Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
98 42 55 60

STERILISERING / P-PILLER

Dyrlæger for familiens kæledyr i Frederikhavn, Vendsyssel og Nordjylland

UØNKEDE KATTEKILLINGER

Sterilisation – et lille indgreb med stor virkning. Sikrer din kat mod uønsket graviditet og alvorlige sygdomme og kattekillinger i hundredvis mod aflivning.

Der fødes alt for mange kattekillinger. Uønskede og kun sat i verden for at blive aflivet, fordi ingen vil have dem. Som dyrlæger tilknyttet Kattens Værn og Dyrenes Beskyttelse er vi tæt på problemet. Vi steriliserer hvert år hundredvis af katte og modtager kattekillinger smidt i vejgrøften i en papkasse, smidt i skraldespanden, sat hjælpeløse ud i naturen. Ingen vil have dem. De mest syge og forkomne kan af og til ikke hjælpes og aflivning er eneste udvej.

Sterilisation
Sterilisering af din kat er en såkaldt neutraliseringsform, hvor hunkattens livmoder og æggestokke fjernes. Du afleverer din kat på dyrehospitalet om morgenen. Her undersøges din kat og I aftaler hvornår du kan hente den igen. Inden operationen får din kat smertebehandling. Da vi på dyrehospitalet steriliserer flere hundrede katte om året, via vores internatsarbejde, har vi meget stor erfaring med indgrebet. Ofte vil din kat kun komme hjem med et meget lille operationssår på 1 – 2 cm i længden. Igennem dette lille hul har vi fjernet både livmoder og æggestokke. Huden syes indvendigt, så der er som regel ingen sting der skal fjernes. Alligevel vil vi gerne se din kat til kontrol efter 10 dage, så vi kan se at alt er som det skal være.

Din kat hjemsendes med smertestillende og dagen efter kan du lukke den ud igen. Som regel er det ikke nødvendigt med krave eller forbinding efter operationen.

Hunkatte sterilisere vi på dyrehospitalet allerede når de er 12 uger gamle. Jo yngre katten er, des mindre er operations såret.

Fordele og ulemper
Fordelene er flest. Først og fremmest at uønskede kattekillinger ikke kommer til verden. Dernæst at din kat ikke kommer ikke i løbetid, ikke kan få killinger og undgår alvorlige sygdomme i livmoder og æggestokke. Samtidig nedsættes risikoen for spredning af sygdomme som katte-AIDS og katteleukæmi, der overføres ved bid og seksuel kontakt.
Den største ulempe er, at steriliserede katte har en tendens til at øge vægten, så der skal passes på med kalorierne

P-piller
Med p-piller, hormonbehandling, er effekten udelukkende at katten ikke kommer i brunst og ikke kan få killinger. Der er ingen gevinster i forhold til alvorlige sygdomme. Derimod øger p-pillerne risikoen for livmoderbetændelse og kræft i mælkekirtlerne. P-piller er receptpligtige og skal gives en gang om ugen. hvis du er interesseret i at give p-piller til din kat, skal du ringe til dyrehospitalet.

×
Menu
Ring op
Mail