Skip to main content

Sukkersyge hos hunde

Sukkersyge er en relativt almindelig lidelse hos hunde, som skyldes en absolut eller relativ insulinmangel.

Typer af sukkersyge hos hund

Sukkersyge kan ses i flere former, hvor type 1 er karakteriseret ved en arvelig og immunbetinget destruktion af de celler i bugspytkirtlen, som producerer insulin, og type 2, hvor kroppens celler ikke reagerer optimalt på insulinet. Herudover kan sukkersyge også ses som en følgevirkning af andre sygdomme samt som et resultat af behandling med forskellige typer medicin.

Symptomer

Hos hunde er type 1 diabetes langt den hyppigste. Hundene vil udvise øget urinering, øget drikkelyst, vægtab på trods af god appetit, træthed og i det senere stadie nedsat syn eller blindhed på grund af grå stær.

Diagnose

Din dyrlæge vil ud fra de kliniske observationer som øget drikke- og urineringstrang m.m. få mistanke om sukkersyge. Der skal normalt ikke kunne påvises sukker i urinen, men i forbindelse med sukkersyge vil dette kunne afsløres på en urinstix. Herefter kan man ved hjælp af blodprøver påvise et forøget indhold af glucose (blodsukker) i prøven. Blodsukkeret afhænger af, hvornår hunden har spist, og af andre faktorer som stress og medicin. Det kan derfor være nødvendigt at måle fructosamin-indholdet i en blodprøve for at sikre sig den endelige diagnose. Fructosamin giver en gennemsnitlig værdi for blodsukkerkoncentrationen over de sidste 3 uger og er derfor ikke påvirket af midlertidige udsving.

Som følge af at hunde hyppigst rammes af type 1 diabetes, vil behandling med insulin samt en nøje overholdt diæt ofte have god effekt. Overvægtige hunde bør desuden tabe sig. Der kan anvendes flere forskellige kommercielt fremstillede diæter som støtte i behandlingen af sukkersyge. Diæterne bør have et lavt indhold af letomsættelige kulhydrater samt et højt fiberindhold. Det er vigtigt at hunden spiser stabilt og får samme mængde hver dag. Søde sager er selvsagt forbudt.

Behandling af sukkersyge hos hunde

Behandlingen med insulin foregår via indsprøjtninger. Man sigter hos hundene på én daglig behandling, men kan i visse tilfælde være nødsaget til to daglige behandlinger. Det er således vigtigt, at man som ejer lærer at give disse injektioner, og at man er opmærksom på de tegn, der viser sig ved henholdsvis over- og underdosering af insulinet. Indledningsvis vil dyrlægen instruere i disse ting og sørge for, at man som ejer er tryg ved selv at skulle forestå behandlingen. I starten af forløbet vil man skulle møde til en del kontrolblodprøver, som kan vise, om insulinet doseres i den korrekte mængde, men også senere i forløbet vil det være nødvendigt med rutinemæssige kontroller.
Hvis hunden rammes af andre sygdomme, som påvirker for eksempel foderoptagelsen, kan det være nødvendigt at korrigere insulindoseringen for en periode.

Insulinchok hos hunde

Insulinchok er en tilstand, hvor blodsukkeret bliver for lavt som følge af at insulinniveauet er for højt i forhold til dyrets aktuelle behov. I forbindelse med opkast, nedsat ædelyst og forøget aktivitet kan der opstå et fald i blodsukkerkoncentrationen, som kan medføre symptomer som rastløshed, sitren, desorientering, kramper, tab af bevidsthed og i sidste ende koma og død. Man kan selv behandle hunden ved at smøre gummerne med honning eller sirup og fodre den med lyst brød med syltetøj. Man bør dog altid kontakte dyrlægen, hvis hunden har haft et insulinchok.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få sukkersyge?

Der ses en vis racemæssig forskel i risikoen for at udvikle sukkersyge. Gravhund, beagle, puddel, miniature-schnauzer, rottweiler samt diverse terriere menes at have en form for arvelig disponering.

Prognose efter behandling

Den gennemsnitlige levetid for en hund med sukkersyge, efter diagnosen er stillet, ligger på cirka tre år. I de tilfælde, hvor diagnosen stilles hurtigt, og den korrekte behandling sættes igang, vil hunden dog nemt kunne leve over fem år med en fortrinlig livskvalitet. Sekundær diabetes kan udvikles, hvis hunden er i behandling med forskelige typer medicin, herunden binyrebarkhormon og kønshormoner. Det kan også skyldes lidelser i binyrer eller andre hormonelle forstyrrelser. På grund af brunstcyclussens indflydelse på blodsukkerkoncentrationen vil man i de fleste tilfælde lade tævehunde med diabetes sterilisere.

×
Menu
Døgnvagt