LABORATORIEUNDERSØGERLSE
Hos Nordre Dyrehospital anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse
LABORATORIEUNDERSØGELSE
Blodprøver og urinprøver kan være essentielle i diagnostikken af sygdomme. På Nordre Dyrehospital har vi eget laboratorium, hvor vi kan foretage størstedelen af alle laboratorieprøver. Det kan f.eks. være blodprøver, urinprøver, afføringsprøver, dyrkninger eller vævsprøver. Udtagelsen af prøverne er meget forskellig alt efter prøvens type og er beskrevet herunder
Blodprøve
Skal din hund eller kat have foretaget en blodprøve er det oftest nødvendigt at de er fastet de sidste 12 timer før udtagelsen. Selve prøven udtages oftest fra en blodåre i dyrets forben og der er sjældent brug for at bedøvelse til dette. Mange hundeejere kan selv være med til udtagelsen mens kattene kan være sværere at holde og her hjælper en veterinærsygeplejerske. På grund af blodårernes størrelse hos katte vælges ofte at bruge en blodåre i halsen, det er ikke så slemt som det lyder og langt de fleste katte tillader det uden behov for bedøvelse.
Når man har udtaget sin blodprøve vil man ofte starte med at lave en standardprofil med mindre man skal teste noget helt specifikt. Standardprofilen kan hjælpe dyrlægen til at spore sig ind på hvad dyret fejler. Blodprøven kan bruges i undersøgelsen af stofskiftesygdomme, organsygdomme, kræft, infektionssygdomme, hormonsygdomme m.m.
Urinprøve
Urinprøver tages ofte selv af ejerne men de kan også udtages af en dyrlæge vha. urinkateter. En lille suppeske eller plastikkop under hunden når den tisser, er det nemmeste. Til kattene kan man købe et lille urinprøvesæt hos sin dyrlæge der indeholder plastickattegrus, en pipette og en lille beholder. På denne måde kan de fleste katteejeren selv medbringe en urinprøve. Det er vigtigt at sætte urinprøven i køleskabet når man har fået den hvis man ikke skal af sted til sin dyrlæge lige med det samme. Desuden er morgenurin også altid bedst men ikke altid nødvendigt.
Urinprøver kan bruges til at teste for sukkersyge, blærebetændelse, urinvejssten og meget mere.
Afføringsprøver
Afføringsprøver skal opsamles helt friske og skal de undersøges for orm og andre parasitter er det bedst hvis de ikke har rørt jorden.
Afføringsprøver kan bruges til undersøgelse af orm og andre parasitter, infektioner m.m.
Dyrkninger
Ved en dyrkning forstås at man tager et svab, f.eks. med en vatpind, fra et sår eller en slimhinde for at undersøge om der er bakterier eller svampe tilstede. Man kan også lave en dyrkning af ledvæske, bugvæske m.m. Oftest ved dyrkningen ønsker man at artsbestemme bakterien og undersøge hvilke antibiotika der virker bedst. Det er her man snakker om resistente eller multiresistente bakterier hvis det viser sig at den ikke kan behandles. Dette kan f.eks. forekomme ved visse pseudomonas infektion i hundens øregang.
Vævsprøver
Man kan udtage vævsprøver på mange måder men det er ofte to overordnede metoder som benyttes og de udføres altid af en dyrlæge. Den simpleste metode udføres ved at stikke en nål i det væv/knude der skal undersøges og skabe et let undertryk ved at suge med en sprøjte. Herved kan man få enkelte celler ud af vævet, som så farves og kigges på i et mikroskop. Metoden kaldes for et ”FNASP” og står for Fine Needle ASPiration. Denne metode er hurtig og kan foretages uden at bedøve dyret men har sine begrænsninger mht. at stille en diagnose. Da man kun kan få enkelte celler med, giver det ofte kun en indikation og ikke en sikker diagnose. Den anden metode er en histologisk undersøgelse og kræver at man udtager et stykke af vævet enten kirurgisk eller vha. en lille rund nål som kaldes en punchbiopsi. Vævet man har fjernet skal så fikseres, farves og skæres i helt tynde skiver. Disse skiver kigger man så på i et mikroskop. Denne metode giver ofte en diagnose men det tager en til to uger inden man har svaret.
Udenlandske laboratorier
Udover vores eget laboratorium bruger Nordre Dyrehospital også eksterne laboratorier i hele verdenen. Det kan være til mere specielle eller avancerede undersøgelser som må sendes til Tyskland, England eller USA.