Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

KASTRATION OG STERILISATION
 

Hos Nordre Dyrehospital anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse

KASTRATION OG STERILISATION
 

Vi har stor erfaring med kastration og sterilisation i Aarhus omegn. Vi står klar med råd, vejledning og behandling 

Kastration af hund

Hvorfor?

Der er i dag mange forskellige grunde til at kastrere sin hanhund. Nogle af årsagerne kan være medicinske som f.eks. kryptorchisme, prostatacyster eller testikelcancer, eller det kan være adfærdsrelateret, fx hanhunde der løber væk eller stopper med at spise, fordi der er en tæve i løbetid, urinmarkering, eller anden problematisk hanhundeadfærd.

​Hvis man vil kastrere, findes der to metoder;

​Den kirurgiske kastration

Hunden skal være fastet inden operationen, dvs. ingen mad fra omkring 22-tiden aftenen inden. Det er ikke nødvendigt at fjerne vandskålen, og hunden skal være luftet godt morgenen inden operationen.

​Man går ind kirurgisk ved et snit foran pungen, lukker blodkarrene af og fjerner testiklerne. Såret syes med sting der forsvinder af sig selv efter et par uger, eller med sting der skal fjernes efter 10-12 dage. Den smertestillende behandling der gives med hjem til de første par dage, gør også at hunden ikke har den store trang til at slikke i såret, så der ikke altid er behov for en krave.

​For ikke at risikere blødninger og alvorlige komplikationer og at huden kan hele ordentligt, er det vigtigt, at hunden holdes i ro de første 10 dage efter operationen, og ikke slikker i såret. Pungen kan være hævet og let rød de første dage efter operationen.

​Efter operationen kan hunden som ofte gå hjem samme dag. Derhjemme bør man holde hunden varm og i rolige omgivelser, så hunden har mulighed for at slappe af, da hunden godt kan være lidt sløv og virke nedstemt samme aften og nogle gange dagen derpå. Nogle hunde kan være mere kontaktsøgende end normalt, og kan virke urolige og pivede pga. narkosen.

​Den kemisk kastration

Hvis man er i tvivl, om man vil have sin hund kastreret, kan man vælge kemisk kastration. Denne gives i form af et hormonimplantat, der ved hjælp af en kanyle gives under huden uden bedøvelse som ved chipmærkning. Implantatet blokerer for produktionen af kønshormonet testosteron, så hunden ikke længere vil være befrugtningsdygtig, derved miste interessen for tæver og kan ændre adfærd. Virkningen kommer efter ca. 6 uger og holder enten i 6 eller 12 måneder, men der er stor variation. Virkningen er den samme som operativ kastration i den periode implantatet virker.

​Mulige følgevirkninger

Kastrerede hanhunde har større tendens til at blive overvægtige end ikke-kastrerede hanhunde. Dette skyldes at appetit og stofskifte blandt andet styres gennem kønshormonerne. Derfor skal man være opmærksom på passende fodring og motion. Ingen hunde bliver overvægtige af neutralisation, men alene pga. overfodring ift. Behov og fodring.

​Pelskvaliteten kan ændre sig, således at pelsen ser mere lodden ud. Mellem- og langhårede racer kan få meget stor vækst i underpelsen.

​Sterilisation af hund

Hvorfor?

Der kan være visse fordele ved at få sin hund steriliseret. Hvis hunden i forbindelse med løbetiden er meget træt og nedstemt eller pseudodrægtig (falsk drægtig), kureres dette ved sterilisering. Man undgår uønskede parringer, og risikoen for mammatumores (brystkræft) mindskes og risiko for livmoderbetændelse er helt ophørt.

​Operationen

Inden hunden indleveres skal den være fastet fra aftenen før ved 22-tiden, men må gerne have vand til at stå fremme. Hunden skal altid have fået en god morgen luftetur.

Selve operationen består i at hunden i fuld narkose får fjernet livmoder og æggestokke. Ved operationen bliver huden syet i flere lag. Vi syer med tråde der er biologisk nedbrydelige og forsvinder af sig selv. 

​Når hunden kommer hjem, anbefaler vi ro og gåture i snor de første 10 dage. For at undgå at hunden slikker i såret får man en krave eller en bodystocking med hjem sammen med smertestillende til de første dage.

​Mulige følgevirkninger

Steriliserede tæver har en større tendens til at blive overvægtige end ikke-steriliserede tæver. En nedsættelse af energimængden i foderet er næsten altid være nødvendig for at forhindre overvægt.

Pelskvaliteten kan ændre sig, så underpelsen bliver tykkere og mindre blank at se på.

Neutralisering af kat

Hvorfor?

Adfærden hos katte begynder at ændre sig, når de bliver kønsmodne, De kan blive mere vokaliserende, mere urinerende, aggressive overfor andre katte og få killinger.​Katte bliver kønsmodne fra ca. 6 måneders alderen og er i løbetid fra ca. januar/februar til september/oktober. Hvis brunstcyklusen ikke afbrydes med parring, kommer hunkatten i løbetid ca. hver 22 dag.

​Operation

Inden katten kommer ind på klinikken skal den være fastet, altså fra kl. ca. 22 aftenen inden operationsdagen. Hvis det er en udekat er det vigtigt at holde den inde i den fastende periode.

​Kastration

Under operationen fjernes testiklerne, så pungen er tom. Kattens eget væv bruges til at sy med, så der derfor ikke er nogen tråde der, skal fjernes efterfølgende. Katten bliver behandlet med smertestillende og antibiotika allerede inden opvågning.

​Sterilisation

Under operationen fjernes livmoder og æggestokke. Katten sys i flere lag med tråde der biologisk nedbrydes og forsvinder af sig selv. Inden opvågning behandles katten med smertestillende og antibiotika. 

​Hjemme igen

Efter neutralisering er det vigtigt at holde katten varm og i rolige omgivelser. Katten kan godt være træt efter bedøvelsen om aftenen, og i nogle tilfælde dagen efter. Forsøg at hold katten i ro de første 10 dage, og undgå at katten hopper op og ned ad møbler, trapper og lignende, for at undgå at de inderste tråde springer op. Sørg for at katten ikke slikker i såret, da det forstyrrer helingsprocessen.

​Mulige følgevirkninger

Neutraliserede katte har større tendens til at blive overvægtige, så hold godt øje med vægten, og juster fodermængden efter operation.

​Derudover kan neutraliserede katte have større risiko for at udvikle blæresten, derfor er det vigtigt at finde det rigtige foder til katten.

ID mærkning

I juli 2021 kom der ændringer i loven om mark- og vejfred. Det betyder, at katte der ikke er mærkede ikke skal fremlyses, men kan videreformidles med det samme. En kat der ikke er ID-mærket (øretatoveret, chipmærket, eller bærer halsbånd) kan optages af enhver. Og katte der ikke er ID-mærket skal ikke fremlyses – tidligere skulle de det i 72 timer. Hvis katten er ID-Mærket skal man kontakte ejeren og katten skal afhentes indenfor 24 timer.

​Chip

Chipmærkning er også en mulighed og anvendes også som supplement hos mange katte, da chippen kan anvendes til chipstyrede kattelemme. Katte der skal rejse til udlandet skal være chipmærket.

Hvis der indgives en chip anbefaler vi at der enten tatoveres et “C” (for chip) i øret, eller at der også laves en øretatovering bestående af 3 bogstaver og 2 tal (ABC12)

×
Menu
Ring op
Facebook
Book online