Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

TANDKØDSBETÆNDELSE

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

TANDKØDSBETÆNDELSE OG PARADENTOSE

Ligesom vi mennesker, døjer mange hunde og katte med tandkødsbetændelse og paradentose. For at forstå, hvordan det sker, er det vigtigt at vide lidt om tænders og tandkøds almindelige funktion.

En sund mund og sunde tænder

Under tandkødet sidder tænderne fast i kæbeknoglen med en mængde små stærke bindevævstråde. Dette danner en stærk men elastisk forbindelse mellem tand og knogle. Hvis tænderne blot sad direkte fast i knoglen, ville både tand og kæbe nemt brække, når hunden tygger på noget hårdt.​

Når tandkødet er sundt, er der kun en lille lomme mellem tand og tandkød før disse bindevævstråde er der.

Hvis tandkødet bliver betændt begynder en påvirkning hvor bindevævstrådende i sidste ende kan ødelægges, tanden løsner sig og der opstår paradentose.

Men hvad skyldes tandkødsbetændelse og tandsten så?

Årsagen til tandkødsbetændelse er, at der dannes plak på tænderne. Plak er en ophobning af millioner af bakterier, som er med til at give tandkødsbetændelse, hvor tandkødet bliver rødt og irriteret, og hæver. Hvis man får børstet plak af, vil tandkødet hurtigt hele igen, noget sikkert de fleste mennesker selv har prøvet.

Ved hunde får man måske ikke helt så flittigt fjernet al plak, og det vil så pga. mineraler omdannes til tandsten. Dette medfører en ond cirkel, for tandsten danner grobund for endnu flere bakterier, som nu ikke mere nemt kan børstes af.

​Efterhånden som tiden går, vil betændelsen sprede sig dybere i tandkødslommerne, og derfor er det altid en vigtig del af en tandrensning, at dybden på hver enkelt tandkødslomme måles.

Hvis betændelsen spreder sig til det underliggende støttevæv og knoglevæv, kaldes det for paradentose.

​Knoglevævet begynder at trække sig tilbage og tandrødderne bliver blottet. Hvis ikke man reagerer på dette, vil tandstenen komme højere og højere op under tandkødet, knoglevævet omkring roden vil forsvinde, og tanden mister sit fæste.

​Resultatet er løse tænder og millioner af bakterier ved tandrødderne. Dette kan udvikle sig til tandbylder, som giver smerte, men kan også medføre at der frigøres bakterier til blodet, hver gang dyret tygger på sin mad eller legesager. Disse bakterier kan være årsag til blandt andet hjerteproblemer og nyreproblemer, da de f.eks. kan sætte sig på hjerteklapperne og ødelægge dem, hvilket menes at være en af årsagerne til dårligt hjerte hos ældre hunde.

Der er meget forskel på, hvor nemt man får paradentose. Nogle reagerer på selv små mængder plak med voldsom tandkødsbetændelse og får derfor meget let paradentose. For disse hunde kan det være svært at undgå at der skal fjernes tænder i løbet af hundens liv, selv på trods af tandbehandlinger. Andre hunde kan have endog meget tandsten uden at der er væsentlig paradentose. Det vigtigste for hunden er, at der bliver holdt kontrol med det regelmæssigt, så vi undgår smerter og bakterier i blodet.

Hunde er rigtig dårlige til at vise smerter i munden. De vil jo ikke sulte sig selv, så de skal nok få maden forbi de steder, der gør ondt. Herunder ses 2 hunde med forskellige grader af tandsten, paradentose og tandbylder – begge hunde havde spist normalt!

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook