Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

Vandhunde i vinterperioden?

Hos Nordre Dyrehospital anbefaler vi en årlig sundhedsundersøgelse

VANDHUND I VINTERPERIODEN?
 

​Rigtig mange hunde er glade for vand, og i vinterperioden hvor hav- og søtemperatuerne er for kolde, er der heldigvis udmærkede alternativer

​Vi er mange med »vandhunde«, der venter på, at vandtemperaturen igen bliver optimal for svømmetræning i bølge blå. Det bedste råd, hvis din hund er sund og rask, vi kan give dig, er at du i vinterhalvåret kan træne waterwalking (gang/leg i vandkanten), hvor vandet ikke er for dybt.

​Motion i vandkanten involverer ofte mange hurtige bevægelser, underlaget (sand/sten) giver en forøget belastning af led og muskler i forhold til gang og leg på stier og i græs. Derfor er det en sund, god og udfordrende træning for den raske hund.

​Har du en ældre, gigtplaget eller overvægtig hund, kan det blive en uhensigtsmæssig belastning for den med leg i det bløde underlag. Samtidig er koldt vand ikke sundt for syge led og muskler og havets bølger kan til tider slå benene væk under hunden, så den belastes uhensigtsmæssigt. Svømning i havet bør først ske, når vandtemperaturen er omkring 10-15 grader, eller når vi kommer til april-maj måned. Da burde vandhundene kunne svømme uden risiko for at få »watertail« eller »vandhale«.

​Watertail er en inflammationstilstand, som viser sig ved, at hunden pludselig ikke kan logre, da halen hænger tungt og lodret. Det kommer oftest ved svømning i køligt/koldt vand, men kan også opstå, hvis hunden sidder i træk eller overbelaster den. Det er en smertefuld tilstand for hunden og derfor er behandling hos dyrlægen nødvendigt.

Man ser det oftest hos jagthunde, men det kan også ramme din familiehund, især hvis den er vandglad og ikke kan modstå fristelsen. Vores veterinærsygeplejerske Lone har lige oplevet watertail hos sin hund Venus. Her var der tale om en overbelastning af halen efter en 3 timers gåtur i skoven, hvor hun, forenden af snoren, snusede i øst og vest efter vildt. Hos jagthundene opstår det hyppigst hos de apporterende hunde, da de apporterer over søer og vandområder (med koldt vand).​

​​Mange »vandhunde« venter på, at vandtemperaturen igen bliver optimal for svømmetræning i bølgen blå. Hvis du ønsker at svømme med din hund i vinterhalvåret, kan du opsøge en hundesvømmehal, der findes efterhånden flere af dem rundt omkring. Her er temperaturen i vandet 20-25 grader varmt.

​Den ældre, gigtplagede eller overvægtige hund vil også have godt af en tur i svømmehal, da det opvarmede vand tilgodeser tilstanden i muskulatur, ledvæske, sener og ligamenter. Når hunden bevæger sig, vil den opleve mindre modstand end ved gang og løb på landjord og derfor få mulighed for at bevæge sig mere eller anderledes.

Husk altid, når svømmeturen er ovre, både i svømmehal og ved sø/hav, at skylle hunden grundigt, da både salt og klor kan give hudirritationer. Herefter er det vigtigt at tørre hunden godt, så den ikke bliver kold. Selvom du har tørret hunden godt, bør den ikke ligge i en kold bil i længere tid. Opvarm bilen eller giv den et dækken på.

Når du færdes på stranden med din hund skal du huske at du skal have den under fuld kontrol, hvis den er løs. Det vil sige du skal have tæt kontakt til den hel tiden og den må ikke genere eller virke truende overfor andre hunde, gæster eller vilde dyr. Når det er sagt så nyd gerne de lange gåture på stranden her i vinterhalvåret, mens det er lovligt, til 1. april, er det på med linen igen.

​God fornøjelse med badeturene!

×
Menu
Ring op
Facebook
Book online