Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 44 45 77 11

ER HOPPEN KLAR TIL IFOLING?

HS Hestepraksis er hestedyrlæger i Midtjylland

ER HOPPEN KLAR TIL IFOLING

Lige så dejligt og livsbekræftende det er at få føl, lige så surt og dyrt er det at ifole forgæves.

Efter hånden er der godt styr på hingstenes sædkvalitet, så hingstens andel i et godt ifolingsresultat er velkontrolleret og dokumenteret.

Men gælder dette også for hopperne?
Rigtig mange hopper forsøges stadigvæk ifolet uden nogen forudgående undersøgelser, og først efter 3-4 forgæves brunstcykler påbegyndes disse undersøgelser med det resultat, at man ofte er alt for langt henne i bedækningssæsonen til at kunne nå undersøgelse, behandling og succesfuld ifoling.

Som hoppeejer i disse situationer har man alle ærgrelserne og udgifterne, men uden ”præmien” i form af en drægtighed.

Tidligere har man sagt, at unge hopper, der aldrig har været ifolet ikke behøver forudgående undersøgelser, og det er da også rigtigt i de fleste tilfælde. Men erfaringen har vist, at unge hopper, der er på fold med bedækningsvillige og duelige vallakker kan blive gjort ”urene” af sådanne vallakker.

Hvis hoppen er blevet ældre inden den indsættes i avl, kan der også være en øget risiko for livmoderinfektioner.

Hvis hoppen har sprunget et par sæsoner over, som mange har gjort i disse år, kan der være god grund til at efterkontrollere hendes reproduktive sundhed før dyre ifolingsforsøg igangsættes.

Og naturligvis er alle de hopper, der har vist reproduktive komplikationer tidligere i form af manglende drægtighed, fostertab, abort, tilbageholdt efterbyrd efter foling osv., oplagte kandidater at undersøge nærmere før de forsøges ifolet.

For at undgå udgifter, ærgrelser og at komme i tidnød ved først at begynde på disse undersøgelser langt henne i sæsonen vil vi anbefale dig at få din(e) hopper undersøgt, inden sæsonen for alvor er i gang.

×
Menu
Ring op
Facebook
Mail