Skip to main content
Tilbage til www.vetgruppen.dk
+45 53 56 80 58

Fødsel hunde
 

Hos Dyrlæge Mikkelsen anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse

Opblokningsfasen

Dette er den første fase af fødslen. Denne periode varer 4-12 timer.

Redebygningen begynder for alvor i, eller lige før denne fase, og kan vare 1-48 timer. Tæven er ofte urolig, halser, bliver varm og mister sin appetit. I visse tilfælde kaster den op. Nogle førstegangsfødende tæver bliver meget kontaktsøgende og rastløse. Bevar selv roen, og vis din tæve hvor hendes fødekasse er.

Livmoderen bevæger sig, og sammentrækkes i opblokningsperioden. Herved gøres livmoderhalsen blød, og hvalpene placeres korrekt inde i livmoderen. På et tidspunkt kommer der en lille væskefyldt blære til syne i skedeåbningen. Dette er en fosterblære, og denne brister ofte i forbindelse med at tæven slikker sig.

I forbindelse med at fosterhinderne kommer til syne og brister, vil man ofte kunne se en grønlig væske. Denne kommer ved at moderkagen løsner sig, og er helt normalt. Hvis du kan se grønligt udflåd FØR den første hvalp er født, kan dette dog være et tegn på at moderkagerne er ved at løsne sig, og du skal derfor kontakte en dyrlæge med det samme.

Førstegangsfødende tæver har en relativt længere opblokningsfase, mens mere rutinerede tæver har en kortere fase. Perioden forhales, hvis tæven er meget nervøs eller stresses, det er derfor vigtigt at du selv udstråler ro, og giver tæven fred til at føde.

Uddrivningsfasen

I denne fase sker den egentlige fødsel. Uddrivningsfasen kan vare fra 3-14 timer.

I uddrivnings perioden begynder veerne at blive kraftigere og mere regelmæssige, og her starter de egentlige presseveer.

Uddrivning af hver enkelt hvalp varer fra få minutter og op til 30 minutter. Hvalpene kan fødes både forlæns og baglæns, og fostervandet kan gå lige før hvalpen kommer ud, eller lige bagefter. Fostervandet kan nogle gange være lidt grumset og grønligt ved fødslen, og dette kan være helt normalt. Det er ofte fordi at fostervandet bliver ”forurenet” med tarmindhold fra hvalpen, samt med materiale fra en moderkage. Dvs. at hvis grønfarvningen sker i forbindelse med fødslen af en hvalp, kan dette være helt normalt.

Når en hvalp passerer igennem fødselsgangen, plejer den yderste af de to væskefyldte fosterhinder at briste. Hvalpen fødes derfor ofte en fosterhinde, som tæven bider itu, samtidig med at den bider navlestrengen over. Hvis tæven ikke gør dette, må du hjælpe til så hvalpene ikke bliver kvalt. Når fosterhinden er fjernet, ligger du hvalpen tilbage til tæven, så hun kan slikke på den og få gang i vejrtrækningen. Hvis hun heller ikke vil dette, må du i gang med et blødt håndklæde, og gnide og stimulere hvalpen, som tæven under normale omstændigheder ville gøre.

Nogle tæver kan godt finde på at tage deres hvalpe i munden for at ”få dem i gang”. Dette kan godt se lidt voldsomt ud, men langt de fleste tæver klarer hvalpene uden hjælp fra ejer.

Husk at du ikke må rive fosterhinden itu, mens hvalpen er i fødselsgangen, idet fosterhinden danner en lille ballon rund om hvalpen, der udvider fødselsvejen, beskytter hvalpen og fremmer de regelmæssige sammentrækninger der ses i opblokningsperioden.

Mellem hver enkelt fødsel hviler tæven sig. Hvileperioden kan vare op til 3 timer, især ved store hvalpekuld, hvor der kan der gå lang tid mellem fødslen af de sidste hvalpe.

Der skal komme en moderkage per hvalp. Moderkagen kan komme lige umiddelbart efter at hvalpen er født, eller der kan fødes flere hvalpe efterfulgt af et tilsvarende antal moderkager. Prøv om du kan holde styr på, at alle moderkager er kommet med ud, da dette ellers kan give anledning til betændelse i livmoderen.

Ved en normal fødsel, fødes den første hvalp typisk inden for 1 times presseveer, hvorefter de resterende hvalpe hver især bør fødes efter ca. 30 minutters presseveer.

Som tommelfingeregel skal man kontakte os hos hvis:

  • Hvis der går mere end 2-3 timer mellem hvalpene
  • Hvis tæven har presseveer uden resultat i mere end ½-1 time
  • Hvis der har været kraftige presseveer som nu er gået i stå igen.

Efter fødslen

Tæven vil efter afsluttet fødsel gøre hvalpene rene, og slikke og putte til dem. Dette er alt sammen med til at sikre at hvalpene kommer i gang. De vil begynde at søge mod en dievorte, og suge sig fast. I løbet af kort tid vil de indtage deres første vigtige måltid, som bla. Indeholder livsvigtige antistoffer.

Når hvalpene sutter frigives der oxytocin fra tæven, som er med til at der produceres mere mælk som løber til. Endvidere sørger oxytocin også for at livmoderen trækker sig sammen, således at evt. tilbageværende moderkager kan uddrives.

Disse sammentrækninger af livmoderen kan godt gøre tæven lidt urolig. Men vær opmærksom på at tæven falder til ro imellem at hvalpene dier. Ellers kan det være tegn på at der er hvalpe tilbage i livmoderen. I så fald skal hun tilses hos os.

I de første 4-6 uger efter fødslen vil de fleste tæver have lidt brunligt, lugtløst flåd fra skeden. Flådet ses i forbindelse med sammentrækningen af livmoderen, og dannelsen af en ny livmoderslimhinde. Du skal kontakte os hos Dyrlægehuset hvis flådet er ildelugtende, eller hvis tæven virker trist og har feber.

Hvalpene skal ligge i fødekassen og beskyttes mod træk og kulde. Vej hvalpene og noter deres fødselsvægt. Første dag kan hvalpene tabe lidt i vægt, mens hvalpene herefter skal tage på i vægt. Det er ideelt med en omgivelsestemperatur på 30-33oC det første døgn, de følgende uger er stuetemperatur, dvs. 20-26oC passende.

 

 

Åbningstider

Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 17.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 16.00

Find vej

Gratis parkering foran klinik

Bus nr. 13, 53, S9 og 9A kører til klinikken (150m dertil)

Find vej med Rejseplanen

×
Menu
Ring op
Facebook
Book online