Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

LOPPER

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

LOPPER

​På trods af navnet er det den samme loppe, vi ser hos hund og kat i Danmark, nemlig katteloppen – og den vil lige så gerne leve på hunde som på katte.

Loppens livscyklus

1De voksne lopper lever på hunden eller katten. Efter at hunloppen har suget blod og parret sig, begynder hun at lægge æg, som drysser af i omgivelserne.

Når æggene klækker kommer der en loppelarve frem, den er skabt til at søge væk fra lys, så den borer sig ned i gulvtæpper eller møbler, sprækker i gulvet eller ved fodpaneler. Her forpupper den sig, og den puppe kan ligge meget længe og vente på en passende lejlighed til at loppen sprænger puppen og hopper på et varmblodet dyr, der kommer forbi.

De foretrækker hund eller kat, men går heller ikke af vejen for at hoppe på et menneske, hvis det er os der først kommer forbi.

Hvor hurtigt det går for larven at blive voksen og klar til at klække, afhænger af mange ting i omgivelserne bl.a. temperatur og luftfugtighed. Det kan tage tre uger – eller mange måneder, faktisk helt op til et år ifølge Statens Skadedyrslaboratorium.

Så hvis man først har lopper i sit hjem, kan det tage nogen tid at blive helt fri for dem, og det er derfor nødvendigt at man behandler effektivt og i lang tid, før det er overstået. Det er ikke nok at man behandler ind imellem, hvis man vil udrydde dem helt.

​​Sådan slipper du for lopper

Alt efter om man ønsker at forebygge, at dyret får lopper, eller om man allerede har en masse levende lopper på sine dyr, vælger man forskellige loppemidler.

​​Det er vigtigt, at man bruger det rigtige og i den rigtige mængde på den rigtige måde, hvis det skal virke effektivt.​ Dernæst bør det nævnes at samtlige husdyr i husstanden skal behandles, hvis man vil slipper af med lopperne en gang for alle.

Forebyggende behandling

De midler der er godkendt til at slå voksne lopper ihjel, er også godkendte til at bruge som forebyggende behandling.

Det er altså muligt at give det forebyggende hele tiden, hvis man ønsker det. Mange mennesker ønsker dog ikke at behandle med giftige midler året rundt (Midler der slår lopper ihjel er i sagens natur giftige, selvom dyret ikke tager skade af dem).

Hvis man ønsker at undgå at bruge gift på sit dyr året rundt, men alligevel forebygge loppe-plage, kan man vælge at bruge noget, der virker som en slags p-piller til lopper. Det gør jo ikke så meget, hvis vores dyr får en enkelt loppe med hjem – bare den ikke formerer sig og bliver til flere 1000 i vores hjem.

Disse midler kan bruges hver måned i foderet. De kan bruges fra dyrene får fast føde og fås til både hund og kat.

  • Til hund gives det som en tablet en gang om måneden sammen med foder. Hvis hunden får dette, kan lopperne ikke formere sig.
  • Til kat findes det som et flydende middel, der kan gives i foder en gang om måneden, eller som indsprøjtning, der gives hvert halve år.

​​Behandling når dyret har lopper

Behandlingen koncentrerer sig om at få dræbt enhver levende loppe, der hopper på dyrene, inden den når at lægge æg, samt grundig og hyppig støvsugning af huset. Man kan ikke støvsuge sig ud af problemet, for de kan gemme sig godt, men hvis man støvsuger hyppigt og grundigt, får man fjernet en del af pupperne, inden de kommer videre i deres cyklus.

Man kan ikke mere få godkendte langtidsvirkende midler til at sprøjte sit hus med, men det er heller ikke nødvendigt, når vi har de effektive midler at bruge på dyrene.

Der findes flere forskellige muligheder både til hund og kat – flest til hund, fordi katte er mere sarte overfor visse gifte end hunde.

​Behandling af lopper hos hunde
Der findes mange effektive midler til behandling mod lopper og man er altid velkommen til at spørge os, hvad vi vurderer, der vil være bedst til det enkelte dyr.

Der findes 3 forskellige typer af medicin, man kan bruge til at dræbe lopper på sin hund:

  • Spot-on midler: Gives på huden i nakken/ryggen – typisk virkningstid en måned. Der findes midler der kun virker mod lopper og midler der også virker på flåter.
  • Halsbånd: Virker både mod flåter og lopper. Virker i 6-8 måneder.
  • Tabletter: Virker i enten 1 måned eller tre måneder alt efter hvilken slags det er.

Behandling af lopper hos katte
Til kat findes der også midler, der både tager flåter og lopper, samt midler der kun tager lopper. Der findes 3 forskellige typer af medicin, man kan bruge til at dræbe lopper på sin kat:

  • Spot-on midler: Gives på huden i nakken, virker typisk en måned.
  • Halsbånd: Virker 6-8 måneder. Virker både på lopper og flåter.
  • Tabletter: Virker 1 måned.
×
Menu
Ring op
Mail
Facebook