Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 44 45 77 11

GATROSKOPI

HS Hestepraksis er hestedyrlæger i Midtjylland

UNDERSØGELSE FOR MAVESÅR

Når der udføres en gastroskopi er det fordi, der er en mistanke om mavesår.

Mavesår forekommer hos heste i alle aldersgrupper og der er beskrevet to forskellige kliniske syndromer – et hos føl under 9 måneder og et hos ungheste og voksne heste over 9 måneder.

Studier indikerer at op til 37 % af skovtursheste har mavesår, op til 63 % af konkurrenceheste (dressur, spring, millitary) har mavesår, mens op til 93 % af væddeløbsheste har mavesår. Føl er i stor risiko for at udvikle mavesår, og studier indikerer at op til 50 % af føl har mavesår.

Kliniske tegn hos føl inkluderer intermitterende kolik, som typisk ses efter fødeindtag, der kan ses ændret dieadfærd eller nedsat ædelyst. Det kan yderligere observeres at føllet ofte ligger på ryggen, der kan ses diarré, tænderskæren og evt. overdreven spytproduktion.

Kliniske tegn hos heste ældre end 9 måneder inkluderer nedsat appetit, sløvhed, ændret adfærd, nedsat præstationsevne, svært ved at holde huld og i nogle tilfælde decideret vægttab. Hesten kan have strid, kedelig pels, den kan ligge meget ned og den kan have tilfælde af lavgradig kolik.

Den konklusive diagnose kan kun stilles på baggrund af en endoskopi. Den tentative diagnose kan stilles hvis der ses god effekt af behandling med mavesårsmedicin på baggrund af de kliniske tegn.

Forud for den gastroskopiske undersøgelse er det vigtigt at hesten er fastende i ca. 14 timer,da mavesækken ellers er fuld af indhold, hvilket kan gøre det umuligt at undersøge mavesækken tilfredsstillende.

×
Menu
Ring op
Facebook
Mail