STERILISATION OG KASTRATION AF KAT
Her vil du kunne læse om, hvordan selve forløbet foregår på Dyreklinikken fra start til slut.
Sterilisation og kastration af kat
Kastration og sterilisation af kat
Her vil du kunne læse om, hvordan selve forløbet foregår på Dyreklinikken fra start til slut.
Skal din kat også neutraliseres? Ja det skal den! For det er nemlig god ansvarlighed som katteejer, hvad enten du har en hankat eller en hunkat!
Alt det du skal vide, kan du læse meget mere om her under info om sterilisation og kastration af kat!
Husk at kigge nærmere på de fordele du kan opnå med vores sundhedspakke inden operationen!
Her vil du kunne læse om, hvordan selve forløbet foregår på Dyreklinikken fra start til slut:
Før operationsdagen
Forberedelserne starter hjemme hos dig! Din kat skal nemlig være fastet i minimum 6 timer inden operationen. Det betyder at den ikke må have adgang til mad eller kunne komme ud og spise udenfor!
Din kat skal dog have friskt vand til rådighed hele tiden.
Din kat skal være fastet af sikkerhedsmæssige årsager inden operationen, da narkosen kan gøre at din kat kan kaste op hvis den har foder i maven, hvilket udgør en kvælningsfare. Den risiko ønsker vi ikke at tage på Dyreklinikken!
Indlevering og forundersøgelse
Din kat indleveres fastet på klinikken på aftalte tidspunkt. Ved ankomst spørger vi, om den er fastet og hvilket telefonnummer vi kan træffe dig på, samt gennemgår proceduren og dine forventninger til hvad der skal foregå på dagen.
Alt efter kattens alder og trivsel, vil vi eventuelt tilbyde en blodprøve.
Derefter overtager dyrlægen din kat og laver en forundersøgelse forud for bedøvelsen, hvor bevægeapparatet gennemgås og der lyttes på hjerte og lunger. Alle andre ting som kan undersøges under bedøvelsen, venter vi med at undersøge til katten sover for at genere den mindst muligt.
Din kat får herefter et stik i baglåret med selve bedøvelsen. Så snart din kat begynder at blive døsig, tilføres den ilt og lægges på varmepude, så den ikke bliver kold.
Der ilægges nu mindst ét venekateter i forbenene, hvorfra yderlig bedøvelse, smertestillende og væske kan administreres.
Klargøring og operation
Inden operationen skal operationsfeltet barberes fri for pels, vaskes og desinficeres grundigt, ligesom der lægges lokalbedøvelse i området. Derefter flyttes din kat ind på selve operationsstuen.
Under operationen ligger din kat på varmepude og er koblet til moderne overvågningsudstyr, ligesom der hele tiden er faglært personale der overvåger din kats parametre og sikre den bedste narkose for netop dit kæledyr. Din kat tilføres ilt under hele forløbet.
Din kat vil få smertestillende på klinikken og vil derfor være dækket mod smerter resten af dagen.
Mens din kat ligger i narkose, tjekkes alle de ting der ikke blev tjekket ved forundersøgelsen. Det gælder f.eks. øjne, ører, analkirtler, poter og negle, samt mundhule og tænder mm.
Såfremt din kat skal øretatoveres eller chipmærkes gøres dette også mens katten sover.
Ved sterilisation af kat fjernes æggestokkene helt. Det er ikke nok at skære æggelederen over, da kattens hormonpåvirkning så ikke fjernes og den derved vil forsætte med at gå i løbetid på denne måde. Ved sterilisation af kat lægges et lille snit på maven af katten, hvorfra operationen udføres.
Ved kastration af en hankat, fjernes testiklerne gennem et lille snit i pungen.
Opvågning efter operation
Efter operationen lægges din kat til opvågning i et bur forsynet med varmepude og tæpper over sig for at holde kropstemperaturen oppe. Din kat vil få tilført ilt indtil den er helt vågen igen, ligesom den vil være under nøje overvågning af fagpersonale under selve opvågningen også.
Lige så snart katten er frisk og klar til at spise, tilbydes den et specielt godt foder beregnet til indlagte dyr, så den hurtigt kommer i gang med at spise igen.
Hvis din kat skal vaccineres, bliver den vaccineret når den er ved at være vågen fra narkosen igen.
Hjemsendelse og vejledning
Når din kat vurderes at være klar og frisk nok til at komme hjem, ringes du op og et tidspunkt for afhentning aftales. Vær opmærksom på at det er meget forskelligt hvor hurtigt kattene er til at komme ud af narkosen og blive klar til at komme hjem igen.
Du vil få grundig vejledning når du kommer på klinikken efter din kat, om hvad du skal holde øje med og hvad du skal forvente det næste døgns tid.
Din kat vil være dækket ind af smertestillende resten af dagen. Du vil blive instrueret i hvordan din kat skal smertedækkes fra dagen efter operation.
Vær opmærksom på, at det kan være nødvendigt at anvende en krave eller bodystocking efterfølgende, så såret ikke slikkes op.
Din kat vil eventuelt have plaster på ét eller begge forben. Dette skal fjernes efter hjemkomst.
Du vil modtage følgende:
- Skriftlig hjemsendelse med vejledning
- Sundhedsbog (hvor eventuelle vacciner, øretatovering og chipnr. fremgår)
- Smertestillende
- Information om registrering af øretatovering / chipmærke
- Vejledning om valg af foder efter kastration / sterilisation
- Eventuel krave eller bodystocking