Skip to main content

Øjenbetændelse hos hund og kat

Som dyrlæger bliver vi ofte kontaktet i telefonen af hunde- eller katteejere, som selv har stillet diagnosen øjenbetændelse hos deres kæledyr og derfor ønsker, at vi udskriver noget øjensalve eller lignende.

Den har »bare« fået lidt øjenbetændelse, så der er jo ingen grund til at komme ned med dyret. Det ligner det som naboens hund havde sidste år, og han behandlede den bare med nogle øjendråber, han havde tilovers fra sin forrige hund!

Beklagelserne over, at vi ikke bare kan udlevere en recept til behandling af problemet, er ofte store, og derfor vil vi selvfølgelig gerne komme med en forklaring på, hvorfor vi ikke bare tror på, at det jo nok er det samme, som naboens hund fejlede og således behandle den ligeså.

Betændelse i øjenslimhinden

Den mest almindelige øjenlidelse hos både hunde og katte er betændelse i øjenslimhinden og det, vi kalder konjuktivitis.

Symptomer på øjenbetændelse (konjuktivitis) er et eller evt. to røde øjne. Øjenslimhinden er hævet og der er ofte flåd fra øjet. Typen af flåd kan ofte give dyrlægen et indtryk af, om lidelsen er akut eller kronisk, om den er traumatisk (rift i slimhinden) eller infektiøs, samt om der evt. kan være tale om bakterielle eller virale infektioner.

Det er sjældent, at der ses betydende smerter i forbindelse med konjuktivitis, men det kan variere fra dyr til dyr.

Hvad skyldes konjuktivitis?

Årsagerne til konjuktivitis er mange, og det er vigtigt at fastslå, om der er tale en primær konjuktivitis som for eksempel irritation/infektion, støv, vind, allergi, medicinering, unormale forhold i øjenlåg, tumorer i øjenlåg eller som nævnt traumatiske beskadigelser af øjenlåg og/eller øjenslimhinde.

Der kan også være tale om en sekundær konjuktivitis, hvor for eksempel hundesyge eller katteinfluenza kan være den primære årsag til konjuktivitten.

Diagnosen stilles på baggrund af en omhyggelig klinisk undersøgelse af øje og øjen-omgivelser. Her anvendes ofte forskellige optikker og direkte eller indirekte belysning af øjet med lys af forskellig bølgelængde.

Der kan i tilfælde af mistanke om bakteriel konjuktivitis tages dyrkningsprøver fra øjenslimhinden. Man kan skrabe med skalpelblad på selve slimhinden ved mistanke om f.eks. hundesyge.

Der vil ofte blive foretaget en måling af tåre-produktion og farvning med et flourescerende farvestof som kan afsløre skader i slimhinde og i hornhinde.

Når alle disse undersøgelser sammenholdes, er dyrlægen oftest i stand til at stille den rette diagnose og således iværksætte den rette behandling.

Et rødt øje kan både repræsentere en banal irritationstilstand i øjenslimhinden, men kan samtidig være det første tegn på langt mere alvorlige øjenlidelser som i sidste ende vil kunne resultere i blindhed.

Lokal behandling af lidelser

Der findes mange typer af øjenmidler til lokal behandling af lidelser i og omkring øjet, men det er ikke muligt at udvælge det rette, før der er stillet en korrekt diagnose.

I de værste tilfælde vil et forkert valg af medicin kunne fremskynde en forværring af den primære tilstand. Flere af de lettere tilfælde af primær konjuktivitis vil ofte være selvhelbredende og ved at skylle øjet fire-seks gange dagligt med iso-tonisk saltvand (fra apoteket) vil disse kunne afhjælpes, men generelt skal det anbefales at et rødt øje altid bør undersøges af en dyrlæge.

×
Menu
Døgnvagt