TANDRENS OG TANDBEHANDLING
Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn
TANDRENS OG TANDBEHANDLING
På Dyreklinikken Bjerringbro har vi stort fokus på tænder. Ingen kæledyr bør have ondt i munden og opleve smerter fra sine tænder. Derfor er tandrøntgen og grundig undersøgelse af mundhulen og tænderne i bedøvelse vores mærkesag.
Hunde og katte er fra naturens side skabt så de ikke ønsker at vise tegn på smerte hvis de har ondt. Derfor kan man ikke tage for givet, at ens kæledyrs tænder har det fint, bare fordi det stadig spiser sin mad. Vores kæledyr vil nemlig gøre alt hvad de kan, for at skjule at de er svage, for at undgå at blive ekskluderet fra flokken.
Moderne tandrum med både ultralydsrenser og tandrøntgen
Dyreklinikken råder over et veludstyret og moderne tandrum med blandt andet ultralydsrenser og tandrøntgen, der er helt essentiel ved enhver tandbehandling.
Ligeledes har vi også mulighed for at lave pardontose-behandlinger og at lægge plast på tænder, samt operere syge og frakturerede tænder ud og fjerne tilbageholdte mælketænder.
Narkose og overvågning
For at kunne undersøge mundhulen og tænderne ordentligt, kræver det at dit kæledyr er bedøvet, da vi ellers ikke har mulighed for at kunne lave vores arbejde ordentligt.
Ingen dyr er ens og derfor tilrettelægges bedøvelsen nøje for hver enkelt patient, så vi opnår den bedst mulige og mest sikre narkose for netop dit kæledyr.
Forud for tandbehandlingen er det desuden muligt at få kørt en præanæstetisk blodprofil på klinikken.
Ved alle operationer overvåges dit kæledyr af vores dygtige og faglærte personale både før, under og efter operationen.
Klinikken råder over moderne overvågningsudstyr, hvor vi kan vi måle blodtryk, puls, temperatur, respiration, samt tage EKG og monitorere iltmætning og CO2-indholdet løbende under tandbehandling.
Når dit kæledyr er bedøvet, får det tilført ilt under hele forløbet og lige indtil dyret er helt vågent igen.
For at holde temperaturen oppe på dit kæledyr under bedøvelsen, placeres dyrene altid på en varmepude og pakkes godt ind i tæpper under og efter behandlingen. De helt små patienter får tykke strømper på poterne, for at mindske varmetabet.
Tandrens og tandrøntgen
På Dyreklinikken Bjerringbro får dit kæledyr altid en grundig mundhuleundersøgelse når det kommer til tandbehandling.
Hele mundhulen og svælget inspiceres grundigt for at se om alt er som det skal være og om alle tænder er tilstedeværende. Derefter udføres en grundig tandrens ved hjælp af ultralyd, ligesom samtlige tænder en for en undersøges og får målt dybden af tandkødslommerne. Tandkronerne undersøges ligeledes grundigt for tegn på sygdom og skader.
Derefter tages der tandrøntgen af samtlige tænder, for at danne et indblik i hvordan tandrødderne har det. Det er nemlig ofte her eventuelle sygdomme kan skjule sig, og dem kan vi ikke se med det blotte øje. Derfor er tandrøntgen en helt uundværelig og essensiel del i vores arbejde med tænder, der ikke kan undværes!
Tandstatus og planlægning
Når vi har færdiggjort tandrens og tandrøntgen og gennemgået røngtgenbillederne, lægges der en plan for det videre forløb hvis der er behov for yderlig behandling.
Det kan være at der er tænder med parodontose, smertefulde resorptioner, frakturer, ikke frembrudte tænder der har dannet cyster, tilbageholdte mælketænder eller fejlstillede tænder der giver smerter i munden.
Alt dette informeres du som ejer grundigt om og sammen tilrettelægges en behandlingsplan for dit kæledyr.
Der kan ligeledes udarbejdes et overslag til dig.
Hjem efter bedøvelse
Vi ringer dig op når dit kæledyr er klar til at komme hjem.
Du vil få grundig instruktion når du kommer og henter dit kæledyr. Her vil du blive guidet igennem hvilke ting du skal være ekstra opmærksom på, samt hvis der er specielle foranstaltninger med hensyn til f.eks. fodring.
Resten af dagen vil dit kæledyr stadigvæk være påvirket af bedøvelsen og skal derfor holde sig i ro.
Har din kat været i narkose, skal den holdes inde resten af dagen og gerne have et afgrænset område at være på, så den ikke forsøger at hoppe op i f.eks. vindueskarme.
Er det din hund der derimod har været i narkose, skal den kun luftes korte ture i snor resten af dagen og ellers holdes indendørs.
Fælles for både hund og kat gælder, at de pg.a. narkosen ikke selv kan regulere varmen. Man skal derfor sørge for at de hverken får det for varmt eller for koldt. Har man andre dyr eller mindre børn i hjemmet, bør man sørge for at holde dem adskilt fra hinanden resten af dagen, så dyret kan få ro til at komme sig oven på narkosen. Dyr der har været i narkose kan desuden reagere uhensigsmæssigt og anderledes end hvordan det plejer.
Din hund eller kat har måske forbinding på et eller begge forben. Dette skal fjernes efter hjemkomsten.
Dagen efter narkosen, skal dit kæledyr være helt sig selv igen.