Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 86 68 36 67

TANDBEHANDLING HUND OG KAT

Dyrlæger for familiens kæledyr i Bjerringbro og omegn

TANDBEHANDLING HUND OG KAT

Det er rigtig vigtigt at holde sine tænder sunde og raske. Det gælder for dyr og mennesker. 

Munden består af over 300 forskellige slags bakterier. Når bakterierne blandes med spyt, dannes der en hinde på tandens overflade. Denne hinde som ofte er gullig kaldes for plak. Tandplakken på tandens overflade, er i stand til at binde calcium. Calciumen omdannes til tandsten, som er den hård belægning, som sætter sig på tanden. Det er dog ikke tandsten, som er skyld i tandsygdomme, men tandstenens ru overflade gør det nemmere for plak at udvikle sig.

På dette stadie er det vigtigt at få renset tænderne, da man på den måde kan bremse udviklingen. Foretager man sig ikke noget, vil plakken arbejde sig ned under tandkødet og danner lommer mellem tand og tandkød. Lommerne giver god grobund for bakterier. Bakterierne er med til at forværre tandkødsbetændelse, som til sidst undvikler sig til betændelse i og omkring tandens fæstne. Denne tilstand er uoprettelig og dyret er nødt til at få opereret den pågældende tand ud.

​Symptomer

Tandsygdomme kan være svære at se med det blotte øje. Det opdages ofte først ved konsultation hos dyrlægen. Grunden til dette er bl.a. , at de fleste ejere ikke kigger deres kæledyr i munden, samt at hunde og katte pga. deres overlevelsesinstinkt spiser på trods af tandpine. Tegn på tandproblemer kan være: nedsat æde/drikkelyst, dyret spiser besværet, dårlig ånde, synlig tandsten og synlige skader på tænderne.

Tandsten kræver tandrens

Hvis dit dyr har tandsten, er det vigtigt at tænderne renses. Her vil tænderne blive renset med ultralydsrenser, tjekket for skader og lommer i tandkødet, for til sidst at blive poleret. Dette gøres under fuld narkose.

Hvis der findes tegn på tandsygdomme, tager vi oftest tandrøntgen, for at kunne lave korrekt diagnostik af tændernes tilstand. Når diagnosen er stillet, iværksættes korrekt tandbehandling i samråd med dyrlægen.

​Forebyggelse

Vejen til en sund mund og god tandhygiejne er ret enkel, selvom vejen dertil kan virke lang: ​daglig tandbørstning.

Se her hvordan du kommer godt igang med tandbørstning på dit kæledyr.

Gratis tandtjek

Vi tilbyder gratis tandtjek til både hunde og katte, ved vores veterinærsygeplejerske Christina. Ved sådan en undersøgelse, vil dyret komme op på bordet i konsultationen, så vi bedre kan komme til at se nærmere på tænder og tandkød. Denne undersøgelse foretages når dyret er vågent og dyret vil altså ikke skulle bedøves til det. Det er derfor heller ikke muligt at lave en eventuel tandrens i umiddelbar forbindelse med gratis tandtjek, men vi kan få øjnene op for hvad der eventuelt kan gemme sig af problemer og kigge på hvad der så skal gøres.

Ring på 8668 3667 og book en tid allerede i dag til et gratis tand-eftersyn af din hund eller kat

×
Menu
Ring op
Mail
Facebook