Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

RØNTGEN
 

Hos Nordre Dyrehospital anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse

RØNTGEN

Røntgen bruges bl.a. ved undersøgelse af knoglebrud og hofteledsdysplasi, men er også meget vigtig ved en lang række andre sygdomme. Ofte skal dyrene bedøves inden da de kan have smerter, og det er vigtigt at de ligger helt stille

Røntgen er vigtig ved knoglebrud og hofteledsdysplasi

En røntgenundersøgelse kan være vigtig når man skal undersøge syge dyr. Den giver mulighed for at se knogler og organer i dyret og er ofte nødvendig for at stille en korrekt diagnose. På Nordre Dyrehospital har vi eget røntgenrum med moderne udstyr.
Røntgen anvendes primært ved mistanke om knogle- eller ledsygdomme som f.eks. hofteledsdysplasi, knoglebrud eller korsbåndsskader. Men røntgen er også vigtig ved f.eks. hjerte- og lungesygdomme og fremmedlegemer i mave- og tarmsystemet. I de tilfælde hvor de indre organer ønskes undersøgt, kan det desuden være nødvendigt at give en kontrastvæske via en blodåre, da kontrastvæsken ophobes i organerne og disse derved fremtræder tydeligere. 

Røntgen og sikkerhed

Selve røntgenfotograferingen varer ganske få sekunder, hvor røntgenstråler ”skydes” gennem dyret og ned på en kassette der indeholder en røntgenfilm. Efterfølgende kan røntgenbilledet ses på en computerskærm. For dyrene er strålingen så lille og kortvarig at den ikke får sundhedsmæssig betydning, men for dyrlæger og sygeplejersker der tager røntgenbilleder hver dag er det vigtig at beskytte sig vha. blyforklæder, handsker og halsbeskytter. Desuden kan røntgenstrålernes intensitet tilpasses efter tykkelsen af det væv der skal tages billede af og begrænses til det område der skal undersøges, så man udsættes for så lidt stråling som muligt.

Bedøvelse er ofte nødvendig

Afhængig af sygdom, dyrenes temperament og den røntgenundersøgelse der skal laves, er det ofte nødvendigt at give en beroligende sprøjte eller helt bedøve dyrene inden undersøgelsen. De kan have smerter eller være nervøse og desuden skal de ligge helt stille under røntgenoptagelserne. Derfor skal alle dyr der afleveres til røntgen være fastet de sidste 12 timer

×
Menu
Ring op
Facebook
Book online