Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

Nordre Dyrehospital

Få et godt Nytår med kæledyr

DET ER DE FÆRRESTE KÆLEDYR, DER SYNES OM BRAGENE OG HYLENE NYTÅRSAFTEN. DYRLÆGE PÅ NORDRE DYREHOSPITAL, ANETTE MUNCH ANDERSEN, GIVER DYREEJERNE GODE RÅD TIL, HVORDAN DE BEDST AFHJÆLPER SITUATIONEN.

​Kære Brevkasse,

Vi har fået hund i sommer og er lidt bekymrede for, hvordan den vil reagere nytårsaften. Har I nogle generelle råd, vi kan følge?

Med venlig hilsen den bekymrede hundeejer.

Kære hundeejer,

Når det buldrer og brager omkring nytår, er der mange dyr, der føler sig utrygge og angste. Når dyr er bange, kan det vise sig på forskellige måder: de vil prøve at gemme sig eller flygte, ryster, hyler, savler, har ufrivillig urinering eller afføring. Nogle vil søge kontakt til deres ejer.

Denne ændrede adfærd er for en dyreejer ikke rar at være vidne til, da det jo er tydeligt tegn på, at dyret ikke er trygt og ikke har det godt i den situation, det befinder sig i. Derfor skal vi som ejere sørge for at afhjælpe situationen – så kæledyret ikke tror, at »himlen falder ned«.

Der er stor forskel på, hvor påvirkede hunde bliver af fyrværkeri. Det kan være alt fra en let uro selve nytårsaften til en markant angst, der ofte starter flere dage inden. Der findes derfor mange forskellige måder hvorpå, man kan hjælpe sin hund, afhængig af hvordan den reagerer.

Gode råd til hundeejere nytårsaften:

– Gå en god lang tur med hunden, inden det bliver mørkt, og fyrværkeriet starter
– Bliv hjemme ved hunden, så den ikke er ladt alene
– Bliver hunden bange, så tal til den i et normalt eller ligefrem opmuntrende tonefald, så den ikke fornemmer, at noget er galt
– Afled opmærksomheden med godbidder eller legetøj
– Ynk ikke hunden og tag den ikke op. Det kan forstærke dens angst, da den vil tolke det som om, du også er utryg ved situationen

​Mange kæledyr blive bange på grund af larmen og lysglimtene nytårsaften. Dyrlæge på Nordre Dyrehospital, Anette Munch Andersen, giver gode råd til at berolige dyrene.

Lyd-cd og medicin
Det optimale som hundeejer er selvfølgelig, at vænne hunden til de pludselige brag og lyde, som fyrværkeriet laver.

Det kan for eksempel gøres ved brug af en lyd-cd (kan oftest bestilles igennem din dyrlæge). Dette kræver ofte flere måneders træning og er lettere, jo yngre hunden er. Nogle hunde reagerer på lysglimtene, og her vil lyd-træning selvfølgelig ikke have nogen effekt.

Der findes forskellige naturmedicin-præparater, der er gode at anvende som angstdæmpende medicin til hunde, der har behov for hjælp over længere perioder.

Disse produkter er dog ikke altid nok selve nytårsaften, hvis man har en hund, der er meget angst. Her har din dyrlæge selvfølgelig mulighed for at udskrive sløvende og angstdæmpende medicin, hvilket mange hunde kan have behov for. Det er dig, der kender din hund bedst og dig, der oplever den i de situationer, hvor den er bange. Derfor er det din beskrivelse, der hjælper dyrlægen til at vælge netop det medicin, der er bedst for din hund.

Øvrige kæledyr
Det er ikke kun hunde, men også katte, kaniner, marsvin og fugle, der kan blive bange for den pludselige larm og lysglimtene fra himlen.

Det er, som kæledyrs ejer til disse dyr, dog ofte sværere at hjælpe sit kæledyr gennem nytåret, end det er som hundeejer. Simpelthen fordi man til hundene lettere, i samråd med dyrlægen, kan medicinere sig igennem perioden.

Som katteejer anbefales det at holde katten indendøre nytårsaften. Hvis katten er utryg, sørg da for at rulle gardinerne ned og sætte noget musik på. Man kan få noget beroligende medicin til katte, og nogle dufte kan også berolige kattene en smule – tal med din dyrlæge.

Til kanin- og marsvineejere kan et forslag være at flytte dem ind i garagen eller et udhus.

Godt nytår!

Med venlig hilsen dyrlæge Anette Munch Andersen,
Nordre Dyrehospital.

Kontakt os

Har du spørgsmål, så ring til os på 86 22 19 51 eller send en mail på kontakt.nordre@vetgruppen.dk

Alternativt kan du udfylde formularen forneden

  • Maks. filstørrelse: 50 MB.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Nordre Dyrehospital
Lægårdsvej 2P
8520 Lystrup

Tlf: 86 22 19 51
Email: kontakt.nordre@vetgruppen.dk


Åbningstider

Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 18.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 16.00

FIND VEJ
×
Menu
Ring op
Facebook
Book online