Skip to main content

Kejsersnit hos hunde

De fleste drægtige tævehunde klarer at føde deres hvalpe uden hjælp. Der bør dog altid være opsyn med tæven under fødslen, så man er klar til at gribe ind, hvis der skulle blive behov for det. 

Som tommelfingerregel bør man kontakte dyrlægen i følgende situationer:

  • Der er kommet grønt fostervand, men ingen hvalp inden for en halv time.
  • Der er presseveer i en halv time uden resultat.
  • Der har været kraftige presseveer, som er gået i stå igen, uden at der er kommet en hvalp.
  • Tæven ændrer pludselig adfærd undervejs i forløbet.
  • Tæven virker stadig udspilet, men der er ingen fødselsaktivitet de sidste 3-4 timer.
  • Når fødslen går i stå

Kejsersnit hos hunde: Når fødslen går i stå

Hvis fødslen går i stå, må tæven transporteres til dyrlægen, da der er langt bedre behandlingsmuligheder på klinikken end i hjemmet. Har tæven allerede født en del af kuldet, kan man lægge hvalpene i en kasse med tæpper eller håndklæder. Er der først opstået problemer, vil det ofte ende med et kejsersnit, da der er begrænsede muligheder for medicinsk behandling, ligesom de fleste hunde er for små til at man kan rette på hvalpe, der ligger forkert. Der kan være mange årsager til, at fødslen går i stå. Et meget lille kuld kan resultere i for store hvalpe, som ikke kan passere fødselsvejen, eller stimulationen fra fostrene kan være for svag til at sætte fødslen i gang. Et meget stort kuld kan trætte tæven så meget, at livmoderen ikke kan levere tilstrækkeligt stærke veer til at føde alle hvalpene. Nogle racer som bulldog har meget store hoveder, som heller ikke kan passere fødselsvejen. Nogle opdrættere foretrækker at lave planlagt kejsersnit. Der kan også være tale om, at en eller flere hvalpe kommer til at ligge på tværs, og derfor ikke kan fødes, eller der kan være misdannede hvalpe, og endelig kan der være sammenvoksninger i livmoderen eller forsnævringer i tævens bækken, som forhindrer fødslen. Risikoen for fødselsvanskeligheder stiger, hvis tæven er gammel/overvægtig.

Kejsersnit hos hunde: Hvordan foregår det?

Hvis medicinsk behandling ikke er mulig eller ikke har tilstrækkelig effekt, skal tæven have foretaget et kejsersnit. Det foregår i fuld bedøvelse. Tæven lægges på ryggen og efter forberedelse af operationsområdet åbnes bughule og livmoder, hvorefter hvalpe og moderkager forløses. Er livmoderen beskadiget, kan det være nødvendigt at fjerne den. Hvalpene suges for fostervæske og gnubbes tørre og varme med et håndklæde eller lignende, og man sikrer sig, at de kommer i gang med at trække vejret, ligesom man sætter en klemme på navlestrengen. Når hvalpen trækker vejret ved egen hjælp, lægges den i en kasse sammen med de øvrige hvalpe og holdes varm, til hele operationen er afsluttet.

Opfølgning og hjemsendelse af tæve og hvalpe efter kejsersnit

Så snart tæven lægges til opvågning, lægger man hvalpene ned til hende, evt. kan man prøve at få dem til at die med det samme. Når tæven er vågen, vil man normalt vælge at sende hende og hvalpene hjem med det samme, så de kan få ro til at lære hinanden at kende. I de allerfleste tilfælde forløber kejsersnit hos hunde uden problemer. Men der er en lille risiko for, at noget kan gå galt. Ved kejsersnit vælger man en bedøvelse, som er hurtigt ude af kroppen, da man ønsker hvalpe og tæve vågne så hurtigt som muligt. Forløbet forud for kejsersnittet har stor betydning. Jo længere og jo mere udmattende et forløb, der er gået forud, jo større er risikoen for, at tæve og hvalpe ikke klarer bedøvelsen. Men er hvalpene først kommet i gang med at trække vejret og die hos moderen, er der ikke flere komplikationer end hos hvalpe, der er født normalt.

Selv om tæven kan virke lidt forvirret, når hun vågner op efter et kejsersnit til et kuld hvalpe, især hvis det hendes første kuld, vil hun stort set altid hurtigt danne moderbindinger til hvalpene og tage sig fint af dem.

×
Menu
Døgnvagt