Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
97 51 30 45

REPRODUKTION

Dyrlæger for familiens kæledyr i Skive

DRÆGTIGHED OG FØDSEL

På Skive Dyrehospital har vi mange års erfaring i rådgivning før og under drægtighedsforløbet, samt behandling i tilfælde af komplikationer i forbindelse med fødsel.

Er din hund/kat drægtig, eller ønsker du, at den bliver det?

Vi tilbyder:

  • Bestemmelse af optimal parrings/insemineringstidspunkt for tæver:

Ved hjælp af hormonet progesteron i blodet er det muligt at forudsige, hvornår ægløsningen sker, og dermed hvornår det bedste tidspunkt for parring eller inseminering er. Vi anbefaler, at der tages blodprøver allerede fra dag 5 i løbetiden, herefter følges tæven løbende med målinger de næste dage indtil der er tegn på, at ægløsningen er nært forestående. Parring anbefales en til to dage efter ægløsning, eller fra et progesteronindhold i blodet på 8-10 ng/mL

  • Inseminering for tæver:

Vi tilbyder inseminering af tæven, når ægløsningstidspunkt er kendt og naturlig parring ikke er lykkedes. Tæven insemineres med frisk sæd fra den valgte hanhund.

I klinikken foregår det ved, at tæven og hanhunden ankommer samtidigt. Hanhunden tappes for sæd, imens han har færden af tæven.
Sæden undersøges i mikroskop for at sikre god aktivitet af sædceller.
Tæven insemineres og skal efterfølgende holdes i ro i 15 minutter.
Generelt anbefaler vi, at tæven insemineres mindst 2 gange med 1-2 dages mellemrum.  

  • Er mit kæledyr drægtig?

Drægtighedsscanning:

Ved drægtighedsscanning sendes ultralyd-bølger ind mod livmoderen og bughuleorganerne, nogle af disse lydbølger sendes tilbage og opfanges af maskinen – dermed dannes et billede af kroppens organer.  Ved hjælp af ultralyd er det muligt at scanne tævens eller hunkattens livmoder og på den måde sikre sig, at hun er drægtig.
Det er muligt at bestemme om tæven er drægtig fra dag 22-25 i drægtigheden.

Senere i drægtigheden (ca. dag 35 i drægtigheden) er det muligt at sige, hvornår terminsdatoen cirka vil være (kun hund). Fosterudviklingen vil også være så langt fremme, at der kan skelnes mellem fostrets forskellige lemmer og organer.
Det kan være vanskeligt at bestemme det helt nøjagtige antal hvalpe/killinger.

Ultralydsscanning er smertefrit og uden kendt sundhedsrisiko. Ultralydsscanning foregår uden beroligelse/bedøvelse.

Røntgen optagelser – Antal hvalpe/killinger:  

Ønsker du at vide antallet af hvalpe eller killinger, er der stor nøjagtighed ved at foretage en røntgenoptagelse, hvor moderen gerne skal være mindst på dag 55 efter ægløsning. Dette foregår uden bedøvelse/beroligelse. Du kan være heldig, at det kan ses tidligere, men da fostrenes knogler skal være mineraliserede, før de er synlige på røntgen, vil undersøgelsen først være helt sikker efter dag 55 i drægtigheden.
Det er en fordel, hvis tæven har besørget før undersøgelsen.

Priser for røntgen og scanning for drægtighed kan du finde i vores prisliste ved at følge dette link

Du finder rigtig god information om tiden for tæven før under og efter fødslen på hjemmesiden: www.velkommenhvalp.dk under Avl

Ved akut behov for fødselshjælp anbefaler vi, at dyrlægehjælp søges omgående.

×
Menu
Ring op
Mail
Book tid