Saltning og hundepoter
Hos Nordre Dyrehospital anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse
SALTNING OG HUNDEPOTER
På forkant med ømme poter – Hvordan beskytter du din hunds poter mod vejsalt, når frosten sætter ind?
Nu er vinteren kommet til Danmark, hvilket betyder is og sne på fortove, stier og veje. Det er derfor vigtigt at passe på sig selv, postbuddet, skraldemanden og selvfølgelig også hunden. Det er her mange hundeejere kommer i et dilemma. For at forebygge det glatte veje, fortove og stier bliver der saltet i stor stil, både af kommunen og af husejerne, hvilket mange hundepoter bliver generet af.
Undgå glatte fortove!
Der findes alternativer til vejsalt, for eksempel: grus, CMA (calcium magnesium acetat) og kalium-formiat. De kemiske produkter har samme effekt som almindelig salt, svier ikke i hundepoter og er miljøvenlige – de er dog dyrere i brug.
Hvorfor får hunden ømme vinterpoter?
På samme måde som vores hud kræver ekstra pleje om vinteren skal sunde hundepoter behandles og plejes korrekt. Grunden til ømme poter skyldes to ting. For det første vil temperaturen på underlaget falde, når salt strøs på en iset overflade. Det søle der herved skabes kan godt være -20 grader og gør ondt i poterne, da det er ”hundekoldt”. Den anden grund er at salt kan trænge ind i rifter og sprækker på poterne og svie, ligesom et sår hos os svier, hvis der kommer salt i det. Hvordan beskyttes poterne bedst?
For at beskytte hundens poter bedst muligt anbefales det at bruge potevoks ca. ½ time inden man går ud. Det vil lægge en beskyttende film omkring poterne, og giver god beskyttelse mod sne, sjap og salt. Samtidig undgår du at din hunds poter udtørres og mindsker derved risikoen for sprækker. De fleste typer potevoks indeholder salicylsyre, der øger blodgennemførslen til poterne. Blodkarrene åbner sig og fører varme fra blodet ud i poterne. Potevoks kan købes i klinikken.
Derudover sælger vi på klinikken PawZ, hvilket er en vandtæt hundesko i naturgummi der let sættes på poten uden bånd eller velcro. Den er let og tynd og vil derfor genere hunden minimalt modsat mange andre hundestøvler. Ved brug af PawZ undgår du at hundens poter kommer i kontakt med saltet på fortove, stier og veje og kan derved forebygge ubehagelige gener. De kan bruges i stedet for potevoks i hele vintersæsonen eller som et supplement, hvis poterne i en periode får en rift eller et sår.
Hvis din hund har lange hår mellem poterne er det en god ide at klippe det, så sneen ikke samler sig til hårde isklumper, der er ubehagelige for hunden at træde på.
Hvad bør man være opmærksom på under gåturen?
Når du lufter din hund i perioder med is og sne er det en god ide at være opmærksom på frosne vandpytter, da isen let kan skære i trædepuderne. Samtidig bør du undgå de stier og veje der er mest ryddede, da der her ligger store mængder salt.
Hvordan beskyttes poterne efter gåturen?
Efter gåturen er det vigtigt at vaske poterne og tørre dem godt. Skyl poterne i en skål med lunkent vand, én efter en, så saltet opløses samt grus og skidt skylles af. Hvis hunden ikke slikker det af, kan man med fordel give poterne potevoks efter vasken for at pleje trædepudderne og modvirke irritation. Begynder hunden gentagende gange at slikke sine poter er det oftest fordi den er irriteret mellem trædepudderne, forsøg at stoppe hundens adfærd. Hvis adfærden fortsætter trods potebade og grundig tørring bør du kontakte dyrlægen.
Selvom frost og sne giver lidt udfordringer er det ikke en undskyldning for at blive inde. Det hvide landskab er dejligt forfriskende for krop og sjæl – rigtig god vinter!