Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

BETÆNDELSE I BUGSPYTKIRTLEN

Hvad er betændelse i bugspytkirtlen hos hunde?

Bugspytkirtlen, som er en aflang kirtel, der sidder mellem maven og tolvfingertarmen, forrest i bughulen, har to meget vigtige funktioner:

 • Den danner insulin, som regulerer blodsukkeret.
 • Den danner fordøjelsesenzymer, som udskilles til tarmen og nedbryder sukker, æggehvidestoffer og fedt, således at organismen kan optage dette.

Man kan dele betændelse i bugspytkirtlen (pankreatitis) op i to grader: Akut og kronisk. Ved begge tilstande er det sjældent, at der er tale om en betændelse på grund af bakterier eller virus.

I de akutte tilfælde som her, sker der en aktivering af de dannede fordøjelsesenzymer inde i selve kirtlen, således at disse begynder at nedbryde (“æde”) bugspytkirtlen. Dette medfører en betændelsesreaktion, som kan udvikle sig til bughindebetændelse, og i mange tilfælde vil hunden gå i chok og dø. Det er en selvsagt en meget alvorlig og livstruende tilstand, som man som hundeejer skal reagere hurtigt på.

Hvis hunden overlever denne tilstand, kan der være sket så store forandringer i bugspytkirtlen, at den ikke danner enzymer nok. Dette kaldes en kronisk pankreatitis.

Hvad er symptomerne på betændelse i bugspytkirtlen?

I de akutte tilfælde ser man følgende symptomer:

 • Fra mavetarmkanalen ses at hunden kaster op og kan have
  diarré.
 • Der er også tegn på smerter fra bughulen; mange hunde stiller
  sig i “bedestilling” med forpoterne strakt frem og overkroppen helt
  nede ved jorden, mens bagbenene står normalt.
 • De er sløve og vil ikke spise.
 • Hunden vil måske have feber, og i mere alvorlige tilfælde vil den gå i chok.

Hvordan kan betændelse i bugspytkirtlen behandles?

Akut pankreatitis er en meget alvorlig sygdom, som kræver indlæggelse og intensiv terapi. Det vigtigste er væskebehandling og indgivelse af korrekt foder i afmålte, kontrollerede mængder. Derudover vil brug af smertestillende medicin være aktuel. Der er en række andre typer medicin, som kan bruges, alt efter sværhedsgraden af tilstanden. Selvom det er sjældent, så kan det også komme på tale at bruge antibiotika ved bakterieangreb.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har betændelse i bugspytkirtlen?

Hvis hunden overlever et akut tilfælde, vil den sandsynligvis komme sig fuldstændigt. For at undgå en genopblussen af sygdommen, skal man dog tale med sin dyrlæge om den fremtidige fodring. Nogle hunde vil, trods korrekt fodring, alligevel få tilbagevendende tilfælde, og enten dø eller blive aflivet på grund af komplikationer,
som f.eks. bughindebetændelse.

I en del tilfælde vil det akutte tilfælde have medført så store skader i bugspytkirtlen, at der udvikles en kronisk pankreatitis. Dette medfører nedsat produktion af enzymer, og dermed en dårligere fordøjelse. Fremtiden ser dog god ud for disse hunde, forudsat at man iværksætter en behandling efter dyrlægens anvisninger.

Hvorfor får hunde betændelse i bugspytkirtlen?

Den hyppigste årsag til akut pankreatitis er fodringen. Et fedtrigt foder er den absolut største enkeltfaktor. Hvis
hunden så oven i købet er overvægtig, stiger risikoen markant. Man vil måske gerne være lidt god ved sin hund og
giver den flæskesteg med sovs og kartofler. Dette er misforstået godhed, og kort tid efter står man med en
dødssyg hund.

Hvad er risikoen for, at min hund får betændelse i bugspytkirtlen?

De store risikofaktorer er fedme og fedtholdigt foder, – typisk fed menneskemad. Derfor ses også flest tilfælde af betændelse i bugspytkirtlen efter højtiderne, og specielt efter julen. Man gør sin hund en kæmpetjeneste ved at fodre den normalt i juledagene – ja, på alle tidspunkter – og så hellere give den godbidder, som er beregnet til hunde. Dette kan din dyrlæge vejlede dig grundigt om.

Der gives småbitte måltider af fedtfattigt foder i starten, og derefter livet igennem – fodres sundt, aldrig
fedtrige måltider. Helst færdiglavet special foder som f.eks. ID fra Hills der er meget velegnet til langtidsfodring af hunde, der har haft bugspytkirtelbetændelse.

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook