Skip to main content
Akut brug for hjælp? Ring 86 22 19 51

Nordre Dyrehospital

Hvalpesyge

I sidste uge var nyhederne fulde af advarsler og bekymringer omkring det udbrud af hvalpesyge som vi har fået i minkbesætninger. Bekymringen skyldes at hvalpesyge fra mink og ræve kan smitte til hunde og give den frygtede sygdom hundesyge. Men er der grund til bekymring eller overdriver medierne (igen)?

​Hvalpesyge hos mink skyldes et paramyxovirus, som er det samme virus, der forårsager hvalpesyge hos ræv og hundesyge hos hund. Hvalpesygen smitter gennem luften og er en influenza-lignende sygdom, der fortrinsvis angriber slimhinder (øjne, næse, læber og tarmkanal). Hundene vil ofte få feber 3-6 dage efter de bliver smittet. Herefter mister de appetitten og får ofte næseflåd, øjenflåd og en ny bølge af feber. Herefter følger mave-tarmsymptomer som diarre og lungesymptomer som f.eks. lungebetændelse, og nogle gange neurologiske symptomer. De neurologiske symptomer kan også nogle gange være forsinkede og først ses flere uger eller måneder efter de første almene symptomer. Symptomerne her er ofte muskelkramper, delvis eller fuldstændig lammelse af bagben samt savlen og kæbekramper. Nogle hunde får kun enkelte symptomer, mens andre bliver hårdt angrebet og udviser flere eller alle af symptomerne. Det er oftest hvalpene og de helt unge hunde der bliver hårdest ramt, men ældre hunde er også set syge af hundesyge.

Der findes flere typer af virus og kun en af disse typer kan smitte mellem dyrearterne. Smittede dyr udskiller virus med udåndingsluften, spyt og afføring. Selve virus er relativt sårbart og går hurtigt til grunde udenfor dyret. Virus er sensitive overfor de fleste opløsningsmidler og desinfektionsmidler. Det kan dog spredes med luften til andre modtagelige dyr både på samme minkfarm, men også på nabofarme flere hundrede meter væk. Vaccinerede dyr (inkl. hunde) kan være bærere af virus uden selv at være syge. Hvalpesyge hos mink forekommer sporadisk i Danmark, og hvert år konstateres der smittede minkbesætninger. Vigtig er det at huske, at sygdommen selvfølgelig ikke smitter til mennesker.

​Hvalpesygen som vi ser lige nu i minkbesætningerne er alvorlig, men det er ikke nogen ukendt sygdom, og vi ser den hvert år i forskellig grad. Der er desværre ingen behandling for denne sygdom andet end støttende terapi. Det hele handler om forebyggelse, som sker igennem vaccination. Hundesygebeskyttelsen er i stort set alle de vacciner, som vi bruger standard i Danmark. Så det vil kun være de uvaccinerede hunde, der er i risiko for at blive syge. Selve hundesygedelen af vaccinen holder i 3 år, så check som minimum at din hund er blevet vaccineret indenfor de sidste 3 år med denne. Er du i tvivl så ring til din dyrlæge. Så den eneste grund til bekymring er, hvis din hund ikke er vaccineret. Dertil skal siges, at der i denne epidemi ikke endnu er påvist en hund, som er blevet syg pga. hvalpesygen. Det skyldes bl.a. at vi i Danmark er gode til at få vores hunde vaccineret og vi har en høj vaccinationsstandard.​

×
Menu
Ring op
Facebook
Book online