Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 44 45 77 11

TANDEKSTRAKTIONER

HS Hestepraksis er hestedyrlæger i Midtjylland

TANDEKSTRAKTIONER
 

Tandekstraktion af hestens kindtænder

Det kan være en større operation af få trukket en kindtand ud på en hest, især hvis den er flækket. Det gøres dog stort set altid i stående bedøvelse med lokalbedøvelse og kræver efterfølgende ofte smertestillende og indimellem også antibiotika i nogle dage. Vi følger desuden også tit op med et par kontrolbesøg for at sikre at alveolen (tandhulen) heler korrekt op efter operationen.

Grunden til at det kan være en større operation er at hestens kindtænder er store og har lange rødder, så det er et stort arbejde at få lirket dem løs fra alveolen. Hvis tanden er meget ødelagt allerede inden operationen eller hvis den er voldsomt betændt og derfor flækker under operationen, så kan tanden ikke trækkes ud via mundhulen, men skal derimod fjernes enten via kinden ved hjælp af metoden “buccotomi” eller via en såkaldt stempling, hvor man banker roden løs oppefra ned igennem hestens kind og bihule “pin repulsion”

Se video her: flækket kindtand trækkes ud ved hjælp af buccotomi

Årsager til at man er nødt til at trække en kindtand ud kan være:

  • Infektion omkring tandroden, dette diagnosticeres med en røntgenundersøgelse og i visse tilfælde også en CT-skanning. Kliniske symptomer på dette er fx en synlig bule på kinden, eller ildelugtende ensidig næseflåd og endelig er der nogen med næsten usynlige symptomer.
  • En flækket kindtand, nogle heste med dette er umiddelbart upåvirkede og det kan være et lejlighedsfund ved fx tandraspning. Andre går helt fra foderet eller tygger synligt besværet. Det kan også bare være en lille flig, der er slået af tanden, så vurderer vi, om der er forbindelse ind til tandens pulpa (det levende væv og nerven midt i tanden), da det medfører stor risiko for at hesten har smerter og at der senere kan opstå infektion omkring tandroden. Den vigtigste årsag til at kindtænder flækker er udvikling af karies i tanden, som svækker tandens styrke.
  • Bihulebetændelse, de 3-4 bagerste kindtænder i overmunden ligger med rødderne oppe i bihulerne kun adskilt af få mm knoglevæv, derfor kan en tandrodsbetændelse nemt sprede sig til bihulen og i langt de fleste tilfælde af bihulebetændelse hos heste, er det en dårlig tand, der er årsagen. Her er det vigtigste symptom også ensidigt, tykt og ildelugtende næseflåd.
  • Fejlplacerede/overtallige tænder, hvis hesten har en fejlplaceret tand, der sidder uhensigtsmæssigt i forhold til brug af næsebånd eller som giver problemer med foderpakninger kan det også i nogle tilfælde være den bedste løsning at fjerne en sådan tand. En fejlplacering kan fx opstå som følge af traume/spark i hovedet som føl eller være medfødt. Nogle heste er også født med 7 tænder i en tandrække frem for de normale 6.
×
Menu
Ring op
Facebook
Mail