt under rytter. Desuden kan forløbet med fordel suppleres med blandt andet laserbehandlinger og kosttilskud.
Regelmæssige ultralydsscanninger undervejs i genoptræningen er helt essentielt. Med scanningerne fastslås om helingen er tilfredsstillende, og træningen justeres herefter. Fordi man har faste løbende kontroller, kan man nå at fange små ændringer og evt. justere hestens træning, beslag, underlag eller andet, inden det er for sent. Scanningerne udføres med intervaller på 4-8 uger afhængigt af hvilket væv, der er skadet og skadens omfang, de fleste behøver et sted mellem 4-6 scanninger undervejs. Hele genoptræningsforløbet tager 16-48 uger.
Er din hest skadet eller har den måske allerede haft et tilbagefald fra en skade, vil vi meget gerne hjælpe dig med sammensætte et godt genoptræningsforløb. Ring og få en uforpligtende snak om mulighederne for netop din hest.