Tilbage til vetgruppen.dk
97 51 30 45

BLODTRYKGSMÅLING KAT

Dyrlæger for familiens kæledyr i Skive

BLODTRYKSMÅLING PÅ KATTE

Forhøjet blodtryk hos kat kan ofte overses, da der ikke er tydelige tegn på sygdommen. De uspecifikke tegn såsom, at katten er nedstemt, virker lidt sløv og trækker sig væk fra både familien og artsfæller, forveksles ofte med alderdom. Og det er netop vores seniorkatte, der har størst risiko for et forhøjet blodtryk.

Blodtrykket måles i klinikken med en oppustelig manchet omkring halen gentagne gange. Det er nødvendigt at lade katten falde til ro efter køreturen og lade den undersøge lokalet før målingen, så den føler sig tryg.
Det systoliske blodtryk måles 5-7 gange og et gennemsnit af målingerne bestemmes. Blodtrykket skal være under 160 mmHg

Man skelner imellem

 • Primært forhøjet blodtryk, hvor der ikke er en bagvedliggende sygdom, der er årsagen til det forhøjede tryk. Dette er kun tilfældet i 20% af tilfældene.
 • Sekundært forhøjet blodtryk, hvor sygdomme som eksempelvis kronisk nyresvigt, forhøjet stofskifte, sukkersyge og overvægt eller lang tids behandling med binyrebarkhormon er den primære årsag.

Det høje blodtryk skader især organer med mange små blodkar

 • Øjne, blødninger både i det forreste øjenkammer og i nethinden.
  Nedsat syn med forstørrede pupiller eller pludselig opstået blindhed.
 • Hjerte, det øgede tryk, som hjertet skal arbejde mod belaster hjertemuskulaturen.
  Der kan ofte høres mislyd ved auskultation af hjertet
 • Hjerne, det øgede tryk giver hovedpine, og katten kan have svært ved at orientere sig, kan blive slinger, få skæv hovedholdning og eventuelt kramper
 • Nyrer, der skades af det øgede blodtryk. Omvendt vil primært nyresvigt også øge blodtrykket med dannelsen af en ond cirkel med fortsat forværring af nyreskaden og det forhøjede blodtryk.
  Nyrernes funktion undersøges vha. en blodprøve, hvori mængden af affaldsstoffer bestemmes og en urinprøve, hvori tabet af protein kan måles.

Seniorkatte bør have målt deres blodtryk 1x årligt. Så vil man opdage et forhøjet tryk i tide og undgå senfølger.

Forhøjet blodtryk kan behandles medicinsk med flydende medicin, der tildeles 1 gang dagligt. Såfremt forhøjet blodtryk optræder sekundært til nyrelidelser tildeles katten specialfoder og kosttilskud.

Såfremt det forhøjede blodtryk er sekundært til forhøjet stofskifte kan dette behandles med tabletter 2 gange dagligt. Såfremt det forhøjede blodtryk er sekundært til sukkersyge iværksættes behandling med insulin 2 gange dagligt og et specialfoder.
Såfremt blodtrykket er forhøjet pga. overvægt sættes katten på slankekur, hvilket er nemmest med et foder, der har højt fiberindhold og derfor mætter godt samt indeholder en begrænset mængde kalorier.

SKIVE DYREHOSPITAL

Elskjærbakken 5
7800 Skive

Tlf.: 9751 3045
kontakt.skive@vetgruppen.dk

 
ÅBNINGSTIDER

Mandag 08.00 – 17.00
Tirsdag  08.00 – 17.00
Onsdag  08.00 – 17.00
Torsdag 08.00 – 17.00
Fredag   08.00 – 17.00

Dyrlæge telefontid: 13.30 - 14.00

FIND VEJ

VetGruppen

VetGruppen er en sammenslutning af lokale dyreklinikker og dyrehospitaler, der arbejder sammen om at sikre de bedste forudsætninger for dyrs sundhed. Vi består af en stor gruppe dyrlæger og veterinærsygeplejesker med hver deres specialområde, hvilket er din garanti for kompetent og professionel pleje, hvad end der er tale om vaccination af hund, sundhedsundersøgelse af kat eller handelsundersøgelse af hest

Bliv opdateret med de seneste nyheder

© 2020 VETGRUPPEN | CVR: 40 49 04 85 | Cookie og privatlivspolitik

×
Menu
Ring op
Mail
Book tid