Skip to main content

Diarré hos hest

Når hesten har tynd mave, vandig gødning eller på anden vis dårlig mave betegnes det diarré. Diarré lyder måske harmløst, men diarré hos heste skal tages meget alvorligt, da det kan udvikle sig til at være livstruende.

Diarré hos hest

Når hesten har diarré, vil næringsstofferne fra foderet ikke blive optaget optimalt, og hesten kan også lide af væsketab, som kan føre til alvorlig og livsfarlig dehydrering. Symptomerne på diarré hos hest er foruden tynd mave også følgende:

  • Hyppigere gødning end normalt
  • Gødningen har en fæl og grim lugt
  • Smerter i maven
  • Nedstemthed
  • Feber 
  • Dehydrering

Hvorfor får heste diarré?

Der er mange årsager til, at din hest kan få diarré. Det kan bl.a. skyldes foderet, overfodring, orm, bakterier, forgiftning, tarmsygdommen Colitis X. 

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor hesten har diarré, så hesten derefter kan få den rette behandling. Udredningen er vigtig, så dyrlægen kan udarbejde den rette behandlingsplan og mindske risikoen for et slemt og alvorligt sygdomsforløb. Dyrlægen kan foretage gødningsprøver, som kan fortælle om diarréen skyldes orm, salmonella, en virus eller lign. Dyrlægen kan også foretage blodprøver, som kan vise, om der er tegn på infektion hos hesten. 

Hvordan behandles diarré?

Den bagvedliggende årsag til diarré skal behandles ud fra, hvilken diagnose dyrlægen stiller. Hvis hesten eksempelvis har svær eller vedvarende diarré i forbindelse med ormesmitte, vil dyrlægen lave en behandlingsplan og udskrive den rette medicin, men hvis hesten har lettere diarré som reaktion på et nyt foder eller for mange snacks, kan det hurtigt gå over af sig selv. Diarréen skal dog altid behandles, hvis hesten virker sløv, har smerter eller på anden måde er påvirket af diarréen. Diarrésymptomerne kan behandles ved at skifte foder til et mere skånsomt foder samt væskedrop, hvis hesten er dehydreret. Hesten kan også skifte til en ren hø-diæt, for at stabilisere tarmene. Det vil desuden være fordelagtigt at give hesten probiotika, for at tarmfloraen kan blive stabil igen. 

Hos VetGruppen står vi altid klar til at hjælpe, vejlede og rådgive. Du kan kontakte vores klinikker, hvis du har spørgsmål til symptomer, sygdomme eller andet. Vores klinikker er placeret i hele Danmark, og vi har stort set alt diagnostisk udstyr på klinikkerne, som kan give dig hurtigt svar på, om din hest er syg og herefter igangsætte den rette behandling.

×
Menu
Døgnvagt